Κυριακή 9 Ιούνη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 64
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΙΝΑ
Πυρηνική δοκιμή στο "Λοπ Νορ"

ΠΕΚΙΝΟ.-

Αξιωματούχοι του υπουργείου Εξωτερικών της Αυστραλίας ανακοίνωσαν ότι η Κίνα πραγματοποίησε υπόγεια πυρηνική δοκιμή τις πρώτες πρωινές ώρες κοντά στο πεδίο δοκιμών "Λοπ Νορ" της επαρχίας Ξινγιάνγκ. Σύμφωνα με το πρακτορείο "Ρόιτερ", η παραπάνω είδηση επιβεβαιώθηκε και από ανώνυμο Κινέζο αξιωματούχο που κατοικεί κοντά στο πεδίο δοκιμών, ο οποίος δήλωσε ότι "αισθάνθηκε τη γη να τρέμει", την ώρα που οι σεισμογράφοι της Αυστραλίας κατέγραφαν μία δόνηση έντασης 5,7 βαθμών της κλίμακας "Ρίχτερ", που προκλήθηκε από την πυρηνική δοκιμή.

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Αυστραλίας δήλωσε ότι είναι σε θέση να επιβεβαιώσει ότι "το Σεισμολογικό Κέντρο της Καμπέρα κατέγραψε υπόγεια πυρηνική δοκιμή στο Λοπ Νορ, ισχύος 20 έως 80 κιλοτόνων".

Λίγες ώρες μετά, το επίσημο κινεζικό πρακτορείο ειδήσεων "Ξινχουά" επιβεβαίωσε την πληροφορία της πραγματοποίησης της πυρηνικής δοκιμής επικαλούμενο "αξιόπιστες πηγές".

Μόλις την περασμένη Πέμπτη, το Πεκίνο είχε ανακοινώσει ότι θα υποστηρίξει την καθολική απαγόρευση των πυρηνικών δοκιμών, αν οι υπόλοιπες πυρηνικές δυνάμεις δεχτούν να αναθεωρήσουν τη συνθήκη για τη μη διάδοση των πυρηνικών όπλων σε 10 χρόνια.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ