Σάββατο 29 Ιούνη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΤΟΥ ΔΗΜΗΤΡΗ ΚΑΨΑΜΠΕΛΗ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ ΕΜΠΟΡΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ Ν. ΙΩΝΙΑΣ
Είναι εκπτώσεις απελπισίας

- Πώς εξηγείτε την έναρξη των θερινών εκπτώσεων τόσο νωρίς φέτος και την εξάντληση όλης της διάρκειας που προβλέπεται από τη νομοθεσία;

Η έναρξη των θερινών εκπτώσεων τόσο νωρίς είναι ένα ακόμα στοιχείο που δείχνει ότι οι επιχειρήσεις έχουν πολύ μεγάλο πρόβλημα. Ξεκινούν μια διαδικασία με κύριο στόχο να αποκτήσουν μια δυνατότητα ρευστότητας για να ανταποκριθούν σε τρέχουσες και πάγιες ανάγκες. Είναι πάρα πολύ μεγάλη η κρίση στην αγορά. Συνέπεια αυτής της κρίσης είναι πολλές επιχειρήσεις να έχουν τεράστια προβλήματα, να καταφεύγουν στο δανεισμό μέσω τοκογλύφων, προκειμένου να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους. Ξεκινώντας αυτή τη διαδικασία τόσο νωρίς, όλοι ευελπιστούμε ότι θα δημιουργηθεί μια δυνατότητα ρευστοποίησης εμπορευμάτων και κατά συνέπεια θα υπάρξει μια ανακούφιση, μία προσωρινή αναθέρμανση της αγοράς η οποία τα τελευταία χρόνια είναι σε έσχατα επίπεδα.

- Πριν καλά καλά καταλάβουν οι καταναλωτές ότι τελείωσαν οι χειμερινές εκπτώσεις ξεκινάτε τις θερινές. Παράλληλα, είναι κοινό μυστικό ότι πολλά καταστήματα πραγματοποιούν εκπτώσεις στο ενδιάμεσο διάστημα με τη μορφή προσφορών. Αυτή η τακτική δε συνιστά εκφυλισμό του θεσμού;

- Είναι μια μορφή αθέμιτου ανταγωνισμού στην οποία εμείς είμαστε αντίθετοι. Το να πραγματοποιούμε εκπτώσεις όλο το χρόνο δεν εξυπηρετεί τίποτα επί της ουσίας. Θέλω, επίσης, να πω ότι πάρα πολλά καταστήματα που λειτουργούν με τέτοια τακτική όλο το χρόνο, πραγματοποιούν εικονικές εκπτώσεις και θα πρέπει το καταναλωτικό κοινό να προσέχει. Σίγουρα συνιστά εκφυλισμό και εμείς σαν εμπορικοί σύλλογοι ζητούσαμε και ζητάμε πιο επίμονα αυτή τη στιγμή να υπάρξουν κάποιες ποινές ουσίας, για παράδειγμα πολύ μεγάλα πρόστιμα, για να σταματήσουν οι συγκεκριμένες επιχειρήσεις, τα πολυκαταστήματα κύρια, να λειτουργούν όλο το χρόνο σ' αυτό το πεδίο αθέμιτου ανταγωνισμού, με την ανοχή της κυβέρνησης και συμπαρασύροντας αναγκαστικά και τα μικρά καταστήματα. Θέλω, όμως, να σας πω ότι καμία από τις κυβερνήσεις μέχρι σήμερα δεν είχε τη διάθεση να δημιουργήσει ένα τέτοιο νομικό πλαίσιο, γιατί, όπως καταλαβαίνετε, οι εκπτώσεις επηρεάζουν τον τιμάριθμο και ο κάθε υπουργός Οικονομικών την ωφέλεια, όσον αφορά τον τιμάριθμο από το καθεστώς των εκπτώσεων θέλει να την αξιοποιεί ο ίδιος για να εξυπηρετεί πολιτικές σκοπιμότητες, όπως οι ίδιοι άλλωστε δηλώνουν απροκάλυπτα στις επαφές μας.

- Τι περιμένετε από τις θερινές εκπτώσεις; Πιστεύετε ότι θα ανταποκριθεί το καταναλωτικό κοινό στις προσδοκίες του εμπορικού κόσμου;- Η ανταπόκριση του κόσμου δεν εξαρτάται από τις εκπτώσεις, αλλά από την αγοραστική δυνατότητα που έχει και ξέρουμε ότι τα τελευταία χρόνια η πλειοψηφία του κόσμου με δυσκολία ανταποκρίνεται σε ουσιαστικές υποχρεώσεις. Από εκεί και πέρα πιστεύουμε και με βάση την εμπειρία που υπάρχει, ότι οπωσδήποτε αυτό το διάστημα των εκπτώσεων θα υπάρξει μια σχετική ανάκαμψη και αναθέρμανση της αγοράς γιατί δεν πάει άλλο. Η ανάκαμψη αυτή, όμως, σε καμία περίπτωση δεν είναι δυνατόν να καλύψει τις απώλειες των τελευταίων έξι - επτά χρόνων και σε καμία περίπτωση δε θα είναι τέτοια, ώστε να λύσει ουσιαστικά προβλήματα των επιχειρήσεων. Η έξοδος από την κρίση έχει άμεση σχέση με την αλλαγή της εισοδηματικής πολιτικής και την ενίσχυση των λαϊκών εισοδημάτων. Είναι αυτονόητο και λογικό ότι όσο ο κόσμος έχει προβλήματα οικονομικά, το αποτέλεσμα θα είναι οι επιχειρήσεις να μην έχουν δουλιά. Μπορεί να υπάρξει ανατροπή της σημερινής κατάστασης που αντιμετωπίζουν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, μόνο υπό την προϋπόθεση ότι κάποια προβλήματα συνολικότερα θα λυθούν και θα διαβλέψει και ο κόσμος μια διαφορετική προοπτική.

Μ. Ζ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ