Σάββατο 22 Ιούνη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΝΔΙΑΣΚΕΨΗ ΝΕΑΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
Χαμηλοί τόνοι αλλά εμφανείς οι διαφορές

Απέφυγαν την ευθεία αντιπαράθεση Εβερτ και Μητσοτάκης, αλλά οι αιχμές δεν έλειψαν από τις ομιλίες τους. Αρχηγική εμφάνιση Σουφλιά

Χωρίς έντονες φραστικές αντιπαραθέσεις, αλλά με εμφανή επί της ουσίας τα στοιχεία της διαφορετικής εκτίμησης της εσωκομματικής κατάστασης, άρχισε χτες στο στάδιο Ειρήνης και Φιλίας η 6η Εθνική Συνδιάσκεψη της ΝΔ.

Ο Μ. Εβερτ και ο Κ. Μητσοτάκης κινήθηκαν με τις ομιλίες τους - αν και σε χαμηλούς τόνους - σε διαφορετικά μήκη κύματος, με τον πρόεδρο της ΝΔ να απαιτεί "σεβασμό στις αποφάσεις της πλειοψηφίας" και τον πρώην πρωθυπουργό να απαντάει ότι χρειάζεται το κόμμα "να εξασφαλίζει σε όλους τη δυνατότητα της ελεύθερης έκφρασης".

Η ύπαρξη των δύο πόλων στο κόμμα έδωσε την ευκαιρία στον Γ. Σουφλιά να πραγματοποιήσει "αρχηγική εμφάνιση" λέγοντας ότι η αντιπαλότητα των δύο πόλων μπορεί να οδηγήσει σε ήττα το κόμμα, αλλά και στην περίπτωση αυτή "η παράταξη έχει δοκιμασμένα άξια και ικανά στελέχη που θα την οδηγήσουν", εννοώντας προφανώς τον εαυτό του.

Ο Μ. Εβερτ με μία συνθηματολογική ομιλία άσκησε τη γνωστή άσφαιρη κριτική στην κυβέρνηση και προειδοποίησε τους διαφωνούντες ότι "λιποταξίες δε συγχωρούνται" στην πορεία προς τις εκλογές.

Ο Κ. Μητσοτάκης στην ομιλία του δεν παρέλειψε να επαναλάβει ότι χρειάζεται "μία σταυροφορία η οποία θα συσπειρώσει τις υγιείς δυνάμεις του τόπου από όλες τις πολιτικές παρατάξεις και θα δημιουργήσει τη δυναμική που είναι αναγκαία για να κερδηθεί μία μεγάλη πλειοψηφία και προπαντός για να έρθει στην εξουσία μια κυβέρνηση με προοπτική". Δεν είπε όμως ότι αυτή η κυβέρνηση θα είναι η ΝΔ.

Από την πλευρά του ο Γ. Βαρβιτσιώτης θέλησε να εμφανιστεί ως ο εγγυητής της ενότητας του κόμματος, όμως δεν παρέλειψε να επιτεθεί στους διαφωνούντες λέγοντας ότι δεν ξέρουν τι αμφισβητούν και θυμίζοντάς τους ότι αυτοί οι ίδιοι έβγαλαν αρχηγό τον Μ. Εβερτ.

Ο Σ. Δήμας υπογράμμισε ότι η ενότητα δεν αρκεί να υπάρχει αλλά πρέπει να είναι και ορατή, ενώ ο πρώην πρωθυπουργός Τζ. Τζαννετάκης αφού υπεραμύνθηκε του έργου των κυβερνήσεων του Κ. Μητσοτάκη, ζήτησε συστράτευση όλων των στελεχών.

Οι εργασίας συνεχίζονται σήμερα με ομιλίες βουλευτών και στελεχών.

Γιάννης ΦΩΤΟΥΛΑΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ