Τετάρτη 19 Ιούνη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Ο "χρυσός του Πριάμου"

"Τηλέμαχέ μου, τέλειωσε ο πόλεμος της Τροίας (...)", έγραφε ο Ομηρος στην"Οδύσσεια". Αν ζούσε θα έλεγε για τον "πόλεμο" που "μαίνεται" στο πολιτικό, διπλωματικό, οικονομικό και επιστημονικό παρασκήνιο για την "κατάκτηση" μιας άλλης "Τροίας". Για την απόκτηση του θρυλικού "θησαυρού του Πριάμου", δηλαδή των ευρημάτων του Ερίκου Σλίμαν το Μάη του 1873 στην Τροία, που εκτίθεται πλέον στο Μουσείο Πούσκιν της Μόσχας και τον οποίο διεκδικούν η Γερμανία και η Τουρκία,ενώ η Ελλάδα επιθυμεί την εξαγωγή του από τη Ρωσία και την παρουσίασή του πρώτα στη χώρα μας, αφού ο Σλίμαν εδώ τον έφερε για να μείνει για πάντα και θα έμενε, αν η Ελλάδα δεν είχε υποκύψει στις πιέσεις της "προστάτιδάς" της Γερμανίας να αποδοθεί σ' αυτήν (που και σήμερα έχει το πάνω χέρι...) ο θησαυρός ...επειδή ο Σλίμαν ήταν Γερμανός.

Την "οδύσσεια" των ευρημάτων του Σλίμαν έρχεται να υπογραμμίσει μια σημαντική, παγκόσμια συνέκδοση μεγάλων οίκων (ευρωπαϊκών κι ενός αμερικάνικου) με τίτλο "Ο θησαυρός της τροίας. Οι ανασκαφές του Ερίκου Σλίμαν",η οποία κυκλοφόρησε στα ελληνικά από τις εκδόσεις "Αδάμ".Για την εξαιρετικά καλαίσθητη ελληνική έκδοση (η ελληνική τυπογραφία πράγματι δεν έχει να ζηλέψει τις εκδόσεις ξένων περιώνυμων οίκων) συνεργάστηκαν επιστήμονες του Μουσείου Πούσκιν και η διευθύντριά του Ιρίνα Αντόνοβα.Ο τόμος προλογίζεται από τον νυν υπουργό Πολιτισμού της Ρωσικής Ομοσπονδίας, Ευγένι Σιντόροβ, ο οποίος υπογραμμίζει ότι "οι συνεργάτες του Μουσείου Πούσκιν διαφύλαξαν στοργικά την ανεκτίμητη χρυσή συλλογή του Σλίμαν, για να την παρουσιάσουν σήμερα και πάλι στους επισκέπτες του Μουσείου".

Η έκδοση παρουσιάστηκε χτες από την εκδότρια Σέβη Αδάμ και τον καθηγητή Προϊστορικής Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, ειδικευμένο στα θέματα του Σλίμαν Γιώργο Κορρέ,ο οποίος συγκαταλεγόταν μεταξύ μιας οκταμελούς διεθνούς ομάδας αρχαιολόγων - ερευνητών που πρώτοι εξέτασαν τη συλλογή, όταν η Ρωσία επισήμως παραδέχτηκε ότι ο θησαυρός φυλασσόταν στο Μουσείο Πούσκιν.

Ο Γ. Κορρές αναφέρθηκε στην περιπετειώδη ιστορία του θησαυρού ("δείτε την ως σενάριο ταινίας" είπε χαρακτηριστικά), στις "σκληρές διαπραγματεύσεις Ρωσίας και Γερμανίας για τα λάφυρα πολέμου" (σ.σ. η Γερμανία διεκδικεί το θησαυρό εκβιάζοντας τον Γιέλτσιν και με υποσχέσεις περί οικονομικής στήριξής του, αλλά αρνείται την επιστροφή των αμέτρητων κειμηλίων που άρπαξε από τη Ρωσία και τις άλλες Δημοκρατίες της πρώην ΕΣΣΔ), στη "μεγαλοφυία της Αρχαιολογίας" - τον Σλίμαν - και υπογράμμισε: "Η έκδοση αυτή είναι η καλύτερη μετά από 123 χρόνια δημοσίευσης των ευρημάτων του Σλίμαν. Και η ουσιαστικότερη συμμετοχή της χώρας μας στην υπόθεση του θησαυρού, μια υπόθεση στην οποία έχουμε κυρίαρχο επιστημονικό λόγο".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ