Πέμπτη 13 Ιούνη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Διεθνής ... "Ο θησαυρός της Τροίας"

Μπορεί η Ελλάδα, για να μη δυσαρεστήσει την "προστάτιδά" της Γερμανία, (η οποία μας "ευεργέτησε" ...επιβάλλοντάς μας και Γερμανό βασιλιά), να αποχωρίστηκε - στις αρχές του αιώνα μας - το θρυλικό "Θησαυρό της Τροίας", που ο Σλίμαν έφερε στον τόπο μας, αλλά στο εξής θα μπορεί να τον θαυμάζει μέσω μιας διεθνούς συνέκδοσης ενός τόμου με τίτλο "Ο Θησαυρός της Τροίας. Οι ανασκαφές του Ερρίκου Σλίμαν".Ο τόμος θα κυκλοφορήσει στα ελληνικά από τις εκδόσεις "Αδάμ" και την παρουσίασή του θα προλογίσει ο σλιμανολόγος καθηγητής Προϊστορικής Αρχαιολογίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών Γιώργος Κορρές.Η συνέκδοση έγινε σε συνεργασία με γνωστούς οίκους της Γαλλίας, Αγγλίας, Ιταλίας, Ισπανίας, Γερμανίας και ΗΠΑ.

Ο τόμος προλογίζεται από τη διευθύντρια του Μουσείου Πούσκιν της Μόσχας Ιρίνα Αντόνοβα,η οποία μεταξύ άλλων γράφει "(... ) Τόσοι πολλοί είναι οι μύθοι που συνοδεύουν τους τρωικούς θησαυρούς όλα αυτά τα χρόνια - με την ανακάλυψή τους από τον αρχαιολόγο Ε. Σλίμαν μέχρι τις ημέρες μας - ώστε μας κάνουν να σκεφτούμε ότι κάποια τραγική μοίρα, όμοια με κείνη που κυβερνούσε τις τύχες των πρωταγωνιστών της Ιλιάδας, καθόρισε την περιπετειώδη τύχη της μοναδικής συλλογής".

Ο κατάλογος των "θησαυρών του Πριάμου" (250 σελίδες) περιέχει εκτενή κείμενα με τα τελευταία επιστημονικά συμπεράσματα για τον πολιτισμό της Τροίας (3η χιλιετία π.Χ.) και κείμενα - σχόλια Ρώσων επιστημόνων που "ταξιδεύουν" τον αναγνώστη στην Τροία όπως την τραγούδησε ο Ομηρος, όπως την ανακάλυψε ο Σλίμαν, αλλά και όπως την ερμηνεύει σήμερα η αρχαιολογική επιστήμη.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ