Κυριακή 14 Ιούλη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 32
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
Ο βασιλιάς Καρλ και οι άλλοι...

Ο Κ. Λιούις, με τα 4 χρυσά μετάλλιά του, έκλεψε την παράσταση

Ο Φρέντερικ Κάρλτον Λιούις υπήρξε ο βασιλιάς των Ολυμπιακών Αγώνων του Λος Αντζελες. Ο 22χρονος αθλητής από το Μπίρμιγχαμ της Αλαμπάμα κατόρθωσε να κερδίσει τέσσερα χρυσά μετάλλια, επαναλαμβάνοντας τον άθλο του Τζέσε Οουενς, που είχε πετύχει κάτι ανάλογο στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Βερολίνου.

Ο Καρλ Λιούις αναδείχτηκε χρυσός νικητής στα 100 μ. με 9.99, στα 200 μ. με 19.80, στο μήκος με 8.54 και στα 4Χ100 με 37.83 που αποτελούσε νέα παγκόσμια επίδοση. Η επιτυχία του ήταν μοναδική, αν και κάποια στιγμή αποδοκιμάστηκε από τους θεατές, που τον είδαν να εγκαταλείπει το μήκος μετά το δεύτερο άλμα που του εξασφάλιζε το χρυσό μετάλλιο. "Αυτοί οι αγώνες είναι για μένα μοναδική ευκαιρία να λύσω το πρόβλημα της ζωής μου, όπως και το πρόβλημα της οικογένειάς μου", είχε δηλώσει πριν τους αγώνες. Αργότερα έγινε από τους πρώτους αθλητές στον κόσμο που καθιέρωσε ταρίφα για τη συμμετοχή του στα διάφορα μίτινγκ. Ντροπαλός από μικρός, συζητήθηκε πολύ στο ξεκίνημα της καριέρα του ότι ήταν ομοφυλόφιλος. Στο Λος Αντζελες, ο Βρετανός δεκαθλητής και χρυσός ολυμπιονίκης Ντέιλι Τόμπσον εμφανίστηκε με μπλουζάκι στο οποίο έγραφε. "Είναι αδελφή ο δεύτερος καλύτερος αθλητής του κόσμου;", εννοώντας βέβαια τον Λιούις. Ο Καρλ ποτέ δεν του κράτησε κακία. Εχοντας στη συλλογή του 9 χρυσά και 1 ασημένιο μετάλλιο, ο ταχύτερος αθλητής στη μεταπολεμική ιστορία των αγώνων ετοιμάζεται να διεκδικήσει ένα ακόμα μετάλλιο στο μήκος.

Οι Αμερικανοί κυριάρχησαν στον στίβο, κατακτώντας 15 χρυσά, 16 ασημένια και 8 χάλκινα μετάλλια. Στο βάθρο των νικητών, πέτυχαν να ανέβουν ο Βρετανός Κόε στα 1.500 μ. για δεύτερη συνεχόμενη φορά, ο Σαϊντ Αουίτα στα 5.000 μ. που κατακτούσε το πρώτο χρυσό μετάλλιο στην ιστορία του Μαρόκου, ο Ιταλός Κόβα στα 10.000 μ., ο Βραζιλιάνος Κρουζ στα 800 μ. και ο Πορτογάλος Λοπέζ στο Μαραθώνιο με 2.09.21, που αποτελεί μέχρι και σήμερα ολυμπιακό ρεκόρ.

Ο Δυτικογερμανός Μίκαελ Γκρος με δύο χρυσά στα 200 ελεύθερο και 100 πεταλούδα, κέρδισε τις εντυπώσεις στην κολύμβηση, αλλά οι Αμερικανοί κυριάρχησαν στα μετάλλια με 25 χρυσά, 15 ασημένια και 3 χάλκινα μετάλλια.

Στην πάλη, στην άρση βαρών, στην πυγμαχία, στην κωπηλασία, ο συναγωνισμός κυμάνθηκε σε μέτρια επίπεδα, εξαιτίας της απουσίας αθλητών από τις σοσιαλιστικές χώρες.

Στο μπάσκετ, οι Αμερικανοί, με τους Τζόρνταν, Γιούιν στη σύνθεσή τους, νίκησαν εύκολα στον τελικό τους Ισπανούς με 96 - 65. Στο ποδόσφαιρο, η Γαλλία επικράτησε της Βραζιλίας με 2 - 0. Στο πόλο, η Γιουγκοσλαβία αναδείχτηκε ισόπαλη 5 - 5 με τις ΗΠΑ, αλλά πήρε το χρυσό λόγω διαφοράς τερμάτων στα άλλα παιχνίδια. Στο βόλεϊ, οι Αμερικανοί εφευρέτες του αθλήματος έφτασαν για πρώτη φορά στην κορυφή, αφού κέρδισαν τη Βραζιλία με 3 - 0 σετ.

Η Ρουμανία, με 20 χρυσά, 16 ασημένια και 17 χάλκινα μετάλλια, βρέθηκαν στη δεύτερη θέση του πίνακα των μεταλλίων, ενώ για πρώτη φορά εμφανίστηκε ως δύναμη στον αθλητισμό η Κίνα, με 32 μετάλλια, εκ των οποίων τα 15 χρυσά...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ