Παρασκευή 5 Ιούλη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
"ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΚΟΛΙΝΔΡΟΣ ΑΕ"
Περίεργες διαδικασίες ξεπουλήματος

Η διοίκηση της ΑΤΕ, αντί να πωλήσει την κονσερβοβιομηχανία στο φορέα των αγροτών Κολινδρού, μεθοδεύει την πώλησή της σε ιδιώτη, διακινδυνεύοντας το κλείσιμο της δυναμικής επιχείρησης

Περίεργες διαδικασίες και μεθοδεύσεις φαίνεται να ακολουθεί η διοίκηση της ΑΤΕ στην υπό εκκαθάριση κονσερβοβιομηχανία "Αγροτική Κολινδρός ΑΕ", διαδικασίες που, εκτός των άλλων, ενδέχεται να οδηγήσουν στο οριστικό κλείσιμο της βιομηχανίας με σοβαρότατες επιπτώσεις τόσο για τις καλλιέργειες, όσο και για το εισόδημα των αγροτών και άλλων εργαζομένων της περιοχής.

Η κονσερβοβιομηχανία "Αγροτική Κολινδρός ΑΕ" είναι εταιρία "λαϊκής βάσης" στην οποία συμμετείχαν δύο χιλιάδες αγρότες της περιοχής και δραστηριοποιείται στην κονσερβοποίηση βιομηχανικού ροδάκινου. Εφτασε να εξάγει προϊόντα σε περισσότερες από 50 χώρες, συμβάλλοντας στη δημιουργία χιλιάδων στρεμμάτων ομαδικών οπωρώνων και στην προκοπή χιλιάδων αγροτών και, γενικότερα, στην ανάπτυξη της τοπικής οικονομίας του Κολινδρού δίνοντας, ταυτόχρονα, δουλιά σε πολλούς εργαζόμενους, ενώ έφερε και δισεκατομμύρια συνάλλαγμα στη χώρα. Ομως εξαιτίας της αντιαγροτικής πολιτικής και μιας κακώς εννοούμενης κοινωνικής πολιτικής που υποχρεώθηκε να κάνει στη δεκαετία του '80 δημιούργησε μεγάλα χρέη και τελικά, πέρυσι αναγκάστηκε να αναστείλει τη λειτουργία της.

Η εταιρία μπήκε σε εκκαθάριση από την ΑΤΕ. Προκειμένου όμως να γίνει δυνατό αυτό, ο υποδιοικητής της τράπεζας, Θ. Παπαγεωργίου, έπεισε τους μετόχους της "Αγροτικής Κολινδρός ΑΕ" να σταματήσουν τις διαδικασίες προσφυγής στα δικαστήρια, όπου διεκδικούσαν την εφαρμογή σχετικής τροπολογίας του '93 με την οποία έπρεπε να διαγραφεί ένα μεγάλο μέρος των χρεών και να ρυθμιστούν τα υπόλοιπα για να μπορέσει να συνεχίσει τη λειτουργία της η κονσερβοβιομηχανία. Ο υποδιοικητής της ΑΤΕ δεσμεύτηκε σχετικά, πως θα εξασφάλιζε τη συνέχιση της λειτουργίας της κονσερβοβιομηχανίας. Για το λόγο αυτό - και με προτροπή του ιδίου - ιδρύθηκε νέος φορέας με μετόχους 300 αγρότες και τέσσερις συνεταιρισμούς της περιοχής, στον οποίο και ανατέθηκε η λειτουργία του εργοστασίου πέρσι, έναντι ενοικίου. Ετσι, το εργοστάσιο λειτούργησε επιτυχώς, με ευθύνη του νέου φορέα "ΚΟΛΙΝΔΡΟΣ ΑΕ" και απορρόφησε όλη την παραγωγή ροδάκινων σε όφελος της ντόπιας οικονομίας και των παραγωγών.

Ομως φέτος, η διοίκηση της ΑΤΕ προχώρησε σε πλειστηριασμό για την πώληση της εταιρίας. Στις σχετικές διαδικασίες της 16ης Ιούνη συμμετείχαν ο νέος φορέας "Κολινδρός ΑΕ" που έδωσε προσφορά 550 εκατ. δραχμών (ποσό το οποίο εξασφάλιζε με εγγυητικές επιστολές τραπέζης) και γνωστός, στην περιοχή, ιδιώτης ο οποίος προσέφερε μόνο 270 εκατ. με πληρωμή σε 4 ετήσιες δόσεις, χωρίς εγγυητικές και ο οποίος θα λειτουργούσε την επιχείρηση με δανεισμό από την ΑΤΕ. Αν και η προσφορά του φορέα ήταν ιδιαίτερα ικανοποιητική και θα έπρεπε η διοίκηση της ΑΤΕ να κατακυρώσει την πώληση στο νέο φορέα "ΚΟΛΙΝΔΡΟΣ ΑΕ", τελικά ακύρωσε το διαγωνισμό! Τα ερωτηματικά, ωστόσο, πολλαπλασιάζονται στην πορεία, αφού η διοίκηση της ΑΤΕ προχωρά τώρα σε δεύτερο πλειστηριασμό για την πώληση της βιομηχανίας στις 27 Ιούλη και σήμερα γίνεται άλλη προκήρυξη για ενοικίαση του εργοστασίου! Και τα ερωτηματικά έχουν να κάνουν με τις ακολουθούμενες διαδικασίες, γιατί: τυχόν ενοικίαση του εργοστασίου, είτε αποτελεί προεπιλογή και του αγοραστή στον πλειστηριασμό που θα ακολουθήσει για την πώληση, είτε ακυρώνει τον ίδιο τον πλειστηριασμό. Κι αυτό είναι αντικειμενικό, αφού η ύπαρξη ενοικιαστή δεν επιτρέπει σε άλλον αγοραστή να το λειτουργήσει. Οπότε και δε θα υπάρξει άλλος ενδιαφερόμενος κι έτσι ο ενοικιαστής είναι δυνατόν να αγοράσει το εργοστάσιο κοψοχρονιάς.

Γ. Ζ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ