Σάββατο 13 Ιούλη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ
Σκαμπανεβάσματα στη λαϊκή κατανάλωση

Κι όμως! Οσο και να φαίνεται περίεργο τον Απρίλη σημειώθηκε και νέα πτώση του τζίρου στην αγορά, ο οποίος παρουσίασε μείωση κατά 1% συγκριτικά με τον αντίστοιχο περσινό μήνα. Το δείχνουν τα επίσημα στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας Ελλάδος (ΕΣΥΕ). Πάντως - και δε θα μπορούσε να είναι διαφορετικά μετά από τόσα χρόνια συνεχούς πτώσης - στο τετράμηνο Γενάρης - Απρίλης 1996 ο τζίρος σημείωσε αύξηση κατά 1,1% σε σύγκριση με το αντίστοιχο τετράμηνο του 1995. Σημειώνεται ότι η πτώση της λαϊκής κατανάλωσης συνεχιζόταν για έξι συνεχή χρόνια, ενώ μόνο το 1995 η μείωση ήταν 2,7% συγκριτικά με το 1994.

Από τα επίσημα στοιχεία της ΕΣΥΕ που δόθηκαν χτες στη δημοσιότητα, προκύπτει ότι κατά το πρώτο τετράμηνο του 1996 στο σύνολο της χώρας σημειώθηκε αύξηση 2,5% στον κλάδο "διατροφής", κατακόρυφη πτώση κατά 8,2% στον κλάδο "ένδυσης - υπόδησης", αύξηση 4,5% στον κλάδο "επίπλων και οικιακού εξοπλισμού" και αύξηση 3,6% στα "λοιπά είδη". Αξια σχολιασμού είναι πάντως η αισθητή μείωση κατά 8,2% στον κλάδο "ένδυσης - υπόδησης", παρά το γεγονός ότι ο Απρίλης αποτελούσε μήνα της γιορταστικής περιόδου του Πάσχα, με φυσιολογική συνέπεια το καταναλωτικό ενδιαφέρον να στρέφεται προς τα συγκεκριμένα είδη. Η εξέλιξη αυτή μαρτυρά την εισοδηματική "αφαίμαξη" που έχουν υποστεί όλα αυτά τα χρόνια οι εργαζόμενοι και οι συνταξιούχοι - που αποτελούν τους φυσικούς πελάτες των μικρομεσαίων επιχειρήσεων - με αποτέλεσμα τη σημαντική μείωση της αγοραστικής τους δύναμης και ανάλογες συνέπειες στον τζίρο των καταστημάτων. Τα παραπάνω καθιστούν μάλλον ανέφικτες τις προσδοκίες των εμπόρων για αναθέρμανση του τζίρου των καταστημάτων τους, κατά τη διάρκεια της θερινής περιόδου των εκπτώσεων που διανύουμε.

Από την αναλυτική εικόνα των στοιχείων της ΕΣΥΕ για την πορεία του τζίρου των καταστημάτων της χώρας το τετράμηνο Γενάρης - Απρίλης του 1996, προκύπτουν τα εξής στοιχεία:

  • Στην περιφέρεια πρωτεύουσας,ο όγκος λιανικών πωλήσεων σημείωσε μείωση κατά 0,3% συγκριτικά με το αντίστοιχο περσινό τετράμηνο.
  • Στην υπόλοιπη Ελλάδα σημειώθηκε αύξηση κατά 2,8%.

Είναι χαρακτηριστικό και εδώ πάντως ότι τόσο στην περιφέρεια πρωτεύουσας όσο και στην υπόλοιπη Ελλάδα, ο κλάδος "ένδυσης - υπόδησης" σημείωσε αισθητή πτώση κατά 8,2% και 8,6% αντίστοιχα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ