Παρασκευή 12 Ιούλη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΞΕΛΙΞΗ ΤΩΝ ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΩΝ
Σταθερά στην ίδια αυταρχική λογική

Αν και το ίδιο το περιεχόμενο του ισχύοντος νόμου για την εξέλιξη των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων επέβαλε την αλλαγή του, το νομοσχέδιο που κατατέθηκε από τον υπουργό Εθνικής Αμυνας, Γερ. Αρσένη, μόνο κάποιες βελτιώσεις κάνει χωρίς να θίγει το υπάρχων αυταρχικό και αντιδημοκρατικό θεσμικό καθεστώς.

"Το νομοσχέδιο δεν ξεφεύγει από το ισχύων πλαίσιο", σημείωσε χτες ο βουλευτής του ΚΚΕ Γερ. Αραβανής, κατά τη συζήτηση στην αρμόδια Κοινοβουλευτική Επιτροπή. "Το νομοσχέδιο κάνει κάποιες βελτιώσεις, αλλά δεν κάνει τις απαραίτητες αλλαγές στο θεσμικό καθεστώς των Ενόπλων Δυνάμεων", υπογράμμισε ο βουλευτής του ΚΚΕ, αναφέροντας σαν χαρακτηριστικό παράδειγμα διάταξη που σημειώνει ότι μεταξύ των ελαττωμάτων που πρέπει να ληφθούν υπόψη για την αξιολόγηση της ικανότητας και της αξίας των αξιωματικών είναι: "Η εκδήλωση οποιασδήποτε μορφής υπέρ πολιτικού κόμματος"! Ακολούθως αναφέρεται ότι τα ελαττώματα "πρέπει να προκύπτουν από επίσημα έγγραφα, στοιχεία που πρέπει να υπάρχουν στον ατομικό φάκελο του αξιωματικού και να αναφέρονται στον χρόνο που καλύπτει η Εκθεση Αξιολόγησης ή το Σημείωμα Αξιολόγησης ή περιέρχονται στον αξιολογούντα μέσα στο χρόνο αυτό. Τα ελαττώματα αυτά δε βαθμολογούνται αλλά περιγράφονται στην Εκθεση ή Σημείωμα Αξιολόγησής του και ανάλογα με τη φύση τους επηρεάζουν δυσμενώς την εκτίμηση των λοιπών ουσιαστικών προσόντων και ιδιαίτερα των ηθικών και ψυχικών, του κύρους και του στρατιωτικού πνεύματος".

Σχολιάζοντας εξάλλου ο Γερ. Αραβανής τον τρόπο αξιολόγησης των αξιωματικών, παρατήρησε ότι παραμένει μονοπρόσωπος, προτείνοντας να μην γίνεται μόνο από τον διοικητή του υπό αξιολόγηση, αλλά από επιτροπή αξιωματικών.

Ο βουλευτής της ΝΔ Αλ. Παπαδόγγονας εξέφρασε την αντίθεση της αξιωματικής αντιπολίτευσης στις βασικές αρχές του νομοσχεδίου, δηλώνοντας ότι το καταψηφίζει, εστιάζοντας τις αντιρρήσεις του στη διάταξη που επιτρέπει την παραμονή στην υπηρεσία αξιωματικών που παραλείπονται στις προαγωγές, έστω και αν προαχθεί νεότερός τους, λέγοντας ότι θα φέρει αναστάτωση στις Ενοπλες Δυνάμεις, και θα διαταραχτεί η πειθαρχία και συνοχή τους σε μία μάλιστα εποχή πού κάτι τέτοιο δε συμφέρει. Για τους ίδιους λόγους καταψήφισε την αρχή του νομοσχεδίου και ο βουλευτής της Πολιτικής Ανοιξης Ν. Οικονομόπουλος.

Ο υπουργός Εθνικής Αμυνας, Γερ. Αρσένης, αφού υποστήριξε ότι το νομοσχέδιο είναι προϊόν επεξεργασίας και εισάγει ώριμες ρυθμίσεις με τις οποίες συμφωνεί και η ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων, επιφυλάχτηκε να τοποθετηθεί ολοκληρωμένα την προσεχή Τρίτη που θα συνεχιστεί η συζήτηση, μετά την τοποθέτηση των υπολοίπων βουλευτών που μετέχουν στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ