Πέμπτη 18 Ιούλη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΘΗΝΑ - ΛΕΥΚΩΣΙΑ - ΑΓΚΥΡΑ
Αμερικανικές εντολές

Η Ουάσιγκτον με την επίσκεψη της Μ. Ολμπράιτ στο τρίγωνο Ελλάδας, Κύπρου, Αγκυρας καλλιεργεί το έδαφος για την προώθηση των αμερικανικών "λύσεων" των προβλημάτων της περιοχής, φυσικά, μετά τις αμερικανικές εκλογές

Η Μ. Ολμπράιτ, πιθανότατα η επόμενη υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, επανέλαβε χτες στην ελληνική κυβέρνηση τις πάγιες θέσεις της Ουάσιγκτον για την προώθηση διευθετήσεων στο Κυπριακό και τις ελληνοτουρκικές σχέσεις.

Στις δηλώσεις της, πάντως, μετά τη συνάντηση με τον Ελληνα πρωθυπουργό και τον υπουργό Εξωτερικών Θ. Πάγκαλο επιχείρησε να δημιουργήσει, για μια ακόμη φορά, την εικόνα πως το Κυπριακό βαίνει προς επίλυση, όπως άλλωστε συμβαίνει κάθε φορά πριν τις αμερικανικές εκλογές.

Οπως είπε η Μ. Ολμπράιτ, από τις επαφές μεταξύ των Κλίντον - Σημίτη και Κλίντον - Κληρίδη φαίνεται πως "ανοίγει ένα παράθυρο" για την επίλυση αυτού του προβλήματος. Η Αμερικανίδα αξιωματούχος δήλωσε επίσης πως "έφτασε ο καιρός για πρακτικές λύσεις", εξέφρασε την "κατανόησή" της για το δόγμα περί ενιαίου αμυντικού χώρου, συμπληρώνοντας όμως "πως ανησυχεί για τη συγκέντρωση δυνάμεων στην περιοχή και απέφυγε να απαντήσει στην ερώτηση αν κόμισε κάποια συγκεκριμένη πρόταση για το Κυπριακό.

Αντ' αυτής, όμως, είχε δώσει αυτή την απάντηση πριν δύο μέρες ο εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών Ν. Μπερνς, λέγοντας πως η Μ. Ολμπράιτ όχι μόνο κομίζει συγκεκριμένες ιδέες για τα Ελληνοτουρκικά και το Κυπριακό, αλλά, θα εργαστεί και σκληρά για να τις υλοποιήσει.

Πρέπει, στο σημείο αυτό να υπενθυμίσουμε, τις πληροφορίες που κυκλοφορούν έντονα τις τελευταίες μέρες, σύμφωνα με τις οποίες η Ουάσιγκτον καλλιεργεί την ιδέα περί εγκατάστασης πολυεθνικής δύναμης (τύπου Βοσνίας) στην Κύπρο, η οποία θα αντικαταστήσει τα τουρκικά στρατεύματα κατοχής και την ελληνική εθνοφυλακή.

Ωστόσο, από την πλευρά της η ελληνική κυβέρνηση, διαβεβαίωνε επισήμως διά του υπουργού Τύπου και ανεπισήμως μέσω "κύκλων" της πως η Μ. Ολμπράιτ δεν έφερε καμία συγκεκριμένη πρόταση.

Σχετικά με τις ελληνοτουρκικές σχέσεις η Μ. Ολμπράιτ, διατύπωσε την "ικανοποίησή της για την άρση του ελληνικού βέτο" για το κοινοτικό πρόγραμμα MEDA προς την Τουρκία και "χαιρέτησε τη συμφωνία Αθήνας - Αγκυρας για τη μη πραγματοποίηση ασκήσεων στο Αιγαίο τους μήνες του καλοκαιριού". Η Μ. Ολμπράιτ στις δηλώσεις της πάντως διαπίστωσε πως υπάρχει υφέρπουσα κρίση στο Αιγαίο, η οποία μπορεί να εκτονωθεί με την παραπομπή της υπόθεσης της Ιμιας στη Χάγη ή άλλο διαιτητικό όργανο. Αυτή η δήλωση της Μ. Ολμπράιτ, η οποία ουσιαστικά αποτελεί επανάληψη των θέσεων της Ουάσιγκτον δημιούργησε ικανοποίηση στην ελληνική κυβέρνηση. Ωστόσο, όπως επισημαίνουν διπλωματικοί κύκλοι, η Ουάσιγκτον καλλιεργεί ολοένα και πιο έντονα την ιδέα για την παραπομπή του θέματος της Ιμιας σε μια πολιτικής μορφής διαιτησία, η οποία φυσικά θα εξελιχθεί υπό την αιγίδα της, ασφαλώς μετά τις αμερικανικές εκλογές.

Τα πρώτα συμπεράσματα παραγόντων του υπουργείου Εξωτερικών, σχετικά με την επίσκεψη της πολυμελούς αμερικανικής αντιπροσωπείας στην περιοχή, σκιαγραφούν δύο αμερικανικούς στόχους. Πρώτον την καλλιέργεια ιδεών για την προώθηση διευθετήσεων στο Κυπριακό και τα ελληνοτουρκικά προβλήματα. Ιδεών, ασφαλώς, εναρμονισμένων με τις γνωστές και πάγιες θέσεις της αμερικανικής διπλωματίας. Ο δεύτερος στόχος της επίσκεψης, σύμφωνα με τους ίδιους κύκλους, είναι η συντήρηση του αμερικανικού ενδιαφέροντος για την περιοχή στην πρώτη γραμμή της επικαιρότητας. Το ενδιαφέρον αυτό, πάντα σύμφωνα με τις ίδιες απόψεις έχει αυτήν την περίοδο και προεκλογικό περιεχόμενο, καθώς ο πρόεδρος Κλίντον θέλει να δείξει στο ελληνικό λόμπι την προσωπική φροντίδα, με την οποία αντιμετωπίζει τα προβλήματα στην περιοχή...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ