Σάββατο 29 Ιούνη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Αυξήθηκε 10,8% η "προσφορά χρήματος"

Με ρυθμό 10,8% αυξήθηκε η προσφορά χρήματος την περίοδο από το Μάη σε σχέση με τον περσινό αντίστοιχο μήνα, σύμφωνα με χτεσινό δελτίο της Τράπεζας της Ελλάδας.

Το ποσοστό αύξησης του Μάη κινείται στα ίδια επίπεδα με αυτά της περιόδου Απρίλης 1996-'95 (ρυθμός μεταβολής 10,9%), εξέλιξη η οποία θα πρέπει να αποδοθεί στη συνεχιζόμενη αύξηση του εξωτερικού δανεισμού του ιδιωτικού τομέα (δάνεια σε συνάλλαγμα των μεγάλων επιχειρήσεων) και δευτερευόντως στην αύξηση των καταναλωτικών δανείων.

Πρέπει να σημειωθεί ότι στο νομισματικό της πρόγραμμα η Τράπεζα της Ελλάδας είχε θέσει ως στόχο η προσφορά χρήματος για το 1996 να αυξηθεί μεταξύ 6% και 9%, γεγονός που σημαίνει ότι το πρώτο πεντάμηνο του 1996 ο ρυθμός αύξησης της προσφοράς χρήματος κινείται 2 σχεδόν μονάδες υψηλότερα από το στόχο. Η μεταβολή της προσφοράς χρήματος, σύμφωνα με την επικρατούσα κυρίαρχη λογική, επηρεάζει τον πληθωρισμό, η μείωση του οποίου, σύμφωνα με τη Συνθήκη του Μάαστριχτ, αποτελεί τον πρώτο στόχο των χωρών - μελών της ΕΕ. Στο βαθμό που η προσφορά χρήματος ξεπερνά το στόχο, η Τράπεζα της Ελλάδας, μέσω του μηχανισμού των παρεμβάσεων στη διατραπεζική αγορά, απορροφά τα επιπλέον κεφάλαια, διαδικασία όμως η οποία έχει και δυσβάστακτο κόστος. Το επιτόκιο καταθέσεων μιας μέρας είναι σήμερα μεγαλύτερο από το 14%.

Στην κατεύθυνση περιορισμού της προσφοράς χρήματος, η Τράπεζα της Ελλάδας ανακοίνωσε στις 4 Ιούνη σειρά μέτρων, σύμφωνα με τα οποία αυξάνεται το όριο των υποχρεωτικών καταθέσεων από 11% σε 12%, τίθεται ποσοστό ορίων στα καταναλωτικά δάνεια κλπ. Η απόδοση των μέτρων αυτών αναμένεται να εκδηλωθεί από τον Ιούνη και στο υπόλοιπο του χρόνου, ενώ αναμένεται και δεύτερη δέσμη μέτρων, με στόχο τον έλεγχο των ορίων φερεγγυότητας των τραπεζών.

Η αύξηση πάντως της προσφοράς χρήματος, έτσι όπως τη μετρά η Τράπεζα της Ελλάδας, συνδέεται σε μεγάλο βαθμό με τις συνθήκες "απελευθέρωσης" της κίνησης κεφαλαίων και τη στροφή των τραπεζών σε κερδοσκοπικές δραστηριότητες (ρέπος στο παρελθόν και μετά τη φορολόγησή τους σουάπς κτλ.), οι οποίες προσφέρουν μεγάλες αποδώσεις.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ