Τετάρτη 19 Ιούνη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 29
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
"Φρένο" του ΕΣΡ στις... παραχωρήσεις του "Φιλμνέτ"

Ερήμην του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης, η κυβέρνηση μέσω της ΕΡΤ, επιχειρεί να παραχωρήσει και νέες συχνότητες στο συνδρομητικό κανάλι "Φιλμνέτ". Η ΕΡΤ υπέγραψε και νέα σύμβαση με το "Φιλμνέτ" χωρίς να υποβάλει τη σύμβαση προς έγκριση, ως όφειλε από το νόμο, στο ΕΣΡ. Το ΕΣΡ με χτεσινή του απόφαση, ουσιαστικά "φρενάρει" την εκπομπή του δεύτερου συνδρομητικού καναλιού του "Φιλμνέτ", που όπως έχει ανακοινωθεί, θα εκπέμψει στις 23 Αυγούστου. Με την απόφασή του, υπογραμμίζει ότι δεν μπορεί να εκπέμψει το δεύτερο συνδρομητικό κανάλι, αφού δεν υπάρχει ανάλογη έγκριση.

Η νέα σύμβαση της ΕΡΤ και της εταιρίας "Nethold", έχει ήδη υπογραφεί για την εκπομπή του νέου συνδρομητικού καναλιού, που θα μεταδίδει αθλητικό και παιδικό πρόγραμμα. Το κύριο, όμως, θέμα που τίθεται είναι η παραχώρηση των συχνοτήτων, τη στιγμή μάλιστα που ο αριθμός τους - κυρίως στο λεκανοπέδιο της Αττικής - είναι περιορισμένος. Το "Φιλμνέτ" ήδη εκπέμπει από τρεις συχνότητες, ενώ με τη νέα σύμβαση επιδιώκει την κατοχή και άλλων, τουλάχιστον τριών, συχνοτήτων.

Το ΕΣΡ με τη χτεσινή ομόφωνη ανακοίνωσή του, "υπενθυμίζει", όλες τις αρμοδιότητες που του παρέχει ο νόμος για τη χορήγηση, ανανέωση και ανάκληση τηλεοπτικών αδειών. Επίσης ότι στη σύμβαση του 1994 της ΕΡΤ με την εταιρία του "Φιλμνέτ", "Nethold", προβλέπεται ότι η σύμβαση θα υποβληθεί προς έγκριση στον υπουργό Τύπου και ΜΜΕ και στο ΕΣΡ. Το ίδιο ισχύει και για οποιαδήποτε άλλη "μελλοντική σύμβαση της ΕΡΤ και ιδιωτικών εταιριών για την εκπομπή κωδικοποιημένου τηλεοπτικού σήματος". Επισημαίνει ότι με τον "ανέλεγκτο πολλαπλασιασμό των εκπεμπόμενων κωδικοποιημένων τηλεοπτικών σημάτων", δε θα απέμεναν συχνότητες για την εκπομπή ιδιωτικών τηλεοπτικών σταθμών. Το ΕΣΡ τονίζει, ότι απαιτείται η υποβολή για έγκριση στο ΕΣΡ, της σύμβασης της 29ης Δεκέμβρη '95, μεταξύ ΕΡΤ και "Nethold", για την εκπομπή του δεύτερου κωδικοποιημένου σήματος, τονίζοντας ότι "δεν επαρκεί η εκ των υστέρων αποστολή της για απλή πληροφόρηση του οργάνου". Επόμενα "εξυπακούεται, ότι δεν είναι επιτρεπτή η εκπομπή του σήματος αυτού, πριν παρασχεθεί" η έγκριση. Διαφορετικά το ΕΣΡ, παρανόμως "θα ετίθετο προ τετελεσμένου γεγονότος".

Το ΕΣΡ με άλλη απόφασή του, "παρεμβαίνει" και στη μετάδοση πορνογραφικών εκπομπών από το "Φιλμνέτ". Υπενθυμίζει ότι οι διατάξεις του ΠΔ στο οποίο έχει ενσωματωθεί η κοινοτική οδηγία, που επιτρέπει την εκπομπή ορισμένων "ήπιου" χαρακτήρα τέτοιων "σκηνών" για ορισμένες ώρες, σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να ερμηνευτούν "εξ αντιδιαστολής", ώστε να "θεωρηθούν ότι καθιερώνουν την πλήρη ασυδοσία στις πορνογραφικές σκηνές". Πολύ περισσότερο, όταν από το ίδιο το Σύνταγμα, επιβάλλεται η "ανύψωση της πολιτιστικής και ηθικής στάθμης του κοινού".

Κ. Α.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ