Πέμπτη 11 Ιούλη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Επίκαιρα διδάγματα

Πολλοί έχουν συνδέσει τα προβλήματα του περιβάλλοντος στη χώρα μας μόνο με την κατάντια της Αθήνας, που ασφυκτιά καθημερινά από το νέφος. Ομως δεν είναι έτσι τα πράγματα. Στην ίδια καταστροφική πορεία βαδίζουν πολλά ακόμη ευαίσθητα οικοσυστήματα σε αρκετές περιοχές της πατρίδας μας. Πανέμορφα δάση καίγονται ή αποψιλώνονται. Πηγές στερεύουν. Λίμνες νεκρώνουν. Παραλίες μολύνονται. Και δυστυχώς, αν και η νομοθεσία για την προστασία του περιβάλλοντος έχει σημειώσει κάποια πρόοδο - κάτω φυσικά και από την πίεση του μαζικού κινήματος - στην πραγματικότητα παραμένει μετέωρη και σε μεγάλο βαθμό ανεφάρμοστη. Το περιβάλλον της χώρας μας, λοιπόν, δεινοπαθεί και πνέει τα λοίσθια, εξαιτίας της πολιτικής όλων των κυβερνήσεων - και της σημερινής, που προσπαθεί, μάλιστα, να εμπαίξει ασύστολα το λαό διαφημίζοντας το... ανύπαρκτο έργο της στον τομέα αυτό!

Ισχύει όμως και κάτι χειρότερο. Η ίδια η κυβέρνηση και τα επίσημα όργανά της κάνουν ό,τι μπορούν για να διευκολύνουν όλους αυτούς τους μεγαλοσχήμονες "επιχειρηματίες" που ασχημονούν πάνω στο περιβάλλον. Κλασικό παράδειγμα αποτελεί η περιπέτεια της λίμνης Κορώνειας στο Λαγκαδά Θεσσαλονίκης, που δολοφονείται καθημερινά από την ασύδοτη δράση των βιομηχάνων, που είτε τη μολύνουν με τα λύματα των εγκαταστάσεών τους, είτε την οδηγούν στην αποξήρανση με τις γιγαντιαίες γεωτρήσεις τους. Αν συνεχιστεί αυτή η καταστροφή με τους ίδιους ρυθμούς - επισημαίνουν οι επιστήμονες - σε δύο χρόνια η λίμνη και ο βιότοπός της δε θα υπάρχουν. Θα έχουν μετατραπεί σε ένα λασπώδη βάλτο.

Μπροστά σ' αυτήν την κατάσταση, οι κάτοικοι των γύρω χωριών είναι οι μόνοι που κινητοποιούνται για να σώσουν τη λίμνη, η οποία είναι πηγή ζωής γι' αυτούς, τα παιδιά τους και το βιος τους. Προσπαθούν να ματαιώσουν τα παράνομα και καταστροφικά σχέδια μεγαλοβιομηχάνου για νέες γεωτρήσεις. Και τότε, επιτέλους, η κυβέρνηση έπαψε να αδρανεί. Οχι, όμως, για να προστατέψει τη λίμνη, όπως έχει υποχρέωση, που απορρέει και από την ένταξή της στη διεθνή συνθήκη Ραμσάρ. Αντίθετα, περικύκλωσε με τα ΜΑΤ τους αγωνιζόμενους κατοίκους, προστατεύοντας έτσι τα συνεργεία του βιομήχανου, που την ίδια ώρα συνέχιζαν ακάθεκτα το καταστροφικό τους έργο!

Αυτή είναι η πολιτική της κυβέρνησης για την... προστασία του περιβάλλοντος! Μια πολιτική, που μόνο λόγο ύπαρξής της έχει τη διευκόλυνση της ασυδοσίας του κεφαλαίου, αλλά και την υπεράσπιση ιδιοτελών μικροκομματικών σκοπών, προκειμένου να διατηρηθεί στην εξουσία και να συνεχίσει έτσι το αντιλαϊκό της έργο. Μια πολιτική που έχει αποθρασύνει πια τους εκπροσώπους της. Οπως τον υπουργό Γεωργίας Στ. Τζουμάκα, ο οποίος έβρισε προχτές χυδαιότατα τους δικαστές του Συμβουλίου της Επικρατείας, επειδή - ερμηνεύοντας το γράμμα και την ουσία του Συντάγματος - δεν του επιτρέπουν να χαρίσει δημόσιες δασικές εκτάσεις στους καταπατητές, που τις έχουν ήδη οικοπεδοποιήσει και τσιμεντοποιήσει παράνομα!

Οι κάτοικοι των χωριών του Λαγκαδά, γύρω από τη λίμνη Κορώνεια, ξέρουν πλέον καλά ότι η πολιτική αυτή της κυβέρνησης είναι αντίθετη με τα συμφέροντά τους. Είναι μια πολιτική που πάντα θα τη βρίσκουν εναντίον τους. Είναι μια πολιτική υπεράσπισης της ανεξέλεγκτης δράσης του κεφαλαίου και, επομένως, δεν μπορεί να συμβαδίσει με κάθε έννοια προστασίας του περιβάλλοντος. Οι κάτοικοι του Λαγκαδά έμαθαν, πλέον, ότι γνήσιους συμπαραστάτες στον αγώνα τους, μέχρι το τέλος, θα έχουν μόνο τους κομμουνιστές.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Κίνδυνος από τη λειτουργία του ΧΥΤΑ Μαυροράχης (2015-02-13 00:00:00.0)
Αναποτελεσματικά τα έργα στην Κορώνεια (2011-06-04 00:00:00.0)
Να παρθούν άμεσα μέτρα για τη σωτηρία της (2007-11-14 00:00:00.0)
Μαζική δράση για τη σωτηρία της (2007-11-09 00:00:00.0)
Νεκρή ζώνη ο υδροβιότοπος (1996-12-28 00:00:00.0)
Η προστασία της λίμνης Κορώνειας χρειάζεται έργα (1996-12-22 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ