Σάββατο 22 Ιούνη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Υπόθεση όλων μας η παιδεία
  • Κοινή παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Παιδείας πραγματοποίησαν, χτες, δεκάδες εκπρόσωποι εκπαιδευτικών και συνδικαλιστικών φορέων
  • Προειδοποίησαν την κυβέρνηση ότι τα αντιεκπαιδευτικά - αντιλαϊκά της σχέδια θα προσκρούσουν σε ένα μέτωπο παιδείας

Ο κοινός αγώνας των φορέων της εκπαίδευσης και των εργαζομένων, ενάντια στις προσπάθειες της κυβέρνησης να χτυπήσει τον ενιαίο, δημόσιο και δωρεάν χαρακτήρα της εκπαίδευσης, θα συνεχιστεί με ακόμα μεγαλύτερη ένταση, για τη διαμόρφωση ενός μετώπου παιδείας που θα μπορεί εκείνο να διαμορφώνει εκπαιδευτική πολιτική σύμφωνα με τα λαϊκά συμφέροντα. Αυτό τόνισαν χτες στον υφυπουργό Παιδείας Γ. Πασχαλίδη οι εκπρόσωποι των εκπαιδευτικών και συνδικαλιστικών φορέων, που συμμετείχαν χτες στην παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Παιδείας, μετά την κοινή τους απόφαση, στη σύσκεψη που έγινε την περασμένη βδομάδα, με πρωτοβουλία του ΚΣ της ΕΦΕΕ.

Την απόφαση για την κινητοποίηση είχαν πάρει εκπρόσωποι και συνδικαλιστές από: Εργατικό Κέντρο Αθήνας, Γραμματεία Νέων της ΓΣΕΕ, Ομοσπονδία Κλωστοϋφαντουργών - Ιματισμού - Δέρματος, Ενωση Ηλεκτροτεχνιτών, Πανελλήνια Ενωση Λιθογράφων, Συνδικάτο Οικοδόμων, Ομοσπονδία Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών Λειτουργών Ελλάδας, Σύλλογο Μελών ΔΕΠ Φυσικομαθηματικής, Διδασκαλική Ομοσπονδία Ελλάδας, Α ΕΛΜΕ Αθήνας, Σύλλογο Καθηγητών Εργαζομένων στα Φροντιστήρια, Πανελλήνια Ενωση Αδιορίστων Καθηγητών, Ομοσπονδίες Γονέων Αθήνας και Πειραιά, Ενώσεις Γονέων 1ου, 4ου, 6ου και 7ου Δημοτικού Διαμερίσματος Δήμου Αθηναίων, και των Δήμων Ν. Ιωνίας, Βύρωνα, Αγ. Παρασκευής, Περιστερίου, Συλλόγους Γονέων 3ου ΤΕΛ Ν. Ιωνίας, 30ού Λυκείου Κυψέλης, Συντονιστικό Νυχτερινών Μαθητών, ΕΣΕΕ, καθώς και από φοιτητικούς και σπουδαστικούς συλλόγους της Αθήνας.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, ο υφυπουργός Παιδείας φάνηκε να διαχωρίζει εν μέρει τη θέση του από τη μέχρι τώρα πολιτική του υπουργείου και της κυβέρνησης πάνω στα θέματα της εκπαίδευσης και επανέλαβε αυτό που λέει τακτικά, ότι δηλαδή αυτή η κυβέρνηση δεν μπορεί να προχωρήσει σε ίδρυση ιδιωτικών ΑΕΙ, αφού τη δεσμεύει το άρθρο 16 του Συντάγματος, χωρίς όμως να απαντήσει αν είναι στις προθέσεις της ή αν συμφωνεί στο να αναθεωρηθεί το άρθρο 16 από την επόμενη αναθεωρητική Βουλή.

Οι εκπρόσωποι των σπουδαστών, γονέων, εκπαιδευτικών και εργαζομένων, έκαναν ξεκάθαρο ότι δεν πρόκειται να σταματήσουν να αντιμάχονται οποιαδήποτε προσπάθεια υπονομεύει το δημόσιο δωρεάν χαρακτήρα της εκπαίδευσης, τονίζοντας ακόμη ότι τη χρονιά που έρχεται η κυβέρνηση θα τους βρίσκει συνέχεια μπροστά της, εμπόδιο στην αντιεκπαιδευτική της πολιτική.

"Συνεχίζουμε την προσπάθεια για τη δημιουργία του μετώπου παιδείας, ώστε να μπορέσει να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά η πολιτική της κυβέρνησης στον τομέα της εκπαίδευσης", είπε στο "Ρ" μετά το τέλος της συνάντησης με τον υπουργό Παιδείας ο Π. Μοσχονάς,μέλος του ΚΣ της ΕΦΕΕ, και συνέχισε: "Παλεύουμε για την ουσιαστική αναβάθμιση της εκπαίδευσης, και είναι σημαντικό να κατανοήσουμε όλοι ότι η πάλη αυτή θα είναι αποτελεσματική με τη συμμετοχή και τη συντονισμένη δράση όλων των φορέων της εκπαίδευσης και των εργαζομένων".

Στη χτεσινή κινητοποίηση συμμετείχαν και εκπρόσωποι από το Σύλλογο Διδασκόντων του Παντείου Πανεπιστημίου,οι οποίοι βρίσκονται σε απεργία όπως και οι υπόλοιποι πανεπιστημιακοί, αντιδρώντας στην υποβάθμιση του πανεπιστημιακού δασκάλου από την κυβέρνηση. Ο Δ. Μέλισσας,γραμματέας του Συλλόγου, είπε στο "Ρ" ότι τα προβλήματα της εκπαίδευσης είναι κοινά για όλους τους φορείς της και σε συνεργασία θα πρέπει να τα αντιμετωπίσουν.

"Το κάλεσμα της ΕΦΕΕ στην προηγούμενη σύσκεψη και η απόφαση για τη σημερινή κοινή παράσταση διαμαρτυρίας είναι ένα πολύ σημαντικό βήμα για την οικοδόμηση ενός μαζικού και γερού μετώπου παιδείας, που θα αντιστέκεται στην αντιεκπαιδευτική πολιτική του υπουργείου Παιδείας", είπε ο Θ. Φωτόπουλος,από το Σωματείο των Λιθογράφων.

"Οσο η κυβέρνηση θα προωθεί τα αντιλαϊκά και αντιεκπαιδευτικά της νομοσχέδια, άλλο τόσο και ακόμα περισσότερο θα πρέπει οι φορείς της εκπαίδευσης και οι εργαζόμενοι, σε ένα κοινό μέτωπο πάλης, να αντιστέκονται σε αυτά", δήλωσε ο Ιορδάνης Λαζαριάδης,εκπρόσωπος της Ομοσπονδίας Ενώσεων Γονέων Πειραιά.

Τη διάθεση των νυχτερινών μαθητών για αγωνιστική αντιμετώπιση της υποβάθμισης της δημόσιας δωρεάν εκπαίδευσης από την κυβέρνηση, τόνισε στο "Ρ" ο Β. Θεοχάρης,μέλος της γραμματείας του Συντονιστικού των Νυχτερινών Σχολείων Αθήνας."Οι νυχτερινοί μαθητές είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε όλα τα μέτρα της κυβέρνησης και να συμμετάσχουμε με όλες μας τις δυνάμεις σε ένα μέτωπο παιδείας, που θα είναι ικανό να αντιστέκεται στην αντιεκπαιδευτική πολιτική της κυβέρνησης".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ