Σάββατο 22 Ιούνη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 31
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
Διχάζει ο "ξαφνικός θάνατος"

Μια από τις καινοτομίες του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος είναι η εφαρμογή του "ξαφνικού θανάτου" ή αλλιώς όπως το ονόμασαν λιγότερο μακάβρια, του "χρυσού γκολ", που αφορά τους αγώνες νοκ - άουτ. Ο νέος αυτός κανονισμός, για τον ευρωπαϊκό αθλητισμό, αντιγράφηκε από το αμερικάνικο ποδόσφαιρο και το χόκεϊ επί πάγου.

Προβλέπει ότι αν στη διάρκεια της 30λεπτης παράτασης μια από τις δύο ομάδες πετύχει γκολ, αυτόματα παίρνει και την πρόκριση. Με τον κανονισμό αυτό η ΦΙΦΑ ελπίζει πως τόσο σημαντικά παιχνίδια δε θα οδηγούνται στη διαδικασία των πέναλτι. Αν πάντως κατά τη διάρκεια της ημίωρης παράτασης δεν επιτευχθεί γκολ, τότε θα ακολουθήσει η... ρώσικη ρουλέτα της "άσπρης βούλας".

Η απόφαση αυτή έχει διχάσει τους "ποδοσφαιρανθρώπους", αρκετοί από τους οποίους αντιδρούν. Ο προπονητής της Γερμανίας, Μπέρτι Φογκτς, λ.χ. τη χαρακτήρισε γελοία και άδικη. "Αν κάνεις ένα λάθος στο δεύτερο λεπτό της παράτασης σου αφαιρούν το δικαίωμα στα υπόλοιπα 28 να το διορθώσεις", ανέφερε χαρακτηριστικά. Αλλοι προσθέτουν πως θα κάνει τις ομάδες πιο αμυντικές, αφού καμιά δε θα ρισκάρει.

Από την πλευρά του στέλεχος της ΟΥΕΦΑ δε θέλησε να σχολιάσει τις απόψεις που εκφράζονται και αρκέστηκε να πει, "ποτέ δεν μπορείς να κρίνεις αν είναι καλός ένας νόμος ή όχι, αν πρώτα δεν τον εφαρμόσεις". Το πρώτο παιχνίδι στο οποίο είναι πιθανό να υπάρξει εφαρμογή του "χρυσού γκολ" είναι ο σημερινός προημιτελικός ανάμεσα στην Αγγλία και την Ισπανία.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ