Πέμπτη 18 Ιούλη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΑΦΘΩΔΗΣ ΠΥΡΕΤΟΣ
"Ξεκρέμαστους" αφήνει η κυβέρνηση τους κτηνοτρόφους του Εβρου

Το υπουργείο Γεωργίας δε θέλει να διαθέσει τα απαραίτητα κονδύλια για την αντιμετώπιση της νόσου και την καταβολή επαρκών αποζημιώσεων στους παραγωγούς

Σε ολοκληρωτική καταστροφή οδηγεί η κυβέρνηση τους κτηνοτρόφους του Εβρου, αφού δεν προχωράει σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για την άμεση αντιμετώπιση του αφθώδους πυρετού και την εμπόδιση της εξάπλωσης της νόσου πέρα από το Δέλτα του Εβρου, ενώ από την άλλη δε δείχνει διατεθειμένη να διαθέσει τα απαιτούμενα κονδύλια, ώστε να δοθούν επαρκείς αποζημιώσεις στους παραγωγούς για την απώλεια του ζωικού τους κεφαλαίου.

Το υπουργείο Γεωργίας, μπρος στο δίκαιο αίτημα των κτηνοτρόφων του Εβρου για την καταβολή αποζημιώσεων, όχι μόνο στην αγοραστική αξία των ζώων, αλλά στο συνολικό κόστος που απαιτεί η πλήρης ανασυγκρότηση των κτηνοτροφικών τους μονάδων, προκειμένου να σφαγούν τα ζώα τους, αλλάζει τακτική: Ετσι, εκβιαστικά, προκειμένου να μη δώσει τις αποζημιώσεις που ζητούν οι κτηνοτρόφοι, αφήνει την κτηνοτροφία του νομού στο έλεος του αφθώδους πυρετού, αφού έχει περάσει μια βδομάδα και δεν έχουν σφαγεί ακόμα ούτε τα άρρωστα ζώα (βοοειδή), στο Δέλτα. Επιπλέον, η μη εξάλειψη της νόσου θα οδηγήσει στην επιβολή πολύμηνης καραντίνας στο Νομό Εβρου, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τους κτηνοτρόφους του νομού, που ήδη πωλούν σε εξευτελιστικές τιμές την παραγωγή τους. Ο αρμόδιος υφυπουργός Γεωργίας Απ. Φωτιάδης βέβαια, σε μια προσπάθεια να δικαιολογήσει την πολιτική του υπουργείου, είπε πως κατόπιν αιτήματος του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Φερών, δε θα σφαγούν τα 8.000 ζώα στο Δέλτα, όπως αρχικά είχε ανακοινωθεί, παρά μόνο τα κοπάδια όπου θα παρουσιάζονται κρούσματα αφθώδους πυρετού. Από τα λεγόμενα, επίσης, φάνηκε πως το κονδύλι που πρόκειται να διαθέσει η κυβέρνηση για την καταβολή αποζημιώσεων, δε θα ξεπεράσει το 1 δισ. δραχμές, ανεξάρτητα από τον αριθμό ζωών που θα σφαγούν τελικά και οι πληγέντες παραγωγοί θα πληρωθούν μόνο για την εμπορική αξία και τίποτε περισσότερο. Ο ίδιος πρόσθεσε επίσης πως είναι προτιμότερο να μετατραπεί ο Νομός Εβρου σε νεκρή ζώνη, ώστε να σταματήσει το πρόβλημα με τον αφθώδη πυρετό.

Οσον αφορά το θέμα της αντιμετώπισης της νόσου, έχουν σφαγεί μέχρι τώρα 2.100 αιγοπρόβατα, 52 βοοειδή και 50 χοίροι, στα Δίκελλα και τη Μάκρη και 1.300 αιγοπρόβατα στο Δορίσκο, τα οποία έβοσκαν στο Δέλτα το Εβρου. Από την άλλη, οι Κοινοτικοί εμπειρογνώμονες που επισκέφτηκαν τον Εβρο προχτές, αναμένεται να παραδώσουν αύριο στην Κτηνιατρική Επιτροπή της ΕΕ το πόρισμά τους, το οποίο, σύμφωνα με πληροφορίες, θα επισημαίνει μια σειρά από αδυναμίες, όσον αφορά τα συνολικά μέτρα αντιμετώπισης του αφθώδους πυρετού. Το πόρισμα αυτό θα συζητηθεί στη συνεδρίαση της Κτηνιατρικής Επιτροπής που θα γίνει την ερχόμενη Δευτέρα και Τρίτη, όπου και θα αποφασιστεί η συνέχιση ή μη της καραντίνας που επιβλήθηκε στη χώρα μας.

Αγανάκτηση

Κλίμα έντασης και αγανάκτησης επικρατεί μεταξύ των κτηνοτρόφων του Εβρου. Οι κτηνοτρόφοι φοβούνται πως, καθώς μέχρι τώρα δεν έχουν λάβει καμιά ουσιαστική δέσμευση, παρά μόνο πληθώρα υποσχέσεων, τόσο από το υπουργείο, όσο και από τη Νομαρχία Εβρου, οι αποζημιώσεις δε θα καλύψουν τις ζημιές ούτε κατά το ήμισυ. Σε συγκέντρωση, που πραγματοποίησαν προχτές στο Δημαρχείο Φερών, αποφάσισαν, αν χρειαστεί, να προχωρήσουν σε δυναμικές κινητοποιήσεις για να εξασφαλίσουν ικανοποιητικές αποζημιώσεις και επανέλαβαν την πρόθεση τους να εμποδίσουν τη σφαγή των κοπαδιών, αν δε λάβουν ουσιαστικές δεσμεύσεις.

Οπως τόνισε χτες στο "Ρ" ο Κώστας Ζησίδης, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Εβρου, η "Ενότητα", οι κτηνοτρόφοι πρέπει να αναλάβουν αγωνιστικές πρωτοβουλίες και συντονισμένα να απαιτήσουν επίλυση του προβλήματος. "Η κυβέρνηση, επισήμανε, δεν έχει την πολιτική βούληση να αντιμετωπίσει δραστικά το πρόβλημα, υπάκουη στην καταστροφική πολιτική της ΕΕ. Οι κτηνοτρόφοι πρέπει να απαντήσουν αγωνιστικά και να μην επιτρέψουν τον αφανισμό της κτηνοτροφίας στο νομό μας".

Η ΟΑΣ Εβρου

Σε ανακοίνωση της ΟΑΣ Ν. Εβρου, τονίζεται μεταξύ άλλων πως σήμερα με τις συγκεκριμένες εξελίξεις και τον τρόπο αντιμετώπισης του προβλήματος του αφθώδους πυρετού, επιβεβαιώνεται η καταστροφική πολιτική της ΕΕ, που οδηγεί συνολικά την ελληνική κτηνοτροφία σε πλήρη εξαφάνιση, με στόχο την ενίσχυση της κτηνοτροφίας των βόρειων χωρών της Κοινότητας και την εξασφάλιση της αγοράς, σύμφωνα με τα συμφέροντά τους. Η επιδημία του αφθώδους αποτελεί καλή ευκαιρία και αφορμή να αποκλειστούν από τις αγορές της Ευρώπης οι ελληνικές εξαγωγές κρέατος και κτηνοτροφικών προϊόντων, ενώ για το Νομό Εβρου θα είναι το τελειωτικό χτύπημα στην κτηνοτροφία, με τεράστιες επιπτώσεις στην οικονομία συνολικά του νομού. Η ΟΑΣ Εβρου, ανάμεσα σε άλλα, προτείνει:

Την πλήρη αποζημίωση των κτηνοτρόφων για όλη την αξία των σφαγμένων ζώων. Την πλήρη κάλυψη όλων των απωλειών, όπως παραγωγή, εκτροφή κλπ. Να παρθούν μέτρα για τη γρήγορη επαναφορά της κτηνοτροφίας στο επίπεδο πριν χτυπήσει η επιδημία και να δοθούν δάνεια με ευνοϊκούς όρους, με παράλληλο πάγωμα των χρεών των κτηνοτρόφων. Για να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά και μόνιμα το πρόβλημα των αποζημιώσεων, να καλύπτει ο ΕΛΓΑ πλήρως όλων των ειδών τις ζημιές στην κτηνοτροφική και φυτική παραγωγή. Να αντιδράσει αποφασιστικά η κυβέρνηση, ώστε η 8ήμερη απαγόρευση εξαγωγών κτηνοτροφικών προϊόντων να μην παραταθεί για ολόκληρη τη χώρα. Να υπάρξει κάλυψη όλων των κενών σε προσωπικό όλων των κατηγοριών των κτηνιατρικών υπηρεσιών του νομού. Συνεχής υγειονομικός έλεγχος και λειτουργία κτηνιατρικών κέντρων για την παρακολούθηση και πρόληψη όλων των ασθενειών.

Επίσης, καλεί τους κτηνοτρόφους, αλλά και όλους τους αγρότες και το λαό του Εβρου να πάρουν στα χέρια τους την υπόθεση της σωτηρίας της κτηνοτροφίας του νομού και να αντισταθούν αγωνιστικά στα σχέδια της ΕΕ και της ελληνικής κυβέρνησης, απαιτώντας άλλη πολιτική προς όφελος της ελληνικής κτηνοτροφίας και του παραγωγού.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ