Παρασκευή 14 Ιούνη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΠΑΓΚΛΑΝΤΕΣ
"Αλλαγή σκηνικού";

ΝΤΑΚΑ.-

Ανατροπή των υπαρχουσών κοινοβουλευτικών ισορροπιών διαφαίνεται λίγες ώρες μετά την ολοκλήρωση των εκλογών στο Μπαγκλαντές: η "Ενωση Αουάμι" (Awami League) της Σεϊχ Χασίνα εμφανίζεται να ξεπερνά το Εθνικιστικό Κόμμα της απερχόμενης πρωθυπουργού, Μπέγκουμ Κχαλέντα Ζία, χωρίς πάντως να καταγράφει ποσοστό ικανό να του δώσει δυνατότητα σχηματισμού αυτοδύναμης κυβέρνησης.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα που είχε δώσει στη δημοσιότητα η κεντρική εκλογική επιτροπή της χώρας, ως αργά χτες βράδυ, η Ενωση Αουάμι συγκεντρώνει 121 έδρες (επί συνόλου 300 της Εθνοσυνέλευσης του Μπαγκλαντές) και το Εθνικιστικό Κόμμα 102.

Το κόμμα Τζατίγιο του - φυλακισμένου - πρώην Προέδρου Ερσάντ, εξασφαλίζει σύμφωνα με την ίδια πηγή 26 έδρες, γεγονός που σημαίνει ότι πιθανότατα θα κληθεί από τη Σεϊχ Χασίνα να συμμετάσχει σε μια κυβέρνηση συνασπισμού.

Παρά τα "πρωτοφανή", όπως χαρακτηρίστηκαν, μέτρα ασφαλείας σε ολόκληρη τη χώρα, με την παρουσία τουλάχιστον 40 χιλιάδων στρατιωτών στα εκλογικά τμήματα, δεν έλειψαν οι συγκρούσεις σε πολλές περιοχές, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους έξι άνθρωποι και να τραυματιστούν άλλοι 300.

H διαδικασία πρόκειται να επαναληφθεί σε 28 από τις 300 εκλογικές περιφέρειες, επειδή διαπιστώθηκαν "παρατυπίες" κατά τη διεξαγωγή της. Δεν είναι σαφές πότε θα διεξαχθεί η επαναληπτική διαδικασία, η δεύτερη σε τέσσερις μήνες.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ