Κυριακή 14 Ιούλη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 36

Τ

ο Συνέδριο έπρεπε να διεξαχθεί, ύστερα από συμφωνία με τη διεύθυνση, στην αίθουσα συνεδριάσεων του ορυχείου "Σταχάνοφσκαγια". Το λεωφορείο με τους συνέδρους ακολουθούσε σε όλη τη διαδρομή "τιμητική συνοδεία" από αστυνομικά αυτοκίνητα και λεωφορείο με άνδρες των ειδικών δυνάμεων. Εκεί, όμως, μας περίμενε ακόμα μια "έκπληξη". Προφανώς, οι αρχές είχαν κατατρομάξει το διευθυντή, ο οποίος αρνήθηκε να παραχωρήσει την αίθουσα. Η Οργανωτική Επιτροπή είχε μια εφεδρική εναλλακτική λύση. Το συνέδριο πραγματοποιήθηκε στο μεγάλο αθλητικό συγκρότημα, κατασκευασμένο στη σοβιετική εποχή. Συμμετείχαν 55 αντιπρόσωποι από 11 περιοχές του Καζαχστάν. Μια εισήγηση που δεν τέλειωσε...

Στην εισήγηση "Για την κατάσταση, τις προοπτικές και τα καθήκοντα του Εργατικού Κινήματος", που παρουσίασε ο Ισμαϊλοφ, καθορίζονται με σαφήνεια τα άμεσα καθήκοντα: "Σήμερα επιβάλλεται να ληφθούν μέτρα για τη δραστηριοποίηση του εργατικού κινήματος, την ισχυροποίηση του ρόλου του στον αγώνα κατά του αντιλαϊκού καθεστώτος του Ναζαρμπάγεφ, τη συσπείρωση του λαού ενάντια στη βίαια καπιταλιστικοποίηση, στον αγώνα για το σοσιαλισμό, τη γρήγορη ανασύσταση του ενωσιακού κράτους των αδελφών σοβιετικών λαών".

Αναλύοντας την κοινωνικοοικονομική κατάσταση στη Δημοκρατία, ο εισηγητής τόνισε: "Σήμερα κανείς πλέον δεν παίρνει στα σοβαρά τις ενθαρρυντικές διαβεβαιώσεις του Προέδρου Ναζαρμπάγεφ και των τσιρακιών του για τη δήθεν γρήγορη, αισθητή κιόλας σταθεροποίηση. Η κατακόρυφη πτώση της παραγωγής συνεχίστηκε το 1995 και τώρα, στο πρώτο εξάμηνο του 1996, οι ρυθμοί πτώσης του οικονομικού δυναμικού είναι οι υψηλότεροι ανάμεσα στις χώρες της ΚΑΚ. Πρακτικά έχει καταστραφεί πλήρως η αγροτική οικονομία. Κατά τρεις φορές σε σύγκριση με το 1991 μειώθηκε ο αριθμός των ζώων. Επεσε απότομα το βιοτικό επίπεδο όσων εξακολουθούν να εργάζονται τίμια.Το αντιλαϊκό καθεστώς δημιουργεί το στήριγμά του - το μικρό στρώμα των ιδιοκτητών, που αποτελεί το 3%-12% του πληθυσμού στις διάφορες περιοχές της Δημοκρατίας. Διαρθρωτικός σκελετός αυτού του αντιλαϊκού αστικού στρώματος υπήρξε η μεταμορφωθείσα κομματική - κρατική, οικονομική νομενκλατούρα και ο μηχανισμός. Βασικό χαρακτηριστικό αυτού του στρώματος είναι ο εγκληματικός, μεταπρατικός χαρακτήρας του, η πλήρης ανηθικότητα, η ετοιμότητά του να καταφύγει σε οποιεσδήποτε ενέργειες και ατιμίες για να αυξήσει και να διαφυλάξει αυτά που άρπαξε... Δηλώνουμε σήμερα ότι άμεσος στόχος μας είναι η απομάκρυνση από την εξουσία όχι μόνο του Ναζαρμπάγεφ, αλλά και όλης της μαφιόζικης κλίκας του. Αυτό επιβάλλεται για να σταματήσει η γενοκτονία του λαού της Δημοκρατίας μας, να σταματήσει η καταλήστευσή του και να μπει τέρμα στην ταπείνωση των ανθρώπων του μόχθου".

Η εισήγηση ήταν ήδη προς το τέλος, όταν ξαφνικά από το μεγάφωνο του αθλητικού κέντρου αντήχησε μια δυνατή φωνή: "Επειδή πρέπει να γίνουν αγωνίσματα, παρακαλούμε να ελευθερώσετε την αίθουσα!". Και έβαλαν αμέσως εκκωφαντική μουσική. Το προεδρείο παίρνει την απόφαση να συνεχιστεί το συνέδριο στην είσοδο του κτιρίου. Ψάξαμε να βρούμε το διευθυντή, αλλά αυτός είχε εξαφανιστεί.

"Είμαι πολύ αγανακτισμένος από τις σκευωρίες των αρχών", μας είπε ο ανθρακωρύχος από την Καραγκάντα και βουλευτής στο δήμο της πόλης Βαλέρι Σεϊγκαρτσιούκ. "Βλέπω ότι οι αρχές απλώς φοβούνται τους εργάτες, φοβούνται ότι οργανώνονται να αγωνιστούν για τα δικαιώματά τους. Ετσι εξηγούνται όλες οι προειδοποιήσεις, οι απαγορεύσεις και οι αρνήσεις".

Ο εκφοβισμός κλιμακώνεται

Στο δρόμο, μπροστά στο κτίριο, ήταν μια ομάδα ανθρώπων με πολιτικά και αστυνομικοί, οι οποίοι αρνούνταν να παρουσιαστούν. Δικαιολόγησαν την παρουσία τους εκεί με το ότι στο διπλανό κτίριο του τσίρκου γίνεται κάποια εκδήλωση. Μόλις, όμως, η οργανωτική επιτροπή αποφάσισε να συνεχιστούν οι εργασίες του συνεδρίου στην πλατεία κοντά στο αθλητικό κέντρο και οι αντιπρόσωποι συγκεντρώθηκαν εκεί και ο Ισμαϊλοφ προχώρησε στην ολοκλήρωση της εισήγησης, όλη αυτή η ομάδα, συνοδευόμενη από φρουρούς της τάξης, που από κάπου εμφανίστηκαν, δημιούργησε αμέσως κλοιό γύρω από τους αντιπροσώπους. Ενας αξιωματικός, που μέχρι τώρα προσποιούνταν ότι εντελώς τυχαία βρίσκεται εκεί, πλησίασε και είπε αποφασιστικά: "Είμαι ο υποδιοικητής του επιχειρησιακού τμήματος της Διεύθυνσης Εσωτερικών της περιοχής, ονομάζομαι Μπεριόζιν. Η εκδήλωσή σας δεν είναι εγκριμένη και θεωρείται παράνομη. Εδώ απαγορεύεται η συγκέντρωση. Αν οι επικεφαλής της Οργανωτικής Επιτροπής συνεχίσουν αυτή την εκδήλωση, θα αναγκαστούμε να ασκήσουμε δίωξη". Ο αξιωματικός ερμήνευσε κατά παράξενο τρόπο το νόμο: "Αν το συνέδριο διεξαγόταν σε κλειστό χώρο, δε χρειάζεται να κατατεθεί αίτηση 10 μέρες νωρίτερα. Δεν ανακατευτήκαμε όσο καιρό ήσασταν μέσα στο αθλητικό κέντρο. Μόλις, όμως, οι αντιπρόσωποι βγήκαν στο δρόμο, πρόκειται πλέον για συγκέντρωση και πρέπει να κάνετε αίτηση".

"Και σεις λέτε αυτό δημοκρατία;", δεν άντεξε μια ηλικιωμένη γυναίκααντιπρόσωπος. "Γιατί εμείς, οι μετέχοντες στο Μεγάλο Πατριωτικό Πόλεμο, εργάτες, δεν μπορούμε να πραγματοποιήσουμε το συνέδριό μας στη χώρα μας; Πολέμησα και μετά όλη μου τη ζωή δούλευα, δεν είμαι εγκληματίας. Γιατί, λοιπόν, καταπατείτε τα δικαιώματά μου; Και απαντήστε μας, πότε η αστυνομία θα αρχίσει να καταπολεμάει όχι τους εργάτες, αλλά την εγκληματικότητα, τη διαφθορά, τη ναρκομανία και την πορνεία;".

Ο Ισμαϊλοφ υπενθύμισε στον εκπρόσωπο της εξουσίας ότι το Σύνταγμα εγγυάται τα δικαιώματα και την ελευθερία των πορειών, των συγκεντρώσεων, χωρίς κανέναν όρο. Μάταια, όμως. Ο "φρουρός της τάξης" επέμεινε να σταματήσει η εκδήλωση, διαφορετικά... Και ακολούθησαν οι απειλές.

Αποφάσεις υπό πολιορκία...

Για να μην υποστούν συνέπειες οι άνθρωποι, ο προεδρεύων Γιούρι Βινκόφ πρότεινε να υιοθετηθούν τα ντοκουμέντα του συνεδρίου, τα σχέδια των οποίων οι αντιπρόσωποι είχαν λάβει νωρίτερα. Ετσι, λοιπόν, περικυκλωμένοι και υπό το άγρυπνο βλέμμα των αστυνομικών, το συνέδριο ψήφισε μια σειρά σημαντικών ντοκουμέντων, τα οποία θα αποτελέσουν την πυξίδα στην παραπέρα δραστηριότητα του Εργατικού Κινήματος του Καζαχστάν. Τρία σημεία της απόφασης του συνεδρίου δίνουν το στίγμα για την πολιτική και τους στόχους πάλης του Εργατικού Κινήματος του Καζαχστάν, της πιο μαζικής και οργανωμένης αντιπολιτευόμενης δύναμης αυτού του κράτους:

"Πρωταρχικό καθήκον του Εργατικού Κινήματος είναι η ανασυγκρότηση στις επιχειρήσεις των οργάνων εργατικού ελέγχου και αυτοδιοίκησης, που αποτελούν τον πρώτο κρίκο και τη βάση για την ανασύσταση της σοβιετικής εξουσίας. Χωρίς να προτρέχουμε και λαμβάνοντας υπόψη το βαθμό ετοιμότητας των κολεκτίβων, να περάσουμε σταδιακά από την πρακτική συμμετοχής των εργαζομένων στη διοίκηση και τον έλεγχο στην ανώτατη μορφή παραγωγικής δημοκρατίας - στην πλήρη αυτοδιοίκηση και τη μεταβίβαση στη συνέχεια όλων των οικονομικών και πολιτικών δικαιωμάτων. Δεδομένου ότι τα υπάρχοντα στη Δημοκρατία πολιτικά κόμματα δεν είναι προς το παρόν σε θέση να λύσουν τα ζωτικά προβλήματα των ανθρώπων του μόχθου, δεν επηρεάζουν πρακτικά την κατάσταση πραγμάτων και όλα τα σημαντικά προβλήματα λύνονται στα ανώτατα κλιμάκια της εκτελεστικής εξουσίας, κατά κανόνα από τον Πρόεδρο, αγνοώντας παράλληλα τη γνώμη και τα συμφέροντα του λαού της Δημοκρατίας, δεν πρέπει να περιοριστούμε μόνο στην οικονομική πάλη, αλλά να μπούμε αποφασιστικά στο δρόμο της ανοιχτής, ασυμβίβαστης πολιτικής πάλης για την όσο το δυνατόν γρηγορότερη απομάκρυνση από την εξουσία του αντιλαϊκού καθεστώτος του Ναζαρμπάγεφ και την εγκαθίδρυση της πραγματικής λαϊκής εξουσίας - της εξουσίας των εργαζομένων. Λόγω της πλήρους απώλειας των λειτουργιών της λαϊκής αντιπροσώπευσης από το σημερινό αστικό Κοινοβούλιο της Δημοκρατίας του Καζαχστάν, λόγω της αντιλαϊκής ουσίας του εκλογικού συστήματος και της αδυναμίας των εργαζομένων να λύσουν τα σημαντικά κοινωνικά τους προβλήματα με κοινοβουλευτικό τρόπο, κρίνεται ως πιο αποτελεσματική και μόνη δυνατή μέθοδος ειρηνικής (συνταγματικής) επίλυσης αυτού του ζητήματος η πολιτική απεργία, θεωρώντας την πρώτα απ' όλα όχι σαν γενική διακοπή της παραγωγής, αλλά σαν ανώτατο επίπεδο πολιτικής συνειδητότητας και οργάνωσης της εργατικής τάξης".

Εκκληση στους εργάτες

Το συνέδριο του Εργατικού Κινήματος του Καζαχστάν απηύθυνε αγωνιστική έκκληση προς τους εργαζόμενους της χώρας: "Συμπατριώτη! Προλετάριε! Πολίτη της χώρας μας! Είσαι φτωχός, σου πήραν τα πάντα που κέρδισες με την τίμια εργασία σου, που απόκτησαν με τη δουλιά και τον ιδρώτα οι πατεράδες και τα κληροδότησαν σε σένα και στους απογόνους σου... Ξύπνα, πάρε θάρρος, σήκωσε το κεφάλι, ψάξε να βρεις τρόπους πάλης για τη δικαιοσύνη. Εντάξου στο Εργατικό Κίνημα του Καζαχστάν, προσέλκυσε τους συντρόφους σου, συνένωσε μαζί τους τις δυνάμεις σου στον αγώνα ενάντια στο αντιλαϊκό καθεστώς. Πάλεψε για να μην πεθαίνεις της πείνας! Μόνο μαζί θα νικήσουμε. Προλετάριοι του Καζαχστάν, ενωθείτε!".

Επομένως, παρά την τόσο ανοιχτά επιθετική αντίδραση των αρχών, το συνέδριο εκπλήρωσε το σκοπό του. Οι αντιπρόσωποι κατόρθωσαν, μάλιστα, να κάνουν ανταλλαγή πείρας για τη δουλιά και τον αγώνα - μετά την απομάκρυνσή τους από την πλατεία, συγκεντρώθηκαν σε σπίτια. Το βράδυ έγινε σεμινάριο, στο οποίο μίλησε ο αντιπρόεδρος της ΕΚΚ - ΚΚΣΕ Κονσταντίν Νικολάγεφ. Και δω η Αστυνομία "φύλαγε" τους αντιπροσώπους, αλλά δε συνελήφθηκε κανείς.

Οταν επέστρεψα στην Αλμά - Ατά, μου τηλεφώνησε ο γραμματέας της Κομματικής Επιτροπής περιοχής Καραγκάντα του ΚΚ Καζαχστάν Βίκτορ Ζελίμπα. Τον κάλεσαν στην Αστυνομία και ύστερα από συζήτηση τον παρέπεμψαν στο δικαστήριο. Κατηγορείται για συμμετοχή στη δραστηριότητα μη καταγραμμένης κοινωνικής οργάνωσης. Η δίκη αναβλήθηκε, γιατί δεν ήταν έτοιμα όλα τα υλικά. Οπως βλέπουμε, η "δημοκρατία" καζαχστανικού τύπου, που καταστρατηγεί τα δικαιώματα και τις ελευθερίες των ανθρώπων του μόχθου, σ' αυτό το "ανεξάρτητο κυρίαρχο" κράτος - μέχρι πρόσφατα μια από τις ισχυρότερες Δημοκρατίες της Σοβιετικής Ενωσης - έφτασε σε "πρωτοφανή άνθηση". Γι' αυτό ακριβώς οι εργάτες του Καζαχστάν έχουν ανάγκη από τη διεθνή συμπαράσταση των ταξικών αδελφών, μαζί και των Ελλήνων εργαζομένων.

Ναντιέζντα ΓΚΑΡΙΦΟΥΛΙΝΑ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ