Παρασκευή 12 Ιούλη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ
Πιέζουν για "λύση" στα ελληνοτουρκικά

Συντονισμένες πιέσεις για την προώθηση διευθετήσεων στις ελληνοτουρκικές σχέσεις αντιμετωπίζει η Αθήνα, μετά την εμφάνιση της νέας τουρκικής κυβέρνησης

Η εν μέρει, έστω, αποκατάσταση της ισορροπίας στο πολιτικό σκηνικό της Αγκυρας σηματοδοτεί - σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της ελληνικής διπλωματίας - την έναρξη ενός νέου κύκλου έντονων πιέσεων από συμμάχους και εταίρους με στόχο τη διευθέτηση των ελληνοτουρκικών προβλημάτων.

Οι πιέσεις που εκπορεύονται από την ΕΕ έχουν στόχο την προώθηση του προγράμματος MEDA και την πραγματοποίηση του Συμβουλίου ΣύνδεσηςΕΕ - Τουρκίας. Για το σκοπό αυτό συναντάται σήμερα στην Αθήνα με τον πρωθυπουργό, Κ. Σημίτη, και τον ομόλογό του, Θ. Πάγκαλο, ο υπουργός Εξωτερικών της Ιρλανδίας.

Οι πιέσεις που έχουν αφετηρία την Ουάσιγκτον είναι εντονότερες και με ευρύτερο περιεχόμενο και αφορούν στην προσπάθεια της αμερικανικής διπλωματίας να παγιωθεί η "νέα τάξη" στην περιοχή, μέσα από μια συνολική διευθέτηση των σχέσεων στο "τρίγωνο" Αθήνας - Λευκωσίας - Αγκυρας.

Στο πλαίσιο αυτής της αμερικανικής προσπάθειας, τοποθετούν πηγές του υπουργείου Εξωτερικών την επίσκεψη της Μ. Ολμπράιτ, η οποία θα συνοδεύεται μεταξύ άλλων και από τον τον προσωπικό απεσταλμένο του Μπ. Κλίντον για το Κυπριακό, Ρ. Μπίτι.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες που υπάρχουν, η Μ. Ολμπράιτ έχει εξουσιοδοτηθεί να συζητήσει μια συνολική πρόταση, με στόχο την πραγματοποίηση βημάτων για την εγκατάσταση Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, με τη διεύρυνση των όσων προβλέπει το μνημόνιο της Βουλιαγμένης.

Η παρουσία αμερικανικών δυνάμεων στο Αιγαίο, ως - υποτίθεται - παρατηρητών της όποιας συμφωνίας, αποτελεί την "κεντρική ιδέα" των αμερικανικών προτάσεων. Οι προτάσεις αυτές έχουν υποβληθεί στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ και στο παρελθόν.Σύμφωνα, μάλιστα, με χτεσινό δημοσίευμα του "Εθνους", υποβλήθηκαν και πρόσφατα κατά την επίσκεψη του Αμερικανού υφυπουργού Ταρνόφ. Ο υπουργός Τύπου, ωστόσο, όταν χτες ρωτήθηκε αν υποβλήθηκε πρόταση για μόνιμη παρουσία του 6ου αμερικανικού στόλου στο Αιγαίο, είπε ότι δεν έχουν γίνει τέτοιες προτάσεις και συμπλήρωσε πως η Ελλάδα δεν πρόκειται να δεχτεί τη μείωση της κυριαρχίας της.

Η ελληνική κυβέρνηση, όπως σημειώνουν διπλωματικοί κύκλοι, επιχειρεί να αντιμετωπίσει το μπαράζ των αμερικανικών πιέσεων με δύο τρόπους. Κατ' αρχάς, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η Αθήνα εκτιμά πως έχει τα περιθώρια να καθυστερήσει τις εξελίξεις, τουλάχιστον μέχρι την πραγματοποίηση των αμερικανικών εκλογών. Μέχρι τότε, η κυβέρνηση: πρώτον,θα προβάλλει τη συνεχιζόμενη επεκτατική τακτική της Αγκυρας στο Αιγαίο, υπογραμμίζοντας τις παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου, και δεύτερο,θα "διαρρέει" πληροφορίες που αφορούν στα αμερικανικά σχέδια και προτάσεις για τις διευθετήσεις στις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Η υπογράμμιση της δραστηριότητας της τουρκικής αεροπορίας στο Αιγαίο, όπως υποστηρίζουν κύκλοι του υπουργείου Εξωτερικών, εξυπηρετεί και έναν ακόμη στόχο: Δικαιολογεί την "ανάγκη" προώθησης εξοπλιστικών προγραμμάτων και αγορών πολεμικού υλικού, προφανώς από τις ΗΠΑ. Ηδη, σύμφωνα με πληροφορίες, μεταξύ 14 και 16 του μηνός θα βρίσκεται στην Αθήνα ο υπαρχηγός του Γενικού Επιτελείου των ΗΠΑ (ο δεύτερος στην ιεραρχία μετά τον στρατηγό Τζ. Σαλικασβίλι), αρμόδιος για θέματα εξοπλισμών...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ