Σάββατο 22 Ιούνη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΛΛΑΔΑ - ΤΟΥΡΚΙΑ
Εμποδίζεται η προσέγγιση των δύο λαών

Με πρόσχημα τις διαδικασίες για την έκδοση βίζας οι ελληνικές αρχές εμποδίζουν Τούρκους δημοσιογράφους και παιδιά με ειδικές ανάγκες να έρθουν σε ελληνικά νησιά, για να πάρουν μέρος σε φιλειρηνικές εκδηλώσεις

Η προσέγγιση των λαών Ελλάδας και Τουρκίας φαίνεται πως είναι ενοχλητική.Το ελληνικό προξενείο της Σμύρνης με την κάλυψη του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια, εξαντλώντας τα όρια της τυπικότητας, ώστε να μη συμμετέχουν Τούρκοι πολίτες στις φιλειρηνικές εκδηλώσεις που διοργανώνονται στα ελληνικά νησιά, όπως και σε τουρκικές πόλεις των απέναντι παραλίων από τους "Δημοσιογράφους στο Αιγαίο για την Ειρήνη".

Το πρόσχημα είναι η έκδοση βίζας, διαδικασία η οποία έχει καταργηθεί από την πλευρά της Τουρκίας, όχι όμως και από την πλευρά της Ελλάδας. Το ελληνικό προξενείο της Σμύρνης με τον πιο αυστηρό τρόπο εφάρμοσε την πιο χρονοβόρα διαδικασία για τους Τούρκους δημοσιογράφους που θα επισκέπτονταν χτες τηνΙκαριά, για να πάρουν μέρος σε φιλειρηνική εκδήλωση και είκοσι παιδιών με ειδικές ανάγκες που θα επισκέπτονταν πάνω στα αναπηρικά τους καροτσάκια τηΧίο, για να πάρουν την Κυριακή μέρος σε αγώνα μπάσκετ με παιδιά από την Ελλάδα που έχουν κινητικά προβλήματα.

Ο τρόπος χειρισμού του όλου ζητήματος από τις ελληνικές αρχές έχουν περισσότερο χαρακτήρα ειρωνείας: Χτες το μεσημέρι, λίγες μόνο ώρες πριν ξεκινήσει η εκδήλωση, ειδοποιήθηκαν ότι τελικά μπορούν να ταξιδεύσουν. Αυτό βέβαια δεν μπορούσε να γίνει στην πράξη, γιατί δεν επαρκούσε ο χρόνος.

Δύο από τους Τούρκους δημοσιογράφους σε επιστολή τους προς τους "Δημοσιογράφους στο Αιγαίο για την Ειρήνη" αναφέρουν: "Καταδικάζουμε στο όνομα της ειρήνης αυτή την πράξη άρνησης έκδοσης βίζας και εκφράζουμε με την παρούσα την πεποίθησή μας ότι τα γραφειοκρατικά και πολιτικά εμπόδια δε θα καταφέρουν ποτέ να εμποδίσουν την ειρήνη και τη φιλία που υπάρχει μεταξύ του τουρκικού και του ελληνικού λαού".Ανάλογα ήταν και τα εμπόδια που μπήκαν στα είκοσι παιδιά με ειδικές ανάγκες που θα πήγαιναν στη Χίο με αποτέλεσμα ο αγώνας μπάσκετ να αναβληθεί για τις 27 Ιούλη.

Οι εκδηλώσεις

Στο μεταξύ παρ' όλα τα εμπόδια που συνειδητά μπαίνουν, οι εκδηλώσεις πραγματοποιούνται και προγραμματίζονται νέες και στις δύο πλευρές του Αιγαίου.

Συνεχίζεται το τριήμερο ειρήνης που γίνεται σε Σάμο - Ικαρία.Χτες βράδυ έγινε εκδήλωση στον Αγιο Κήρυκο Ικαρίας, ενώ σήμερα στις 7.30 μ.μ. θα γίνει εκδήλωση στη Σάμο στην αίθουσα της Αγροτικής Τράπεζας. Οι εκδηλώσεις θα κορυφωθούν αύριο Κυριακή με την πορεία ειρήνης που θα ξεκινήσει στις 5μ.μ. από την πλατεία Μυτιληνιών, όπου θα προηγηθεί πολιτιστική εκδήλωση και θα καταλήξει το βράδυ στην πλατεία Πυθαγόρα της Σάμου. Στους οδοιπόρους της ειρήνης θα μιλήσει η γραμματέας της ΕΕΔΥΕ, Μαρία Πρίφτη.

Επίσης το τριήμερο 12 - 14 Ιούλη θα γίνουν φιλειρηνικές εκδηλώσεις στη Χίο και στις 29 - 30 Ιούλη στη Λέσβο όπου θα πάρουν μέρος και Τούρκοι δήμαρχοι από τα απέναντι παράλια.

Στην άλλη όχθη του Αιγαίου στην τουρκική πλευρά, στα Αλάτσατα απέναντι από τη Χίο προγραμματίζεται από τις 28 Ιούνη μέχρι τις 2 Ιούλη διεθνές Παιδικό Φεστιβάλ Θεάτρου, όπου θα πάρουν μέρος και φορείς από τη Χίο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ