Σάββατο 22 Ιούνη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΛΙΜΕΝΙΚΟ ΣΩΜΑ
Συχνά χρησιμοποιείται ως αστυνομία των εφοπλιστών

Αυτό τόνισε χτες στη Βουλή ο βουλευτής του ΚΚΕ Στρ. Κόρακας

"Είναι γεγονός ότι ένα από τα βασικά προβλήματα του Λιμενικού Σώματος είναι ότι συχνά χρησιμοποιείται ως αστυνομία των εφοπλιστών", υπογράμμισε χτες στη Βουλή ο βουλευτής του ΚΚΕ Στρ. Κόρακας,παρεμβαίνοντας στη συζήτηση επερώτησης βουλευτών της αξιωματικής αντιπολίτευσης για το Λιμενικό. Ακολούθως σημείωσε ότι ορισμένα από τα ανώτατα στελέχη του Σώματος, όταν αποστρατεύονται, καταλήγουν στα εφοπλιστικά γραφεία ως αναγνώριση εκ μέρους των εφοπλιστών της εξυπηρέτησης που τους έκαναν επί δεκαετίες.

"Κάθε φορά που οι ναυτεργάτες είναι σε κινητοποιήσεις αποστέλλεται το Λιμενικό Σώμα και οι βατραχάνθρωποι. Εκεί που έχει καταντήσει η εκάστοτε κυβέρνηση το Λιμενικό Σώμα, εν πολλοίς είναι για να το χρησιμοποιεί ενάντια στο λαϊκό ναυτεργατικό κίνημα, και όχι μόνο. Αλλά και ενάντια μερικές φορές στα στοιχειώδη εθνικά μας συμφέροντα, όπως είδαμε τώρα με τις επιτυχημένες προσπάθειες για κατάργηση του καμποτάζ. Στάλθηκε το Λιμενικό Σώμα στο Ναύπλιο, για να παρεμποδίσει τους ναυτεργάτες να εμποδίσουν την ποδοπάτηση του καμποτάζ. Πέρσι, στην απεργία που έκαναν οι ναυτεργάτες στη Ζάκυνθο είχαμε τραυματίες. Στον Πειραιά με τα τουριστικά είχαμε τραυματίες. Κάθε φορά στην υπηρεσία των εφοπλιστών. Και το υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας, στη συνείδηση του λαού μας και του ναυτεργατικού κόσμου, είναι το υπουργείο των εφοπλιστών. Και θυμάμαι κάποτε, όταν το υπουργείο Προεδρίας πρότεινε την κατάργηση του υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας, το λόμπι των εφοπλιστών σηκώθηκε μέσα στη Βουλή και επέβαλε την ανάκληση αυτής της κατάργησης.

Επίσης είναι γνωστό ότι τίποτα δε γίνεται στο Λιμενικό Σώμα από προαγωγές κλπ. - μιλάμε για τα ανώτατα κλιμάκια - χωρίς την έγκριση της Ενωσης Ελλήνων Εφοπλιστών. Θα πρέπει να συμφωνήσουμε ότι πρέπει το Λιμενικό Σώμα να πάψει να είναι στρατιωτικά οργανωμένο Σώμα, στρατιωτικό Σώμα στην ουσία, να εκπαιδεύεται από το Πολεμικό Ναυτικό και να γίνει πολιτικό Σώμα, όπως πρέπει να γίνει και η Αστυνομία και όπως είναι η Πυροσβεστική. Να επιτραπεί ο συνδικαλισμός στο Λιμενικό Σώμα. Οταν ήρθε ο νόμος για το συνδικαλισμό στα Σώματα Ασφαλείας, εμείς ζητήσαμε να συμπεριληφθεί και το Λιμενικό Σώμα και το αρνήθηκε η κυβέρνηση. Για ποιο λόγο; Δεν είναι λοιπόν στην υπηρεσία των εφοπλιστών; Γιατί οι εφοπλιστές δε στέργουν συνδικαλισμό στο Λιμενικό Σώμα; Γιατί το συνδικαλιστικό κίνημα στο Λιμενικό Σώμα θα είναι εμπόδιο στη χρησιμοποίησή του για την υπεράσπιση των συμφερόντων που σας είπα προηγουμένως", υπογράμμισε ο Στρ. Κόρακας.

Αναφερόμενος ο βουλευτής του ΚΚΕ στα προβλήματα του προσωπικού του Λιμενικού, τόνισε: "Οι αποδοχές τους πραγματικά είναι αποδοχές πείνας και χρειάζονται ενίσχυση" και πρόσθεσε: "Οι εργαζόμενοι στο Λιμενικό Σώμα είναι εργαζόμενοι όπως όλοι και πρέπει να γίνονται σεβαστοί και σεβαστή να γίνεται και η αποστολή τους, για την οποία τους πληρώνει ο ελληνικός λαός. Αλλιώς να πούμε στους εφοπλιστές να αναλάβουν και την πληρωμή τους και να μη ζητάνε από τους ναυτεργάτες και από τον υπόλοιπο λαό να πληρώνει Σώματα τα οποία υπηρετούν αντίθετα με αυτόν συμφέροντα".

Σχολιάζοντας ο Στρ. Κόρακας το όψιμο ενδιαφέρον της αξιωματικής αντιπολίτευσης για τα προβλήματα του προσωπικού του Λιμενικού, υπογράμμισε: "Για άλλη μια φορά η Νέα Δημοκρατία εμφανίζεται ως υπέρμαχος των δικαιωμάτων του Λιμενικού Σώματος, ως τιμητής του και υμνητής του, λες και δε γνώρισε το Λιμενικό Σώμα το βίο και την πολιτεία της Νέας Δημοκρατίας". Στη συνέχεια σημείωσε ότι βασική αποστολή του Λιμενικού πρέπει να είναι "η δίωξη του εγκλήματος και η τήρηση της τάξης στις θάλασσες και στους αιγιαλούς. Οσο για την προστασία της χώρας μας σε ό,τι αφορά τις παραβιάσεις από θάλασσα, θα πρέπει να ξεκαθαρίσουμε ότι η υπεράσπιση των συνόρων της χώρας μας από τη θάλασσα είναι βασική αποστολή του Πολεμικού μας Ναυτικού και όχι του Λιμενικού Σώματος. Εδώ ούτε λίγο ούτε πολύ εμφανίστηκε ότι το Λιμενικό Σώμα είναι ο κύριος υπερασπιστής των συνόρων μας από θάλασσα".

Γ. Κ.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Για τους λιμενικούς (2021-07-31 00:00:00.0)
Σαρώνουν λιμάνια και ναυτεργάτες (2012-12-14 00:00:00.0)
Χτυπά ναυτεργάτες και νησιώτες (2011-01-28 00:00:00.0)
Κυβερνητικές υπηρεσίες στους εφοπλιστές (2003-02-09 00:00:00.0)
Στο πλευρό των σπουδαστών των ΑΕΝ (2003-01-30 00:00:00.0)
Ικανοποιείστε τα αιτήματα (1997-01-22 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ