Πέμπτη 11 Ιούλη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Λεονταρισμοί κατόπιν εορτής

Η ελληνική κυβέρνηση επιχειρεί να υποβαθμίσει τη νέα ωμή αμερικανική παρέμβαση των ΗΠΑ

Μετά τους λεονταρισμούς, που με καθυστέρηση 20 ημερών διατύπωσε η ελληνική κυβέρνηση για το αμερικανικό διάβημα, που αφορούσε στις πτήσεις ελληνικών μαχητικών αεροσκαφών στη Λευκωσία, ο υπουργός Τύπου, Δ. Ρέππας, επιχείρησε χτες να υποβαθμίσει τη σημασία της ωμής αμερικανικής παρέμβασης στις σχέσεις μεταξύ Ελλάδας και Κύπρου, ισχυριζόμενος πως δεν πρόκειται περί διαβήματος, αλλά περί "έκφρασης ανησυχιών" της Ουάσιγκτον για την κλιμάκωση της έντασης στην περιοχή.

Με το ίδιο ακριβώς επιχείρημα, το υπουργείο Αμυνας, με ανακοίνωσή του, θέλησε να αμβλύνει τις εντυπώσεις για την άγνοια που δήλωσε ο Γερ. Αρσένης όταν την περασμένη Τρίτη ρωτήθηκε από το "Ρ" αν έχει υπόψη του την αμερικανική διαμαρτυρία. "Ορθώς", αναφέρει η ανακοίνωση, "ο κ. Αρσένης απάντησε ότι δε γνωρίζει τέτοιο διάβημα. Τούτο, διότι η ενέργεια του Αμερικανού διπλωμάτη - που ήταν πράγματι γνωστή στο υπουργείο Αμυνας - δεν ήταν διάβημα, αλλά "έκφραση ανησυχίας"".

Πάντως, τόσο ο υπουργός Αμυνας, όσο και ο υπουργός Τύπου, όπως προκύπτει από τις χτεσινές τους τοποθετήσεις, επιβεβαιώνουν τις πληροφορίες που μετέφερε χτες ο "Ρ", σύμφωνα με τις οποίες η ...έκφραση των αμερικανικών "ανησυχιών" διατυπώθηκαν πριν 23 μέρες στις 20 Ιούνη.

Παρόλη τη ...σύγχυση που δημιούργησαν οι γνωστές δυσλειτουργίες που χαρακτηρίζουν τις σχέσεις των υπουργείων Εξωτερικών, Αμυνας και Τύπου, φαίνεται πως συμφωνούν ότι η τουρκική τακτική των παραβιάσεων του ελληνικού εναέριου χώρου δεν άλλαξε με την κοινοποίηση της συμφωνίας για τη μη πραγματοποίηση ασκήσεων στο Αιγαίο κατά τους θερινούς μήνες. Ισως, αυτή η "σύμπτωση απόψεων" να οφείλεται - όπως εκτιμούν διπλωματικές πηγές - στην επικείμενη επίσκεψη (16 και 17 Ιούλη) μεγάλης αμερικανικής αντιπροσωπείας υπό τη μόνιμη αντιπρόσωπο των ΗΠΑ στα Ηνωμένα Εθνη Ολμπράιτ και στις πληροφορίες, που μιλούν για συγκεκριμένες αμερικανικές προτάσεις, τις οποίες κομίζει, για την προώθηση των "βημάτων" για την εγκατάσταση Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης μεταξύ Αθήνας και Αγκυρας. Ηδη, την αμερικανική αντιπροσωπεία ...κατευοδώνει με τηλεγράφημά του ο Ελληνας μόνιμος αντιπρόσωπος στα Ηνωμένα Εθνη Χ. Ζαχαράκις, με το οποίο επισημαίνει στην κεντρική υπηρεσία του υπουργείου Εξωτερικών, την "άγνοια" της Αμερικανίδας αξιωματούχου περί της υπόθεσης του Κυπριακού και την πρόθεσή της να αξιοποιήσει αυτή την επίσκεψη σε Αθήνα και Αγκυρα μετά τις αμερικανικές εκλογές,οπότε θα διεκδικήσει τη θέση του υπουργού Εξωτερικών στη νέα κυβέρνηση Κλίντον.

Ο υπουργός Τύπου, στις χτεσινές του δηλώσεις, υπογράμμισε τις συνεχιζόμενες και ευρείας κλίμακας τουρκικές παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου, γεγονός που, όπως είπε, αποδεικνύει ότι η Ελλάδα δεν πρέπει να παίρνει υπόψη τοις μετρητοίς τα λόγια των Τούρκων αξιωματούχων και πως υπό τις παρούσες συνθήκες δεν μπορεί να οικοδομηθεί εμπιστοσύνη μεταξύ των δύο χωρών.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ