Τετάρτη 10 Ιούλη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΚΡΗΤΗ
Αρρώστια-απειλή στα αμπέλια

Μία νέα μεγάλη ασθένεια, μετά τη φυλλοξήρα, απειλεί με καταστροφή τα αμπέλια της Κρήτης. Πρόκειται για τη λεγόμενη βοθρίωση του ξύλου και προκαλείται από κάποιον ιό που προσβάλλει το κορμό, ο οποίος σιγά - σιγά, ξηραίνεται. Είναι χαρακτηριστικό ότι σε ποσοστό δειγμάτων που εξετάστηκαν από το Ινστιτούτο Αμπέλου του ΕΘΙΑΓΕ στην Κρήτη, τα 80% έδειξαν ότι τα αμπέλια ήταν προσβλημένα από τον συγκεκριμένο ιό. Τα σχετικά συμπτώματα που παρουσίαζαν τα αμπέλια στα οποία είχε γίνει η δειγματοληψία, παρουσίαζαν και πολλά ακόμα αμπέλια του νομού τα οποία επισκέφθηκαν οι ερευνητές του Ινστιτούτου.

Ως αποτέλεσμα της προσβολής των κορμών (πρέμνων) των αμπελιών από τη βοθρίωση αναφέρεται ότι οι "οφθαλμοί" δεν ανοίγουν κανονικά και το πρόβλημα αυτό εντοπίστηκε έντονο σε μεγάλες περιοχές του νομού Ηρακλείου. Ιδιαίτερα αισθητό έχει γίνει σε αμπέλια στις περιοχές Φοινικιά, Κυπαρίσσι, Αθανάτους, Καλέσα, Αγία Βαρβάρα και Καπαριανά Ηρακλείου.

Η "βοθρίωση του ξύλου", έχει αρχίσει να "θερίζει" τα αμπέλια της Κρήτης, επισημαίνει με δηλώσεις του στο "Ρ" ο προϊστάμενος του Ινστιτούτου Αμπέλου Κρήτης, Β. Βαρδάκης. Κι αυτό εξαιτίας της προχειρότητας με την οποία γίνεται η Αναμπέλωση στην Κρήτη, καθώς δεν εξασφαλίζεται εξυγιασμένο από τον ιό φυτωριακό υλικό. Ομως, αν κατά την αναμπέλωση δεν εξασφαλιστεί φυτωριακό υλικό απαλλαγμένο από τον ιό της βοθρίωσης και άλλους ιούς που προσβάλλουν τα αμπέλια, η αμπελουργία της Κρήτης απειλείται, τονίζει ο γεωπόνος ερευνητής και κάνει έκκληση στους παραγωγούς και τους συνεταιρισμούς τους "να πάρουν στα χέρια τους" την υπόθεση της σωτηρίας των αμπελιών τους.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ