Παρασκευή 12 Ιούλη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
"Βασιλική" διαταγή και τα "σκυλιά" δεμένα

Στρατής Κόρακας: Εκείνο που χρειάζεται είναι πολιτικές που θα αντιμετωπίζουν το πρόβλημα της ανεργίας ουσιαστικά και δε θα το μεταθέτουν από τις μεγαλύτερες χώρες στις μικρότερες

Λίγο πριν την αποχώρηση του Κόμματος από τη συζήτηση του νομοσχεδίου το λόγο πήρε και ο Στρ. Κόρακας, ο οποίος τόνισε: "Προκαλούν κατάπληξη αυτά που ακούστηκαν εδώ και η βιασύνη των άλλων κομμάτων να δώσουν εξετάσεις στο δικαστήριο των ευρωπαϊκών κοινοτήτων και στις διαταγές που έρχονται απ' έξω, τις οποίες σπεύδουν να εφαρμόσουν.Και τι δεν ακούσαμε. Ακούσαμε ότι το Σύνταγμα της χώρας μας δεν έχει καμιά σημασία μπροστά στις διαταγές που έρχονται από τις Βρυξέλλες. Είναι να απορεί κανείς. Αποδείχνεται πόσο υποκριτικές είναι όλες αυτές οι κραυγές περί εθνικών συμφερόντων, οι υπερπατριωτικές κραυγές, οι οποίες παύουν όταν έρχεται η "βασιλική διαταγή" και "τα σκυλιά δένονται"".Απαντώντας στο επιχείρημα των άλλων κομμάτων ότι υλοποιείται το όραμα της Ευρώπης χωρίς σύνορα, ο βουλευτής του ΚΚΕ σημείωσε ότι δεν πρόκειται για καμιά Ευρώπη των λαών χωρίς σύνορα, αλλά για την Ευρώπη των πολυεθνικών που ανοίγει τα σύνορα όποτε συμφέρει τις πολυεθνικές και όποτε δεν τις συμφέρει ορθώνει καινούρια όπως με την πρώην Γιουγκοσλαβία και την πρώην ΕΣΣΔ. "Εκεί - είπε - οι πολυεθνικές διαιρούν και κατατεμαχίζουν για να βασιλεύουν".

Στη συνέχεια ο Στρ. Κόρακας ανέτρεψε ένα ένα τα επιχειρήματα υπέρ του νομοσχεδίου που χρησιμοποίησαν τα άλλα κόμματα. Οσον αφορά το επιχείρημα ότι οι αλλοδαποί δε θα εισέρχονται σε υπηρεσίες του δημοσίου που συνδέονται με τη διαφύλαξη των συμφερόντων του κράτους ο κομμουνιστής βουλευτής αναρωτήθηκε αν, δημόσιες υπηρεσίες όπως ο ΟΤΕ, οι μεταφορές (αεροπορικές, θαλάσσιες και επίγειες), η επιστημονική έρευνα κ.ο.κ. μπορούν να θεωρηθούν ως μη συνδεόμενες με την εθνική ασφάλεια. Στο επιχείρημα ότι δε θα 'ρθουν πολλοί ξένοι από την ΕΕ στην Ελλάδα, γιατί η ελληνική γλώσσα είναι δύσκολη, ο ομιλητής τόνισε ότι θα απορροφηθούν αλλοδαποί σε υψηλόβαθμες θέσεις του δημοσίου όπου δε θα είναι απαραίτητη η γνώση και η χρήση της ελληνικής πέραν του γεγονότος ότι υπάρχουν και οι διερμηνείς. Ακόμη, βάσει του νομοσχεδίου θα εξετάζεται ο βαθμός γνώσης της ελληνικής γλώσσας, γεγονός που σημαίνει ότι το κριτήριο της γνώσης των ελληνικών θα ποικίλλει από υπηρεσία σε υπηρεσία του δημοσίου. Τέλος, επόμενο συνοδευτικό στάδιο μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου θα είναι η κατάργηση της προϋπόθεσης γνώσης ελληνικών για πρόσληψη κοινοτικών στο ελληνικό δημόσιο, με τη λογική της χρήσης διεθνών γλωσσών όπως π.χ. τα αγγλικά.

Η υποκρισία σε όλο της το μεγαλείο

Απαντώντας σχετικά με την εξομοίωση αλλοδαπών από την ΕΕ και Ελλήνων μεταναστών, που έκαναν τα άλλα κόμματα, ο βουλευτής του ΚΚΕ υπογράμμισε: "Σας έπιασε ο πόνος για τους μετανάστες, κύριοι υποκριτές συνάδελφοι; Οι μετανάστες έχουν αφήσει τα κομμάτια τους σ' αυτές τις χώρες. Τους κάλεσε η Γερμανία, το Βέλγιο, η Γαλλία, για να καλύψουν τις ανάγκες τους και πρόσφεραν, οικοδόμησαν σ' αυτές τις χώρες. Ο,τι έχουν και δεν έχουν αυτές οι χώρες, ένα μεγάλο κομμάτι, οφείλεται στους μετανάστες μας και δεν μπορείτε να τους εξομοιώνετε με οποιονδήποτε άλλον. Σας έπιασε ο πόνος για να εξασφαλίσετε τώρα στους μετανάστες δικαιώματα; Είχατε υποχρέωση ως κυβερνήσεις τόσα χρόνια να ασχοληθείτε με μεγαλύτερο ενδιαφέρον γι' αυτούς κι όχι να δημαγωγείτε για πολιτικές σκοπιμότητες".

Ο Στρ. Κόρακας αντέκρουσε ως υποκριτική την επιχειρηματολογία ότι οι Ελληνες εργαζόμενοι πρέπει να αντιμετωπίζουν τους εργαζόμενους άλλων χωρών που θα έρθουν στην Ελλάδα να δουλέψουν με αίσθημα αλληλεγγύης. "Αφήστε - είπε - τις υποκρισίες. Οι εργαζόμενοι αναπτύσσουν την αλληλεγγύη τους, εντείνοντας τον αγώνα τους σε κάθε χώρα και συντονίζοντας τη δράση τους σε διεθνή κλίμακα. Ετσι δίνει ο ένας το χέρι στον άλλο και παλεύουν, στον τόπο του ο καθένας και όλοι μαζί ενάντια στην πολιτική των πολυεθνικών".Καταλήγοντας, ο Στρ. Κόρακας αναφέρθηκε και στο πρόβλημα της ανεργίας, υπογράμμισε το σύγχρονο δουλεμπόριο που γίνεται στη χώρα μας με τους ξένους εργάτες, τόνισε την εκρηκτική διάσταση του προβλήματος της ανεργίας και των αστέγων που υπάρχει σ' όλη την ΕΕ και σημείωσε ότι εκείνο που χρειάζεται είναι πολιτικές που θα αντιμετωπίζουν αυτά τα προβλήματα ουσιαστικά και δε θα τα μεταθέτουν από τις μεγαλύτερες χώρες στις μικρότερες. "Η χώρα μας - είπε ο βουλευτής του ΚΚΕ τελειώνοντας την ομιλία του - μετατρέπεται και με αυτό το νομοσχέδιο σε ξέφραγο αμπέλι. Εμείς δεν μπορούμε να το δεχτούμε. Είμαστε υποχρεωμένοι να αποχωρήσουμε από τη συζήτηση".

Μετά την αποχώρηση του ΚΚΕ τα άλλα κόμματα συνέχισαν τη συζήτηση του νομοσχεδίου το οποίο - και επί της αρχής και επί των άρθρων - ψήφισαν ομοφώνως!!!


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ