Πέμπτη 11 Ιούλη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΤΕΡΝΟ "ΑΝΤΙΟ" ΣΤΟΝ ΜΑΚΗ ΛΥΜΠΕΡΑΤΟ
Νικητής είσαι εσύ

Δύσκολο να εκφράσεις με λόγια την ιστορία ενός σεμνού λαϊκού αγωνιστή, του κομμουνιστή συντρόφου Μάκη Λυμπεράτου. Του ανθρώπου που για πάνω από 50 χρόνια ταύτισε τη ζωή του με την πορεία του λαού μας. Που έζησε ζυμωμένος με τους πόθους, τα δράματα και την ασίγαστη πάλη για μια δίκαιη κοινωνία. Που αντλούσε δυνάμεις και στήριζε την ακλόνητη πίστη του στην ανεξάντλητη πηγή των ιδεών του εργατικού κινήματος. Αυτός ήταν ο σύντροφος Μάκης Λυμπεράτος που τον συντροφέψαμε χτες στο Α Νεκροταφείο, στην τελευταία του κατοικία. Και είναι, γι' αυτό, ακόμα πιο δύσκολο για μας τους ανθρώπους του "ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ"- όπως σημείωσε, αποχαιρετώντας τον νεκρό σύντροφό μας ο Εκδότης του "Ρ" Στέφανος Λουκάς, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ - να συνηθίσουμε στην ιδέα της απουσίας του. Να αποδεχτούμε πως η εφημερίδα μας, κομμάτι της ζωής του και της δικής μας, γίνεται φτωχότερη. Γιατί "τα ποτάμια δε γυρίζουν πίσω", όπως βεβαίωνε ο σύντροφος, και μας θύμισε η συντρόφισσα της ζωής του και του αγώνα, η σ. Νίκη, στο ποίημα που έγραψε για κείνον και απάγγειλε μπροστά στο φέρετρο του νεκρού συντρόφου μας.

"Αγαπημένε μας σύντροφε, Μάκη, είμαστε εδώ μαζί σου όχι για να σου απευθύνουμε λόγια τελευταίου αποχαιρετισμού, μα για να τιμήσουμε το παράδειγμά σου, την ασταμάτητη ανιδιοτελή προσφορά σου στο Κόμμα, στους λαϊκούς αγώνες, στον αγαπημένο σου "Ριζοσπάστη"", είπε στο χαιρετισμό του εκ μέρους των συντρόφων του "Ρ" ο Στ. Λουκάς. Αναφέρθηκε στη ζωή και τη δράση του Μάκη Λυμπεράτου, σημειώνοντας πως την επιλογή του ο σύντροφος έκανε από τη μεταξική περίοδο στο δρόμο του αγώνα, επιλογή που θα ακολουθήσει σ' όλη του τη ζωή, στην Κατοχή οπότε εντάχθηκε στον ΕΛΑΣ, τη μετακατοχική περίοδο που πέρασε απ' όλα τα κολαστήρια και βασανίστηκε φρικτά, στην περίοδο της χούντας, οπόταν ξανασυλλαμβάνεται και εξορίζεται. Ενώ, στη μεταπολίτευση, μετά την κατάρρευση της χούντας, αναλαμβάνει με μια μικρή ομάδα συντρόφων την οργάνωση της έκδοσης αρχικά της "Νέας Ελλάδας" και κατόπιν του αγαπημένου του ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ αναλαμβάνοντας Διευθυντής Σύνταξης του "Ρ" που υπηρέτησε με συνέπεια και ανιδιοτέλεια ως το τέλος της ζωής του. Και ο Στ. Λουκάς και κατέληξε:

"Δεν μπορεί να υπάρξει δύναμη που να τσακίσει έναν άνθρωπο που έχει πίστη στα ιδανικά του κομμουνισμού και είναι αποφασισμένος να πεθάνει γι' αυτά. Ηττα σημαίνει να πάρει ο εχθρός από σένα αυτό που θέλει. Αν δεν μπορέσει να το πάρει είτε ζεις είτε δε ζεις νικητής είσαι εσύ".Μ' αυτήν την πεποίθηση έβγαινε πάντα νικητής κι ατσαλωμένος σ' όλες τις μάχες, ακόμα και στις πιο δύσκολες περιόδους αμφισβήτησης της προοπτικής του σοσιαλισμού και του Κόμματος, ο σ. Μάκης Λυμπεράτος, ανέφερε θυμίζοντας πως "το ζήσαμε και πρόσφατα μέσα στο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ με την αταλάντευτη στάση του συντρόφου". Να 'σαι σίγουρος σύντροφε, πως με το παράδειγμά σου συνεχίζουμε την πορεία που χαράζει το Κόμμα, αγαπημένε μας, αξέχαστε σύντροφε Μάκη", κατέληξε.

Το χαιρετισμό του Συνδέσμου των Αντιστασιακών Δημοσιογράφων,του οποίου υπήρξε ιδρυτικό μέλος ο Μάκης Λυμπεράτος, απηύθυνε ο πρόεδρος του ΣυνδέσμουΝίκος Καραντηνός αναφέροντας, ανάμεσα στα άλλα:

"Ενας δημοσιογράφος, που βγήκε μέσα από τη φωτιά της Αντίστασης. Μαχητής"πρώτης γραμμής" που στάθηκε αταλάντευτος στην έπαλξή της σαράντα τόσα χρόνια. Ο Μ. Λυμπεράτος στάθηκε λεβέντης σ' όλη τη διαδρομή. Με την πένα του αταλάντευτος στην έπαλξη της δημοσιογραφίας, έχοντας πάντα αμέριστη την αγάπη και την εκτίμηση των συναδέλφων, όπου κι αν δούλεψε". Ενώ, σε άλλο σημείο του χαιρετισμού του, είπε: "Μπήκες και έζησες, μ' όλο το είναι σου, τη φλόγα της ψυχής σου τη μεγάλη εποποιία της Εθνικής Αντίστασης. Είδαν τα μάτια σου συγκλονιστικές στιγμές". Σημείωσε, επίσης, πως "η Εθνική Αντίσταση και τα μηνύματά της για την εθνική μας πορεία, η αξιοποίηση της διδαχής της, στάθηκε ένας από τους στόχους, που με πάθος δούλεψε τα τελευταία χρόνια της ζωής του. Και με ιδιαίτερη προσοχή ασχολήθηκε με την έρευνα και τη συγκέντρωση στοιχείων για τα ζητήματα των πολεμικών αποζημιώσεων και του κατοχικού δανείου" ο σ. Μάκης Λυμπεράτος. Συγκλονιστική ήταν η στιγμή που ο Ν. Καραντηνός αναφέρθηκε σε μια μεγάλη "προσωπική οφειλή στον Μάκη Λυμπεράτο", θυμίζοντας πως εκείνος τον πρωτοκάλεσε στο "Ρ" το 1974, για να συνεχίσει μέχρι σήμερα την προσφορά του. Από την ΕΣΗΕΑ αποχαιρέτησε τον νεκρό, ο αντιπρόεδρος της Ενωσης Νίκος Κιάος, ο οποίος αφού υπογράμμισε ότι ο Μάκης Λυμπεράτος "έζησε μια ζωή γεμάτη αγώνες για ό,τι πίστεψε" στάθηκε στη δημοσιογραφική δουλιά του συντρόφου, θυμίζοντας πως δούλεψε στην προδικτατορική "Αυγή", το ΕΞΠΡΕΣ, την ΑΘΗΝΑΪΚΗ, την ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, τη ΝΕΑ ΕΛΛΑΔΑ και το ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ.

"Εζησες πολλά βάσανα από το μισαλλόδοξο καθεστώς", τόνισε ο Σπύρος Ντιλιντάς, απευθύνοντας τον ύστατο χαιρετισμό του ΔΣ της ΠΕΑΕΑ και του Γενικού Συμβουλίου της (του οποίου μέλος ήταν ο Μ. Λυμπεράτος). "Προτίμησες το δύσκολο δρόμο του αγώνα και δεν επιδίωξες κυβερνητικούς θώκους, τάχθηκες με τους αγώνες και το λαό", συμπλήρωσε. Και, αφού υπογράμμισε τη μεγάλη βοήθεια και συμβολή του Μ. Λυμπεράτου στο περιοδικό της Εθνικής Αντίστασης, της ΠΕΑΕΑ, υποσχέθηκε πως οι σύντροφοι και συναγωνιστές του θα κάνουν ό,τι είναι δυνατόν για να καλύψουν το κενό που αφήνει ο σύντροφος.

Τέλος, τον Μ. Λυμπεράτο, αποχαιρέτησε "στο τελευταίο ταξίδι του", εκ μέρους του παραρτήματος Χαλανδρίου της ΠΕΑΕΑ,ο πρόεδρός του Γκολφίδης, που αναφέρθηκε στη συμβολή του συντρόφου και στη βοήθεια που έδινε στο παράρτημα για να αναδειχτούν τα ιδανικά της Εθνικής Αντίστασης. "Σε συντροφεύουμε, συνεχίζοντας τον αγώνα μέχρι να γίνουν τα όνειρά σου και τα όνειρά μας πραγματικότητα", τόνισε ο πρόεδρος του παραρτήματος Χαλανδρίου της ΠΕΑΕΑ, στο οποίο συμμετείχε ο σύντροφος Μ. Λυμπεράτος.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ