Πέμπτη 18 Ιούλη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Ετεροχρονισμός με διπλή κοροϊδία

Τα διαβόητα ΕΚΑΣ θα χορηγηθούν αναδρομικά από τον Αύγουστο και το κόστος θα το επιβαρυνθούν τα ασφαλιστικά ταμεία

Τελικά, δεν αποτέλεσαν μόνο επίδειξη κοινωνικής αναισθησίας τα περίφημα Επιδόματα Κοινωνικής Αλληλεγγύης (ΕΚΑΣ), αλλά αποδείχτηκαν και διπλή κοροϊδία για τους συνταξιούχους.

Το κόστος - 26 δισ. για το 1996 - θα καλυφθεί από τους προϋπολογισμούς των ίδιων των Ταμείων, ενώ η αρχική συμφωνία ήταν να καλυφθεί από το κράτος. Επίσης η αύξηση των κατώτερων συντάξεων σύμφωνα με τον πληθωρισμό, που θεσμοθετείται από 1.1.1997, προβλέπεται να καλυφθεί πάλι από τα Ταμεία.

  • Δε δόθηκαν από την 1.7.1996, όπως είχε ανακοινώσει ο πρωθυπουργός Κ. Σημίτης στις 6.6.1996, αλλά αναμένεται να αρχίσουν να δίνονται αναδρομικά από τον Αύγουστο (ΙΚΑ) και να ολοκληρωθούν στα μέσα Σεπτέμβρη για όλα τα Ταμεία.

Το ζήτημα της καθυστέρησης των ΕΚΑΣ ήταν το θέμα χτεσινής σύσκεψης υπό τον πρωθυπουργό Κ. Σημίτη,στην οποία πήραν μέρος ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας Κ. Σφυρίου,οι υφυπουργοί Οικονομικών Γ. Δρυς και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Γ. Φαρμάκης και ο διοικητής του ΙΚΑ Γρ. Σολωμός.Επίσης το ίδιο θέμα συζητήθηκε και στη συνάντηση του πρωθυπουργού με τον υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Ε. Γιαννόπουλο.

Μετά την πρώτη συνάντηση, ο Ν. Φαρμάκης δήλωσε ότι το ΙΚΑ είναι έτοιμο να αρχίσει την αναδρομική χορήγηση των ΕΚΑΣ εντός του Αυγούστου και να ολοκληρωθεί από όλους τους ασφαλιστικούς οργανισμούς στα μισά του Σεπτέμβρη. Επίσης ο Γ. Δρυς δήλωσε ότι το δημόσιο είναι έτοιμο να χορηγήσει τα ΕΚΑΣ.

Αργότερα, ο Ε. Γιαννόπουλος δήλωσε ότι για να χορηγηθεί το επίδομα πρέπει πρώτα να ψηφιστεί η σχετική τροπολογία στο νομοσχέδιο για την ανεργία, η συζήτηση του οποίου θα αρχίσει την προσεχή Τρίτη. Επίσης, πρόσθεσε ότι το επίδομα θα δοθεί αναδρομικά εντός του Σεπτέμβρη και ότι ορισμένα μικρά Ταμεία μπορούν να το δώσουν νωρίτερα, γιατί έχουν λίγους συνταξιούχους.

Η τροπολογία

Χτες, ο Ε. Γιαννόπουλος έδωσε στη δημοσιότητα τη σχετική τροπολογία για τα ΕΚΑΣ.

Σύμφωνα με την ειδική έκθεση της τροπολογίας, τα ΕΚΑΣ για το β εξάμηνο του 1996 θα κοστίσουν 26 δισ. δραχμές και η "εν λόγω δαπάνη θα καλυφθεί από τους προϋπολογισμούς των ασφαλιστικών οργανισμών και τον προϋπολογισμό του ΝΑΤ". Να σημειωθεί ότι όταν αποφασίστηκε η χορήγηση των ΕΚΑΣ έγινε η συμφωνία να καλυφθεί από το Λογαριασμό Κοινωνικής Αλληλεγγύης (ΛΑΦΚΑ), ενώ τώρα φορτώνεται στις πλάτες των ασφαλιστικών ταμείων και ιδιαίτερα στο ΙΚΑ, από το οποίο θα επιδοτηθούν 260.000 από τους 384.000 συνολικά συνταξιούχους, που υπολογίζει η κυβέρνηση ότι θα πάρουν τελικά τα ΕΚΑΣ και τα επιδόματα εξομάλυνσης.

Από την εισηγητική έκθεση της τροπολογίας φαίνεται καθαρά ότι "διαγράφεται" στην ουσία το βασικό αίτημα των συνταξιούχων για επανασύνδεση των κατώτερων συντάξεων του ΙΚΑ με τα 20 ημερομίσθια του ανειδίκευτου εργάτη, καθώς και η ανάλογη ρύθμιση για τα υπόλοιπα ασφαλιστικά ταμεία. "Με δεδομένο, αναφέρει, το σκοπό θέσπισης των κατωτάτων ορίων, που είναι η εξασφάλιση ενός αξιοπρεπούς ορίου διαβίωσης σε άτομα μεγάλης κυρίως ηλικίας, κρίνεται απαραίτητο να αλλάξει ο τρόπος αναπροσαρμογής τους, ώστε να μη διαβρώνονται από τον πληθωρισμό. Ετσι, από 1.1.1997, τα κατώτατα όρια συντάξεων όλων των οργανισμών κύριας ασφάλισης θα αυξάνονται αυτόματα κατ' έτος σύμφωνα με το Δείκτη Τιμών Καταναλωτή". Η αύξηση δε θα γίνει εφάπαξ, αλλά σε δυο, εξ ημισείας, δόσεις: την 1η Γενάρη και την 1η Ιούλη. Επίσης προβλέπεται και διορθωτικό ποσό από το επόμενο έτος.

Το βάρος και αυτής της ρύθμισης προβλέπεται να καλυφθεί πάλι από τα ασφαλιστικά ταμεία. Η ειδική έκθεση αναφέρει: "Η αναπροσαρμογή από 1.1.1997 των κατωτάτων ορίων όλων των οργανισμών κύριας ασφάλισης και του ΝΑΤ, σύμφωνα με το ποσοστό μεταβολής του Δείκτη Τιμών Καταναλωτή, προκαλεί δαπάνη που δεν μπορεί να προσδιοριστεί επακριβώς, επειδή δεν έχει καθοριστεί το ποσοστό μεταβολής του τιμαρίθμου για το έτος αυτό. Η σχετική δαπάνη θα καλυφθεί από τους προϋπολογισμούς των οικείων ασφαλιστικών οργανισμών".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ