Τετάρτη 26 Ιούνη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΟΣΝΙΑ
Δογματικά... στο δρόμο του Ντέιτον

Τελικά ορίστηκε η ημερομηνία των εκλογών για τις 14 Σεπτέμβρη

ΒΙΕΝΝΗ.-

Κάτω από τις ασφυκτικές πιέσεις της Ουάσιγκτον και της ΕΕ, ο προεδρεύων του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) και υπουργός Εξωτερικών της Ελβετίας, Φλάβιο Κότι, όρισε ως ημερομηνία διεξαγωγής των εκλογών στη Βοσνία - Ερζεγοβίνη τη 14η Σεπτέμβρη, αναγνωρίζοντας ότι οι συνθήκες για το απρόσκοπτο στήσιμο των καλπών και την ομαλή λειτουργία της εκλογικής διαδικασίας είναι δύσκολες, αν όχι ανύπαρκτες! Ελάχιστα λεπτά πριν την αναγγελία της αναμενόμενης ημερομηνίας, ο πρόεδρος του σερβοβοσνιακού Κοινοβουλίου, Μομτσίλο Κράισνικ, δήλωνε ότι ο Ράντοβαν Κάρατζιτς "είναι έτοιμος να θυσιάσει την εξουσία του, εάν αυτό είναι προς το συμφέρον του σερβικού λαού"...

"Μόνον, εύκολο δεν ήταν για μένα να ορίσω ως ημερομηνία διεξαγωγής των εκλογών τη 14η Σεπτέμβρη", σημείωσε ο Κότι, επισημαίνοντας ότι τελικά επέλεξε τη συγκεκριμένη ημερομηνία "για ιστορικούς λόγους". Οπως εξήγησε ο ίδιος, ανακοινώνοντας την παραπάνω απόφαση στην έδρα του ΟΑΣΕ στη Βιέννη, τα προβλήματα που υπάρχουν στη Βοσνία είναι τόσα, καθώς μία απλή παράταση του χρόνου διεξαγωγής των εκλογών δε θα είχε ουσιαστικό αποτέλεσμα. Κάλεσε μάλιστα τους ηγέτες της ΕΕ και των ΗΠΑ να συμβάλουν με κάθε τρόπο στη βελτίωση της εκεί κατάστασης, λέγοντας χαρακτηριστικά: "Πρέπει όλοι να κάνουμε τις πραγματικά αρνητικές συνθήκες που επικρατούν στην περιοχή λιγάκι πιο θετικές".

Η απόφαση του Φλάβιο Κότι, που δεν ήταν τίποτε άλλο από απλή υπακοή στις επιθυμίες των ΗΠΑ και της ΕΕ, προκάλεσε αντιδράσεις. Το "Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Ελσίνκι" καταδίκασε ως ακατάλληλη την ημερομηνία των εκλογών στη Βοσνία, σημειώνοντας ότι "οι τρέχουσες εξελίξεις και συνθήκες δεν ανταποκρίνονται στα κριτήρια που έχει θέσει η Συνθήκη του Ντέιτον, σχετικά με την πραγματοποίηση ελεύθερων και δίκαιων εκλογών"!

Απομακρύνεται ο Κάρατζιτς;

"Ο Ράντοβαν Κάρατζιτς είναι έτοιμος να θυσιάσει την εξουσία του, εάν αυτό είναι προς το συμφέρον του σερβικού λαού". Αυτή η δήλωση του προέδρου του σερβοβοσνιακού Κοινοβουλίου, Μομτσίλο Κράισνικ, που προκάλεσε έκδηλη ικανοποίηση στους ηγέτες της ΕΕ και των ΗΠΑ, φαίνεται πως ήταν συνδυασμένο αποτέλεσμα των πιέσεων της κυβέρνησης του Βελιγραδίου. Λίγη ώρα μετά τη δήλωση του Κράισνικ, ανακοίνωση του Προέδρου της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γιουγκοσλαβίας, Ζόραν Λίλιτς, ανέφερε χαρακτηριστικά: "Κάτω από τις σημερινές συνθήκες, είναι αναγκαίο να οριστεί αμέσως ένας προσωρινός Πρόεδρος της Σερβικής Δημοκρατίας με όλες τις δικαιοδοσίες". Σύμφωνα με σχετική ανταπόκριση του ΑΠΕ, εάν η Βουλή των Σερβοβόσνιων δεν υπολογίσει το αίτημα της ΟΔ της Γιουγκοσλαβίας, τότε το Βελιγράδι θα πάρει όλα τα "απαραίτητα" μέτρα, τόσο εναντίον θεσμικών οργάνων, όσο και κατά μεμονωμένων πολιτικών, που με τις ενέργειές τους ριψοκινδυνεύουν τα συμφέροντα του σερβικού λαού στη Βοσνία και τη Ν. Γιουγκοσλαβία. Παρόλο που δε διευκρινίζεται τι είδους "απαραίτητα μέτρα" θα είναι αυτά, πολιτικοί παρατηρητές εκτιμούν ότι πρόκειται για οικονομικές κυρώσεις παρόμοιες με αυτές που επέβαλε το Βελιγράδι στο Πάλε τον Αύγουστο του 1994.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ