Τετάρτη 10 Ιούλη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΠΑΝΑΓΟΣ ΚΡΥΣΤΑΛΛΙΔΗΣ
Αγωνίστηκε για τα δίκια του λαού

Εκδήλωση τιμής στον Ταύρο για τον κομμουνιστή και λαϊκό αγωνιστή

"Αγωνίστηκε μια ζωή για τα δίκαια του λαού, δεν έσκυψε ποτέ το κεφάλι και έμεινε πιστός στις αρχές του". Με τα χαρακτηριστικά αυτά λόγια και φανερά συγκινημένος, ο δήμαρχος Ταύρου, Π. Βακαλόπουλος,έδωσε το στίγμα της προσωπικότητας του Πανάγου Κρυσταλλίδη,στην προχτεσινή σεμνή εκδήλωση που διοργάνωσε ο δήμος προς τιμήν του λαϊκού αυτού αγωνιστή. Μια τιμητική εκδήλωση που μάλιστα έγινε με ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου.

Οσοι βρέθηκαν το βράδυ της Δευτέρας στο δημαρχείο του Ταύρου, είχαν κάτι να πουν για τον Πανάγο. Για όλους αυτούς που ασχολήθηκαν με τα κοινά του δήμου, όπως οι ίδιοι τόνισαν στις σύντομες ομιλίες τους, αποτελεί ένα φωτεινό παράδειγμα, που μπορεί και πρέπει να καθοδηγεί τους νέους ανθρώπους. Το παρατεταμένο χειροκρότημα την ώρα που ο δήμαρχος Ταύρου έδωσε την τιμητική πλακέτα στον Πανάγο Κρυσταλλίδη, ήταν η καλύτερη επιβράβευση για τον άνθρωπο, τον αγωνιστή, το δημοτικό σύμβουλο...

Ο Πανάγος Κρυσταλλίδης γεννήθηκε το 1909 στη Μικρά Ασία και μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή πήγε στη Μυτιλήνη και αργότερα στον Ταύρο. Προερχόταν από πολύτεκνη οικογένεια. Πολύ μικρός κατατάχτηκε στη Χωροφυλακή. Πήρε μέρος στην Εθνική Αντίσταση και στη συνέχεια οργανώθηκε στο ΚΚΕ. Μετά το τέλος του εμφυλίου φυλακίστηκε και εξορίστηκε. Μετά την κατάρρευση της χούντας, εκλέχτηκε δημοτικός σύμβουλος στον Δήμο Ταύρου και πρωτοστάτησε στους αγώνες της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Ο Π. Βακαλόπουλος στην ομιλία του μεταξύ άλλων υπογράμμισε: "Στο πρόσωπο του Πανάγου Κρυσταλλίδη, δεν τιμούμε μόνο τον ίδιο, αλλά μια ολόκληρη γενιά. Τιμούμε όλους αυτούς που κάτω από δύσκολες συνθήκες μπόρεσαν και όρθωσαν το ανάστημά τους σε πολύ χαλεπούς καιρούς, τόσο για την επιβίωσή τους όσο και μέσα από την οργανωμένη πάλη, μέσα από την Εθνική Αντίσταση ενάντια στους κατακτητές και τους μετέπειτα αγώνες του λαού μας για την εδραίωση της λαϊκής κυριαρχίας".

Τιμή στον κομμουνιστή

Η γραμματέας της ΚΟΒ Ταύρου του ΚΚΕ, Β. Ασακίδου, υπογράμμισε: "Με τη στάση ζωής του όχι μόνο βοήθησε της εργατική τάξη αλλά και πρωτοστάτησε στο να κρατήσει ο λαός μας την υπερηφάνειά του. Ο σύντροφος Πανάγος παρέμεινε ανυπότακτος και αταλάντευτα πιστός στα ιδανικά της εργατικής τάξης και του σοσιαλισμού. Εναντιώθηκε στην ταξική συναίνεση και τη συνεργασία, γιατί γνωρίζει ότι οι αγώνες του θα οδηγήσουν νομοτελειακά στην κυριαρχία της εργατικής τάξης. Πάλεψε για μια Τοπική Αυτοδιοίκηση που θα εξυπηρετεί τα συμφέροντα των εργαζομένων. Το ΚΚΕ είναι υπερήφανο που έχει στις γραμμές του ανθρώπους σαν τον σύντροφο Πανάγο, γιατί είναι από τους ανθρώπους που βοήθησαν το Κόμμα να καταξιωθεί στη συνείδηση του λαού και να γίνει ο εκφραστής των συμφερόντων του".

Ο εκπρόσωπος του Παραρτήματος Ταύρου της ΠΕΑΕΑ, Βαγ. Λαούρης, τόνισε: "Ο Πανάγος ο Κρυσταλλίδης είναι η προσωποποίηση του αγωνιστή που δε δείλιασε, που στάθηκε όρθιος, που έμεινε ασυμβίβαστος, αγωνιζόμενος για τα δίκαια του λαού. Θα είναι πάντοτε ανάμεσά μας ο άνθρωπος, ο συναγωνιστής που έβαλε το δικό του λιθαράκι στην κοινωνία μας".

Εκ μέρους της Δημοκρατικής Συνεργασίας "η Αλλαγή", ο αντιδήμαρχος Στ. Κονιδάρης επισήμανε: "Ο Πανάγος Κρυσταλλίδης ήταν από τους ανθρώπους που δε στάθηκαν στα λόγια, αλλά "μίλησαν" με έργα. Εμείς, ως δημοτική παράταξη αισθανόμαστε ιδιαίτερη τιμή γιατί μέσα από το συνδυασμό μας πέρασε ένας τέτοιος αγωνιστής. Πιστεύω ότι σήμερα όσο ποτέ άλλοτε, χρειάζονται άνθρωποι σαν τον Πανάγο, χρειάζονται άνθρωποι που να σταθούν φραγμός στα σχέδια του ολοκληρωτισμού".

Εκ μέρους της Δημοτικής Κίνησης Ταύρος Αναγέννηση ο Κ. Αδαμόπουλος τόνισε: "Σε μια κοινωνία που κυριαρχεί η ιδιοτέλεια, η ουδετερότητα και η αποχή από τα κοινά, προσωπικές αναφορές σε τέτοιους ανθρώπους είναι απαραίτητες. Ο "φάρος" που ακούει στο όνομα Πανάγος Κρυσταλλίδης, δεν πρέπει να σβήσει, πρέπει να μεταδώσει την αγωνιστικότητά του και τις αξίες του στη νέα γενιά".

Ο Σωτ. Ανδρέου εκ μέρους της δημοτικής παράταξης Νέα Δημιουργία επισήμανε: "Μπορεί να ανήκουμε σε διαφορετικούς πολιτικούς χώρους με τον Πανάγο, αλλά θέλω να τον συγχαρώ γιατί πρόσφερε στα δημοτικά πράγματα όλο τον εαυτό του και πάλεψε για το Δήμο του Ταύρου όσο καλύτερα μπορούσε".

Ο Γ. Γιουλμαζιώτης,από την τοπική οργάνωση του ΠΑΣΟΚ, τόνισε: "Ανθρώπους που δώσανε το αίμα τους, την ψυχή και τη ζωή τους για τα ιδανικά τους πρέπει να τους τιμούμε. Πρέπει να φανταζόμαστε ότι άνθρωποι σαν τον Κρυσταλλίδη ανήκουν σ' όλους μας. Το ΚΚΕ πρέπει να είναι υπερήφανο που έχει τέτοιους αγωνιστές".

Τα λόγια, όμως, του ίδιου αγωνιστή είναι η καλύτερη παρακαταθήκη για το μέλλον. "Οι νέοι άνθρωποι πρέπει να φτιάξουν το νέο ΕΑΜ και τον ΕΛΑΣ, τη θρυλική ΕΠΟΝ, για να μπορούν να ανταποκριθούν στις προσδοκίες του ελληνικού λαού, αυτό είναι το κυριότερο και βασικότερο καθήκον που έχει να κάνει σήμερα η νέα γενιά...".

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν αντιπροσωπείες από Παραρτήματα της ΠΕΑΕΑ, αντιπροσωπεία της Επιτροπής Ειρήνης, ο σύλλογος γονέων και κηδεμόνων του 5ου Δημοτικού Σχολείου, ο νομαρχιακός σύμβουλος της ΝΑΣ Χρ. Λαζαρίδης,σύσσωμο το Δημοτικό Συμβούλιο, ο αρχιμανδρίτης παπα - Μελέτης κ.ά.

Π. Θ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ