Τετάρτη 26 Ιούνη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΡΟΕΔΡΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΗ ΡΩΣΙΑ
Καταστρατηγείται ο εκλογικός νόμος

ΜΟΣΧΑ (Ανταπόκριση ΒΛ. ΜΑΣΙΝ). -

Ο Γκενάντι Ζιουγκάνοφ, οι πιθανότητες του οποίου στο δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών είναι, σύμφωνα με πολλούς αναλυτές, ίσες με κείνες του Μπορίς Γιέλτσιν, έδωσε χτες στις 25 Ιούνη νέα συνέντευξη στο Μέγαρο των Δημοσιογράφων της Μόσχας. Η συνέντευξη αυτή προκάλεσε ιδιαίτερο ενδιαφέρον, διότι τη μέρα αυτή δημοσιεύτηκαν τα τρία ντοκουμέντα σχετικά με την πρωτοβουλία του υποψηφίου του συνασπισμού των λαϊκοπατριωτικών δυνάμεων - το σχέδιο Συμφώνου για την Εθνική Συναίνεση, η πρόταση για τη δημιουργία του Συμβουλίου Εθνικής Συναίνεσης και η πρόταση για τις αρχές σχηματισμού της κυβέρνησης συνασπισμού λαϊκής εμπιστοσύνης. Ο Ζιουγκάνοφ απέρριψε κατηγορηματικά τις εικασίες ότι η πρωτοβουλία του για σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού δείχνουν "ηττοπαθείς διαθέσεις". Δήλωσε ότι είναι διατεθειμένος μαχητικά για τη νίκη και ότι το επιτελείο του πραγματοποίησε πρόσφατα ευρεία σύσκεψη με τα στελέχη των περιοχών. Διαπιστώθηκε ότι και στις περιοχές που υποστήριξαν ήδη τον Ζιουγκάνοφ στις 16 Ιούνη, υπάρχει ακόμα ένα 5-7% των ψήφων εκείνων που για διάφορους λόγους δεν προσήλθαν στις κάλπες στις 16 Ιούνη.

Καταγγελία στα ΜΜΕ

Ο Ζιουγκάνοφ σημείωσε ότι "δεν υπάρχει ούτε ίχνος δημοκρατίας" στην πορεία της προεκλογικής εκστρατείας. Στις περιοχές της χώρας οι διοικήσεις υποχρεώνουν τους γιατρούς και εκπαιδευτικούς να προπαγανδίζουν υπέρ του Γιέλτσιν. "Στα ΜΜΕ εξαπολύθηκε τρομοκρατία, στους αιθέρες όλο το 24ωρο διεξάγεται προπαγάνδα υπέρ του Γιέλτσιν", είπε ο Ζιουγκάνοφ. Ανακοίνωσε ότι το επιτελείο του ζήτησε από την Κεντρική Εκλογική Επιτροπή να λάβει τα κατάλληλα μέτρα, για να σταματήσουν οι καταστρατηγήσεις του νόμου για τις προεδρικές εκλογές. Ο Γιέλτσιν αποφεύγει την απευθείας τηλεοπτική αντιπαράθεση. "Παρακολούθησα πώς συμπεριφέρεται ο Γιέλτσιν σε κρίσιμες στιγμές: Τον Οκτώβρη 1993 (κατά το βομβαρδισμό του Ανωτάτου Σοβιέτ) αντί αυτού στην τηλεόραση εμφανίστηκε ο Γ. Γκαϊντάρ. Οταν άρχισε ο πόλεμος στην Τσετσενία (Δεκέμβρης 1994) ο Γιέλτσιν ήταν στο νοσοκομείο. Οταν στο Τατζικιστάν καταστράφηκε το ρωσικό μεθοριακό φυλάκιο ο Γιέλτσιν ως Ανώτατος Διοικητής δεν αντέδρασε καθόλου. Πέταξε στο Χάλιφαξ όταν οι Τσετσένοι τρομοκράτες κατέλαβαν πέρσι το Μπουντιόνοφσκ. Πριν από μερικές μέρες ήταν νύχτα, όταν ο Τσουμπάις κυβερνούσε τη χώρα! Εχω την αίσθηση ότι πράγματι ο Γιέλτσιν δεν ελέγχει την κατάσταση. Ο Γιέλτσιν είναι ανίκανος. Πάλι μας κυβερνούν οι Γ. Μπούρμπουλις, Σ. Σαχράι, Σ. Φιλάτοφ, Α. Τσουμπάις. Πρόκειται για απόδειξη διάλυσης", τόνισε ο Ζιουγκάνοφ.

Πριν από τη χτεσινή συνέντευξη Τύπου του Ζιουγκάνοφ, η εφημερίδα "Ιζβέστια" δημοσίευσε δηλώσεις ορισμένων πολιτικών παραγόντων (του Δημάρχου της Μόσχας Γιούρι Λουζκόφ, του κυβερνήτη της περιοχής Σβερντλόβσκ Εντουάρντ Ροσέλ), οι οποίοι αρνούνται να συμμετάσχουν στην κυβέρνηση λαϊκής εμπιστοσύνης. "Οι προσπάθειες να με τοποθετήσουν στην καρέκλα του πρωθυπουργού, χωρίς τη συγκατάθεσή μου προδίδει την αβεβαιότητα εκείνων που σκέφτηκαν αυτό το πράγμα", είπε και ο πρόεδρος του Συμβουλίου της Ομοσπονδίας (Ανω Βουλή) Γεγκόρ Στρόγεφ. Σχετικά με τα παραπάνω ο Ζιουγκάνοφ δήλωσε στους δημοσιογράφους: "Συναντήθηκα με όλους. Με ενδιέφερε η θέση τους και η κατανόηση της κατάστασης στη χώρα. Κανείς δεν αρνήθηκε". Κάτι παραπάνω, αναφέρει ότι το πρωί στις 25 Ιούνη συναντήθηκε με τον Στρόγεφ και φρονεί ότι οι πρωτοβουλίες για την επίτευξη συναίνεσης στην κοινωνία θα συζητηθούν λεπτομερώς στην Ανω Βουλή στις 26 Ιούνη. Ο Ζιουγκάνοφ δε θέλησε να κατονομάσει τα ονόματα των υπουργών της κυβέρνησης Τσερνομίρντιν που σκοπεύει να συμπεριλάβει στη σύνθεση της κυβέρνησης που προτείνει. Κατά τη γνώμη του, "είναι αδύνατο να υπάρχουν αντιρρήσεις" στις προτάσεις του, διότι οι αρχές της συναίνεσης έχουν διατυπωθεί με βάση τις αναλύσεις των ειδικών, οι οποίοι μελέτησαν όλους τους συνασπισμούς που υπήρχαν στην Ευρώπη και τον κόσμο.

  • Ο Πρόεδρος της Ρωσίας, Μπορίς Γιέλτσιν, απομάκρυνε χτες με Προεδρικό Διάταγμα εφτά στρατηγούς - μέλη του Γενικού Επιτελείου των Ενόπλων Δυνάμεων. Τέσσερις από τους εφτά στρατηγούς που απομακρύνθηκαν είχαν κατηγορηθεί την περασμένη βδομάδα από τον Αλεξάντρ Λέμπετ ότι είχαν ασκήσει πιέσεις στον Πρόεδρο για να αποτρέψουν την αποπομπή του υπ. Αμυνας Πάβελ Γκρατσόφ.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ