Σάββατο 22 Ιούνη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Νέφος και ζέστη ξαναχτυπούν την Αθήνα

Η κυβερνητική πολιτική βλάπτει σοβαρά και την υγεία των κατοίκων της πρωτεύουσας

Την ώρα που η κυβέρνηση έχει εγκαταλείψει στην τύχη τους ακόμη και τις εξαγγελίες της που συνοψίζονται στο πολυθρύλητο πρόγραμμα "Αττική SOS", που ετοιμάζεται να χαρίσει με νόμο τα τελευταία δάση μας στους καταπατητές, το νέφος κάνει αισθητή την παρουσία του στην Αθήνα! Μάλιστα η κατάσταση αναμένεται να γίνει ακόμη πιο τραγική τις επόμενες μέρες για τα 3,5 εκατομμύρια κατοίκους της πρωτεύουσας, καθώς η αύξηση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης αναμένεται να συνοδευτεί και από ανάλογη αύξηση της θερμοκρασίας. "Μίνι" καύσωνας, λοιπόν, και νέφος θα μας ταλαιπωρήσουν και πάλι...

Μια πρώτη γεύση του "φονικού διδύμου" δοκιμάσαμε ήδη από χτες. Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΠΕΡΠΑ, το διοξείδιο του αζώτου κυμάνθηκε σε αρκετά υψηλά επίπεδα. Η μεγαλύτερη τιμή του ρύπου σημειώθηκε στις 11 το πρωί στην οδό Πατησίων, όπου μετρήθηκε στα 329 μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο αέρα, με όριο επιφυλακής τα 200. Αυξημένες όμως ήταν και οι τιμές του ρύπου του όζοντος. Το μεσημέρι ο ρύπος αυτός μετρήθηκε στη Λυκόβρυση (!) στα 228 μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο αέρα, με όριο επιφυλακής τα 180.

Το παράξενο για τους μετεωρολόγους είναι ότι οι τιμές αυτές σημειώθηκαν, αν και η θερμοκρασιακή αναστροφή (σημαντικός παράγων που ευνοεί το νέφος) ήταν μικρή. Σημειώθηκαν όμως αρκετά υψηλές θερμοκρασίες, αφού το μεσημέρι το θερμόμετρο σε πολλές περιοχές της Αθήνας ανέβηκε πάνω από τους 35 βαθμούς Κελσίου.

Για σήμερα αναμένεται να επικρατήσει η ίδια κατάσταση από πλευράς ατμοσφαιρικής ρύπανσης, ενώ σύμφωνα με το δελτίο της ΕΜΥ, η θερμοκρασία μέσα στην Αθήνα θα φτάσει τους 36 βαθμούς Κελσίου. Από τη Δευτέρα μάλιστα αναμένεται να φτάσει και ίσως να ξεπεράσει και τους 37 βαθμούς...

Το νέφος παρόνη κυβέρνηση απούσα

Αν όμως το νέφος κάνει έντονη την παρουσία του στην πρωτεύουσα, η κυβέρνηση εξακολουθεί να κάνει αισθητή την απουσία της για την καταπολέμησή του. Είναι γεγονός ότι τα ημίμετρα που έχει πάρει, όπως για παράδειγμα το κλιμακωτό ωράριο, δε στάθηκαν ικανά να διώξουν το νέφος. Ετσι ο μόνος σύμμαχος των Αθηναίων εξακολουθεί να παραμένει το ...βοριαδάκι.

Οπως έχει επισημάνει και πάλι ο "Ρ", η κυβέρνηση και ο αρμόδιος υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Κ. Λαλιώτης δείχνει να έχει ξεχάσει και ο ίδιος ακόμη τις γνωστές εξαγγελίες του που περιέχονται στο περιβόητο πλέον Πρόγραμμα "Αττική SOS". Είναι γεγονός ότι μέτρα όπως η προστασία και η ανάπτυξη του πράσινου στην Αττική, που περιέχονται στο "πακέτο", έχουν εντελώς περάσει στο περιθώριο. Αρκεί να θυμίσουμε τα έξι Προεδρικά Διατάγματα για την προστασία των ορεινών όγκων της Αττικής, που δεν έχουν θεσμοθετηθεί, αλλά και το αστικό πράσινο ορισμένων κεντρικών περιοχών της πρωτεύουσας, που αυξάνεται μόνο στις ...μακέτες του Οργανισμού Αθήνας που εκτέθηκαν πρόσφατα στο Ζάππειο!

Τα ίδια και χειρότερα ισχύουν για τους ελέγχους των κινητών και ακίνητων πηγών ρύπανσης, που έχουν εντελώς ατονήσει. Η ενίσχυση των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς έχει επίσης ξεχαστεί, ενώ συζήτηση δε γίνεται καν για την κατασκευή των 10 μεγάλων γκαράζ - εκτός βέβαια από αυτό του Μεγάρου Μουσικής.

Αντίθετα, η κυβέρνηση κάνει ό,τι μπορεί για ευνοήσει την έξαρση του νέφους, με την εξόντωση των ελάχιστων ελεύθερων χώρων της Αθήνας (Πάρκα Ελευθερίας και Ρηγίλλης), αλλά και την ακατάσχετη νομιμοποίηση αυθαιρέτων μέσω των επεκτάσεων των Σχεδίων Πόλης κυρίως σε περιοχές Β παραθεριστικής κατοικίας. Και σαν να μην έφταναν όλα αυτά, το υπουργείο Γεωργίας, προκειμένου να εξυπηρετήσει μικροκομματικές σκοπιμότητες, ετοιμάζεται με νομοσχέδιο - πέρα για πέρα αντισυνταγματικό - να χαρίσει τα τελευταία δάση της Αττικής στους καταπατητές!

Αποδεικνύεται έτσι, εκτός των άλλων, ότι η κυβερνητική πολιτική βλάπτει σοβαρά και την υγεία...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ