Πέμπτη 11 Ιούλη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΔΗΜΟΣΙΑ ΕΣΟΔΑ
Απογειώθηκε η φορολογική αφαίμαξη

Τουλάχιστον 345.000 δραχμές φόρους πλήρωσε, κατά μέσο όρο, κάθε εργαζόμενος το πρώτο εξάμηνο του χρόνου

Στο ποσό των 3.458 δισ. δραχμών ανήλθαν, το πρώτο εξάμηνο του 1996, τα έσοδα (από φόρους και άλλες πηγές) του τακτικού προϋπολογισμού. Τα έσοδα ήταν αυξημένα κατά 13,66% συγκριτικά με το αντίστοιχο περσινό εξάμηνο, ποσοστό που κινείται μέσα στα πλαίσια των σχετικών προβλέψεων του προϋπολογισμού. Ωστόσο, αξίζει να σημειωθεί ότι ειδικά το μήνα Ιούνη η αύξηση των εσόδων ήταν 8,3% συγκριτικά με τον περσινό αντίστοιχο μήνα, και στο βαθμό που μια τέτοια πτωτική τάση συνεχιστεί στους επόμενους μήνες - τους οποίους μάλιστα ο υπουργός Οικονομικών χαρακτήρισε δύσκολους - θα σημάνει υστέρηση στα έσοδα σε σχέση με τους στόχους. Ανώτατα στελέχη του υπουργείου Οικονομικών αποδίδουν την παραπάνω υστέρηση στις τρεις επιπλέον αργίες που είχαμε τον προηγούμενο μήνα, με αποτέλεσμα ανάλογη καθυστέρηση στις διαδικασίες είσπραξης των εσόδων από τις αρμόδιες υπηρεσίες.

Ειδικότερα, οι στόχοι που έχουν τεθεί για το 1996 είναι τα έσοδα του τακτικού προϋπολογισμού να ανέλθουν σε 7,71 τρισ. δρχ. και να αυξηθούν κατά 13,66% σε σχέση με πέρσι. Τα στοιχεία για την πορεία είσπραξης των εσόδων τον Ιούνη και το πρώτο εξάμηνο του 1996 δόθηκαν χτες στη δημοσιότητα από το υπουργείο Οικονομικών, χωρίς ωστόσο να δοθούν αναλυτικά στοιχεία για την πορεία είσπραξης των εσόδων (ΦΠΑ, έμμεσοι φόροι κλπ.) από κάθε πηγή χωριστά.

Πάντως, το μέγεθος της φορολογικής αφαίμαξης που υφίστανται ιδιαίτερα τα λαϊκά στρώματα, φαίνεται και από το ότι, με βάση τις εισπράξεις που είχε το δημόσιο το πρώτο εξάμηνο του 1996, προκύπτει κατά κεφαλήν φόρος που ξεπερνά τις 345.000 δραχμές! Το αντίστοιχο ποσό στο πρώτο εξάμηνο του 1995 ήταν περίπου 304.000 δραχμές περίπου, γεγονός που καταγράφει την ολοένα αυξανόμενη φορολογική επίθεση που δέχονται οι εργαζόμενοι και οι μικρομεσαίοι επιχειρηματίες με το περίφημο σύστημα των "αντικειμενικών" κριτηρίων από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ.

Πρέπει εδώ να σημειωθεί ότι η φορομπηχτική πολιτική, στην οποία επιδίδεται η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ φέτος, επιβεβαιώνεται και από το γεγονός ότι τον Ιούνη ο πληθωρισμός "έτρεχε" με ρυθμό (αρχή - τέλος) 8,9%.Και από αυτή την πλευρά, λοιπόν, προκύπτει υπερφορολόγηση των λαϊκών κυρίως στρωμάτων, καθώς τα φορολογικά έσοδα στο πρώτο εξάμηνο αυξήθηκαν με ρυθμό πολύ μεγαλύτερο από τη μεταβολή του πληθωρισμού.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ