Τρίτη 2 Ιούλη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
10Ο ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑΓΕΡΜΑΝΙΑ - ΤΣΕΧΙΑ 2 - 1
Ξανά στο "θρόνο" η Γερμανία

Ο Μπίρχοφ, "χρυσή" αλλαγή του Φογκτς, χάρισε στα "πάντσερ" τον τρίτο τους ευρωπαϊκό τίτλο. Το "χρυσό γκολ" σταμάτησε το όνειρο των εκπληκτικών Τσέχων

Η "βασίλισσα" επανήλθε στο... θρόνο της. Η Γερμανία ξαναπήρε την πρωτοκαθεδρία της ποδοσφαιρικής Ευρώπης, αφού στον τελικό του 10ου Πρωταθλήματος κέρδισε την Τσεχία με 2 - 1. Ετσι, τα "πάντσερ" μαζί με το τρόπαιο κατέκτησαν δύο ρεκόρ. Εγιναν η πρώτη ομάδα που φτάνει τους τρεις τίτλους, με αποτέλεσμα στην τροπαιοθήκη τους να τοποθετήσουν τον αυθεντικό αμφορέα, δίπλα στον αντίστοιχο των παγκόσμιων κυπέλλων.

Είναι η πρώτη (και όπως όλα δείχνουν η τελευταία) που αξιοποιεί τον κανονισμό του "χρυσού γκολ". Το παιχνίδι στο Γουέμπλεϊ είχε αρκετές συγκινήσεις και πρωταγωνιστές. Στο πρώτο ημίωρο οι δύο ομάδες ήταν επιφυλακτικές. Από κει και πέρα ανοίχτηκαν, παρουσίασαν θέμα και έχασαν ευκαιρίες, αναδεικνύοντας σε μορφές του αγώνα τους τερματοφύλακες.

Στο 59 ο διαιτητής Παϊρέτο μετέτρεψε σε πέναλτι φάουλ έξω από την περιοχή του Ζάμερ στον Πομπόρσκι, "ξεχνώντας" όμως να του δείξει κάρτα. Ο Μπέργκερ ευστόχησε και στο μυαλό των Γερμανών ήρθε ο εφιάλτης του τελικού για το Παγκόσμιο Κύπελλο του '66. Στο ίδιο γήπεδο με γκολ που δεν μπήκε ποτέ έχασαν το τρόπαιο.

Στον Φογκτς όμως ήρθε η φαεινή ιδέα να βγάλει τον φλύαρο Σολ και να βάλει τον Μπίρχοφ. Πέντε λεπτά μετά της είσοδό του με κεφαλιά ισοφάρισε σε 1 - 1 (73) και στο 95 με σουτ έκανε το 2 - 1 και την ομάδα του... ξαφνική πρωταθλήτρια.

Το EYRO '96 λοιπόν αποτελεί ιστορία. Η Γερμανία είναι δίκαια πρωταθλήτρια. Μπορεί να μην ενθουσίασε με την απόδοσή της, όμως το γεγονός ότι ξεπέρασε τα πολλά προβλήματα που αντιμετώπιζε (τιμωρίες, τραυματισμοί) πρέπει να της αναγνωριστεί ως θετικότατο. Από την άλλη μόνο καλά λόγια υπάρχουν για την Τσεχία. Αυτό που της λείπει για να καθιερωθεί και να αρχίσει να γεύεται τίτλους είναι η εμπειρία.

ΓΕΡΜΑΝΙΑ: Κέπκε, Ζάμερ, Χέλμερ, Μπάμπελ, Στρουντζ, Αϊλτς (46 Μπόντε), Τσίγκε, Χέσλερ, Σολ (69 Μπίρχοφ), Κουντζ, Κλίνσμαν.

ΤΣΕΧΙΑ: Κούμπα, Σουχοπάρεκ, Νέτβεντ, Κάντλετς, Νέμετς, Πομπόρσκι (88 Σμίτσερ), Κούκα, Μπέιμπλ, Μπέργκερ, Χόρνακ, Ράντα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ