Τρίτη 25 Ιούνη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΚΟΙΝΟΤΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΣΤΗΡΙΞΗΣ
Στο επίκεντρο η ιδιωτικοποίηση κρατικών λειτουργιών

Συνήλθε η Κεντρική Επιτροπή εξέτασης της πορείας των έργων "κοινοτικής χρηματοδότησης"

Υπό το άγρυπνο βλέμμα των εκπροσώπων της Ευρωπαϊκής Ενωσης συνήλθε χτες η Κεντρική Επιτροπή παρακολούθησης του Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης (ΚΠΣ), οι εργασίες της οποίας ολοκληρώνονται σήμερα.

Η επιτροπή συνέρχεται κάθε εξάμηνο και εξετάζει εισηγήσεις για την πορεία εκτέλεσης των χρηματοδοτούμενων από την ΕΕ έργων, τα προβλήματα που έχουν ανακύψει και προτάσεις για τη λύση τους.

Στο διήμερο των εργασιών που αφορούν το α εξάμηνο του 1996, μεταξύ άλλων, πρόκειται να συζητηθούν:

  • Η ιδιωτικοποίηση του συστήματος παραγωγής των δημοσίων έργων.
  • Τα ελλείμματα για την κατασκευή των μεγάλων έργων και πηγές χρηματοδότησής τους.
  • Η χαμηλή απορρόφηση των επενδύσεων του ΚΠΣ.Σε ό,τι αφορά το θέμα της ιδιωτικοποίησης των έργων του ΚΠΣ, παρά το γεγονός ότι η κυβέρνηση το έχει ουσιαστικά προωθήσει, τα επιτελεία των Βρυξελλών εξακολουθούν να ασκούν πιέσεις για επιτάχυνση, ενώ την προηγούμενη βδομάδα δέχτηκε παρατηρήσεις - σε αυστηρό και απειλητικό μάλιστα τόνο - για καθυστερήσεις. Οπως αποκάλυψε ο "Ρ", η κυβέρνηση αντέδρασε άμεσα στην επιστολή, ανακοινώνοντας την Παρασκευή τη διενέργεια διαγωνισμού για την πρόσληψη ιδιώτη συμβούλου για τον ποιοτικό έλεγχο των εκτελούμενων έργων. Στα πλαίσια της ιδιωτικοποίησης, μέσω της εκχώρησης στην πραγματικότητα κρατικών λειτουργιών σε ιδιωτικές εταιρίες, πρόκειται να ανακοινωθεί το όνομα του γενικού διευθυντή της ΜΟΔ, του οργάνου δηλαδή που θέτει υπό τον έλεγχό του το ΚΠΣ.

Για την κάλυψη των χρηματοδοτικών ελλειμμάτων των μεγάλων έργων, ύψους μεγαλύτερου των 1,4 έως 1,5 τρισ. δραχμών (σύμφωνα με τις επίσημες εκτιμήσεις), η κυβέρνηση προσανατολίζεται σε εξωτερικό δανεισμό και στη "συγχρηματοδότηση" των έργων από το ιδιωτικό κεφάλαιο. Δύο δηλαδή λύσεις οι οποίες θα αυξήσουν το δημόσιο χρέος της χώρας και θα παραδώσουν την εκμετάλλευση των μεγάλων έργων για μεγάλο χρονικό διάστημα σε ιδιώτες.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ