Τετάρτη 10 Ιούλη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ
Ερχεται θερμός Σεπτέμβρης

Προειδοποιητικό "λουκέτο" χτες στο Πανεπιστήμιο Αθήνας. Η Σύγκλητος είναι αποφασισμένη να προχωρήσει σε πλήρη αναστολή λειτουργίας από το Σεπτέμβρη, αν η κυβέρνηση δε στηρίξει τη λειτουργία της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης

Θερμός αναμένεται να είναι ο Σεπτέμβρης στα Πανεπιστήμια καθώς οι πανεπιστημιακοί προειδοποιούν ότι δε θα ανοίξουν τα Ιδρύματα αν συνεχιστεί η πολιτική υποχρηματοδότησης και θεσμικής υποβάθμισης των πανεπιστημίων και των πανεπιστημιακών.

Χτες, το Πανεπιστήμιο Αθήνας δε λειτούργησε, με απόφαση της Συγκλήτου. "Αυτή είναι η τελευταία προειδοποιητική κίνηση", δηλώνει η Σύγκλητος, τονίζοντας ότι θα φτάσει μέχρι την άμεση και πλήρη αναστολή της λειτουργίας με την έναρξη του νέου ακαδημαϊκού έτους. Οπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, η Σύγκλητος εκφράζει την έντονη διαμαρτυρία της, γιατί ενώ λήγει το πανεπιστημιακό έτος δεν πραγματοποιήθηκαν παρά ελάχιστες υποσχέσεις και δεσμεύσεις της κυβέρνησης για την επίλυση των προβλημάτων των πανεπιστημίων και των πανεπιστημιακών. Δηλαδή, επανιεράχηση των προτεραιοτήτων της πολιτείας σχετικά με την επιχορήγηση προς τα ΑΕΙ, με στόχο οι δαπάνες για την παιδεία να φτάσουν στο 6% του ΑΕΠ, αύξηση των συνολικών δαπανών για την παιδεία κατά το τρέχον έτος, έγκαιρη και απρόσκοπτη ροή των κονδυλίων σε συνδυασμό με τη διασφάλιση ευέλικτων και αποτελεσματικών μηχανισμών που θα διευκολύνουν την ταχεία και σωστή απορρόφηση των διατιθέμενων κονδυλίων, αλλά και αυξήσεις αποδοχών των πανεπιστημιακών και των άλλων εργαζομένων.

"Κάθε αντίθετη σκέψη και ενέργεια που θα περιορίσει τη διοίκηση και διαχείριση από τα ίδια τα πανεπιστήμια, θα προκαλέσει ανεπανόρθωτες αρνητικές συνέπειες στη λειτουργία των ΑΕΙ", τονίζει η Σύγκλητος. Εκφράζει επίσης την έντονη ανησυχία της για την τροπή και έκταση που έχει πάρει η συζήτηση για ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων, επισημαίνοντας ότι τέτοιες συζητήσεις αποπροσανατολίζουν την κοινή γνώμη από τα πραγματικά προβλήματα και από την υποχρέωση της πολιτείας να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της για στήριξη της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Επίσης, εκφράζει την αντίθεσή της στην ανευθυνότητα με την οποία αντιμετωπίζονται από το υπουργείο Παιδείας και τη Βουλή τα προβλήματα της παιδείας, αναφέροντας χαρακτηριστικά το παράδειγμα των τροπολογιών για την Ανώτατη Εκπαίδευση που προστέθηκαν τελευταία στιγμή στο νομοσχέδιο για τη "Διαπολιτισμική Εκπαίδευση".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ