Σάββατο 6 Ιούλη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Νέα ηγεσία στον Αρειο Πάγο και για μετά το 2000

Για τις επιλογές της κυβέρνησης πρυτάνευσε το μεγάλο χρονικό διάστημα που υπολείπεται μέχρι να συνταξιοδοτηθούν ο νέος πρόεδρος και ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου. Χτες επιλέχτηκαν και άλλοι επτά αντιπρόεδροι στα τρία ανώτατα δικαστήρια

Ηγεσία μακράς διάρκειας για τον Αρειο Πάγο επέλεξε χτες το Υπουργικό Συμβούλιο, που θα είναι και μετά το 2000. Ο μέχρι χτες 5ος κατά σειρά αντιπρόεδρος Στέφανος Ματθίας επιλέχτηκε στο αξίωμα του προέδρου του Αρείου Πάγου και θα είναι σ' αυτή τη θέση μέχρι το 2002, ενώ ο 25ος αρεοπαγίτης Παναγιώτης Δημόπουλος είναι ο νέος εισαγγελέας του Ανώτατου Ακυρωτικού Δικαστηρίου και θα κατέχει αυτό το αξίωμα μέχρι το 2001. Το νέο δίδυμο στην ηγεσία του Αρείου Πάγου Ματθίας - Δημόπουλος αντικατέστησε τους Β. Κόκκινο και Αθ. Σιούλα, οι οποίοι αποχώρησαν λόγω συνταξιοδότησης.

Η χτεσινή συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου "έβγαλε" και επτά αντιπροέδρους για τα τρία ανώτατα δικαστήρια της χώρας. Στον Αρειο Πάγο επιλέχτηκαν ως αντιπρόεδροι οι εξής αρεοπαγίτες: Ο 1ος κατά σειρά αρεοπαγίτης Αγησίλαος Μπακόπουλος,ο 11ος στην επετηρίδα Δημήτριος Γουργουράκης και ο 12ος Γεώργιος Βελλής.Στο Συμβούλιο της Επικρατείας νέοι αντιπρόεδροι από χτες είναι οι Τίτος Κούνδουρος και Κίμων Γ. Χαλαζωνίτης,ενώ στο Ελεγκτικό Συνέδριο επιλέχτηκαν αντιπρόεδροι οι Δημήτριος Μαυρουδέας και Γεώργιος Γεωργούλιας.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης Ε. Βενιζέλος δήλωσε ότι η απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου για τη νέα ηγεσία στα ανώτατα δικαστήρια ήταν ομόφωνη και σύμφωνα με την εισήγηση που έκανε ο ίδιος. "Το Υπουργικό Συμβούλιο, είπε ο υπουργός Δικαιοσύνης, συνεκτίμησε όλα τα τυπικά και ουσιαστικά προσόντα των κρινόμενων, την επιστημονική τους συγκρότηση, τη δικαστική και τη γενικότερη προσωπικότητά τους, το χαρακτήρα τους και τα διοικητικά τους προσόντα".

Ιδιαίτερη μνεία έκανε ο Ε. Βενιζέλος για τον αντιπρόεδρο του Αρείου Πάγου Κ. Δαφέρμο, ο οποίος ήταν ένα από το φαβορί για την ηγεσία του Ανώτατου Ακυρωτικού Δικαστηρίου, αλλά φαίνεται πως βάρυνε πολύ το γεγονός ότι σε δύο χρόνια συνταξιοδοτείται, με αποτέλεσμα να μην επιλεγεί.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης θεώρησε, επίσης, αναγκαίο να δικαιολογήσει την επιλογή του Π. Δημόπουλου ως εισαγγελέα, καταφεύγοντας σε αλχημείες, λέγοντας συγκεκριμένα ότι αν εντασσόταν στην επετηρίδα της Εισαγγελίας "απ' όπου θα μπορούσε να γίνει επίσης η επιλογή, είναι 4ος κατά σειρά"!

Στα αρνητικά του Π. Δημόπουλου είναι ότι είχε υποβάλει αίτηση το 1973 στο Συνταγματικό Δικαστήριο της χούντας, χωρίς να γίνει πάντως δεκτή. Ωστόσο, δε θα πρέπει να αγνοούμε και το γεγονός ότι ως δικαστής στη διάρκεια της χούντας είχε βγάλει μια σειρά ευνοϊκές αποφάσεις για αγωνιστές του δικτατορικού καθεστώτος. Ο Π. Δημόπουλος εισήλθε στο δικαστικό σώμα το 1962, σε εφέτη Ναυπλίου προήχθη το 1979, ανέλαβε καθήκοντα προϊσταμένου του Πρωτοδικείου Αθηνών το 1987 και από το 1992 είναι αρεοπαγίτης.

Ο νέος πρόεδρος του Αρείου Πάγου Στ. Ματθίας εισήλθε στο δικαστικό σώμα το 1961 και από το 1995 είναι αντιπρόεδρος του Αρείου Πάγου. Το 1965-'66 εκπαιδεύτηκε στο Εργατικό Δίκαιο στη Γαλλία, είναι πρόεδρος της Εθνικής Σχολής Δικαστών και μετέχει εδώ και δεκαετίες στη συντακτική επιτροπή του περιοδικού "Ελληνική Δικαιοσύνη".

Δηλώσεις

Σε δηλώσεις του ο νέος πρόεδρος του Αρείου Πάγου Σ. Ματθίας εξέφρασε την ελπίδα ότι θα ανταποκριθεί στα καθήκοντά του, ώστε να υπηρετεί αποτελεσματικά τη Δικαιοσύνη, την ελληνική κοινωνία και τον ελληνικό λαό. Δηλώσεις έκανε και ο εισαγγελέας Π. Δημόπουλος, ο οποίος είπε ότι θα προσπαθήσει να "εμπνεύσει ένα διαφορετικό φρόνημα ελευθερίας και ανεξαρτησίας στους δικαστικούς λειτουργούς".

Εντονα επικρίθηκε από τη ΝΔ η επιλογή της νέας ηγεσίας στον Αρειο Πάγο. Ο πρόεδρος της ΝΔ Μ. Εβερτ σχετικά με την επιλογή στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου είπε ότι η κυβέρνηση είναι "δέσμια μικροπολιτικών και μικροκομματικών υπολογισμών". Ο επίτιμος πρόεδρος της ΝΔ Κ. Μητσοτάκης έκανε λόγο για αποκλεισμούς εξαίρετων δικαστών και για αθλιότητες εκ μέρους της κυβέρνησης. Απαντώντας στις δηλώσεις του Κ. Μητσοτάκη, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δ. Ρέππας είπε ότι ο επίτιμος πρόεδρος της ΝΔ "έχει κάνει επιλογές στο παρελθόν και είχε συμπεριφορές παρέμβασης, οι οποίες θα έπρεπε να τον κάνουν να κοκκινίζει από ντροπή". Τέλος, αργά το βράδυ χτες επανήλθε πάλι ο Κ. Μητσοτάκης και σε νεότερη ανακοίνωσή του αναφέρει ότι "ο κ. Ρέππας πρέπει να προσέχει όταν αναφέρεται στον Μητσοτάκη".

Γιώργος ΓΕΩΡΓΟΥΒΙΑΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ