Κυριακή 9 Ιούνη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 64
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΟΥΒΑ
Μια νίκη των δυνάμεων της αλληλεγγύης

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ (του ανταποκριτή μας ΧΡ. ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΥ). -

Σημαντική νίκη κατήγαγαν οι δυνάμεις αλληλεγγύης προς την Κούβα, που με τον επίμονο αγώνα τους εξανάγκασαν τελικά την Ουάσιγκτον να αποδεσμεύσει, στα τέλη του Μάη, το μεγαλύτερο μέρος των 400 περίπου κομπιούτερ, οι οποίοι προορίζονταν γι' αυτή τη χώρα.

Η κατάσχεσή τους είχε γίνει από το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ στις 31 Γενάρη, καθώς το έκτο καραβάνι με ανθρωπιστική βοήθεια επρόκειτο να περάσει από τις ΗΠΑ στον Καναδά, από όπου τα κομπιούτερ θα μεταφέρονταν στην Κούβα, για να χρησιμοποιηθούν από νοσοκομεία.

Ο κύριος λόγος που εξανάγκασε τις αρχές να υποχωρήσουν, ήταν η 94ήμερη απεργία πείνας, που είχαν κηρύξει, από τις 21/2, τέσσερις αγωνιστές: ο μαύρος ιερέας Λούτσιους Γουόλκερ, ηγέτης της οργάνωσης "Ιερείς για Ειρήνη", που πρωτοστατεί σ' αυτή την εκστρατεία, ο Καναδός σπουδαστής Μπράιαν Ροχάτιν, η ιατρική τεχνολόγος Λίζα Βαλέντι από το Πίτσμπουργκ, και ο πρώην αξιωματικός της αεροπορίας των ΗΠΑ Τζιμ Κλίφορντ από την πόλη Λούιβιλ της πολιτείας Κεντάκι.

Σ' αυτήν την πραγματικά ηρωική πράξη τους, τους συμπαραστάθηκαν πάνω από 70 μέλη του Κογκρέσου, που ζήτησαν από την κυβέρνηση να επιστρέψει τα κομπιούτερ. Το ίδιο έκαναν και πολλές θρησκευτικές οργανώσεις.

Η εφημερίδα "Πιπλς Ουίκλι Ουόρλντ", αφού χαιρετίζει σε κύριο άρθρο της τη νίκη αυτή, υπενθυμίζει ότι οι δυνάμεις που ζητούν να ενταθεί ακόμα περισσότερο ο σημερινός αποκλεισμός κατά της Κούβας, είναι οι ίδιες που επέβαλαν το λεγόμενο "Συμβόλαιο με την Αμερική" και τώρα επιδιώκουν να επεκτείνουν τον έλεγχό τους στο Κογκρέσο και να καταλάβουν και το Λευκό Οίκο στις προεδρικές εκλογές του Νοέμβρη.

Η ακροδεξιά αυτή πίεση, τονίζει το όργανο του ΚΚΗΠΑ, δεν επέτρεψε στην κυβέρνηση ν' αποκαταστήσει ομαλές σχέσεις με την Κούβα, τη στιγμή που αυτό γινόταν με το Βιετνάμ. Και καλεί το λαό να "μαυρίσει" το Νοέμβρη την ακροδεξιά, για να απαλλαγεί η χώρα από τον κίνδυνο του "Συμβολαίου" και τη "Συμμορία των 73" ρεπουμπλικανών, που εκλέχτηκαν στις ενδιάμεσες εκλογές του 1994.

Ας σημειωθεί ότι η αναισχυντία των υπερατλαντικών αρχών έχει φτάσει στο απροχώρητο, σχετικά με τον κλοιό κατά της Κούβας. Κλασικό παράδειγμα, η περίπτωση του Μπεν Τριουχάφτ, ιδιοκτήτη καταστήματος πιάνων στο Μπέρκλι της Καλιφόρνιας. Τελευταία ο Τριουχάφτ έλαβε επιστολή από το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ, που τον πληροφορούσε ότι σχεδιάζει να του επιβάλει πρόστιμο 10.000 δολαρίων γιατί - άκουσον, άκουσον - είχε πάει στην Κούβα και είχε κουρδίσει πιάνα! Ο Τριουχάφτ είχε επισκεφθεί τέσσερις φορές την Κούβα, μεταφέροντας πιάνα και εξαρτήματά τους σαν μια ανθρωπιστική χειρονομία. "Ο νόμος", δήλωσε ο ίδιος, "είναι ανόητος. Αποκαλείται Νόμος Εμπορίου με τον Εχθρό, ενώ δεν υπάρχει εχθρός. Εχω εναχθεί για κούρντισμα πιάνου στην Κούβα".

Η υπόθεση πρόκειται να παραπεμφθεί σε δίκη.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ