Πέμπτη 18 Ιούλη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Χαριστική βοήθεια στους οφειλέτες

Αντίθετη ΓΣΕΕ και ΠΟΣΕ - ΙΚΑ στις χαριστικές ρυθμίσεις για τα χρέη

Τη στιγμή που η κυβέρνηση αποδεικνύεται φειδωλή προς τους συνταξιούχους, την ίδια ώρα συμπεριφέρεται απλόχερα προς τους μεγαλοοφειλέτες των ασφαλιστικών ταμείων και προχωρά σε χαριστικές ρυθμίσεις των χρεών τους. "Καταθέσαμε στη Βουλή διάταξη, ώστε να μπορέσουμε να βοηθήσουμε και τους οφειλέτες, αλλά και τα Ταμεία να εισπράξουν", δήλωσε χτες ο Ν. Φαρμάκης.

Η τροπολογία θα ενσωματωθεί στο νομοσχέδιο για την ανεργία. Ο "μεγάλος χαμένος" είναι το ΙΚΑ στο οποίο οφείλονται - μαζί με τα πρόσθετα τέλη- εκατοντάδες δισεκατομμυρίων. Σύμφωνα με τη ρύθμιση οι οφειλέτες που θα καταβάλουν εφάπαξ τα χρέη τους θα τύχουν έκπτωσης 60% στα πρόσθετα τέλη. Εάν η εξόφληση γίνει σε 12 δόσεις η έκπτωση θα είναι 40%, σε 24 δόσεις η έκπτωση θα είναι 25% και για 36 δόσεις δε θα υπάρχει έκπτωση στα πρόσθετα τέλη.

Ακόμα πιο ευνοϊκή είναι η ρύθμιση για τα χρέη των δήμων που θα εξοφληθούν σε 60 δόσεις και χωρίς πρόσθετα τέλη. Η ρύθμιση αυτή αφορά - κατά κύριο λόγο τους δήμους Αθήνας, Θεσσαλονίκης και Πειραιά που έχουν τη μερίδα του λέοντος απ' το συνολικό χρέος των δήμων και κοινοτήτων όλης της χώρας. Σε περίπτωση νέου χρέους των δήμων τα ασφαλιστικά ταμεία θα εισπράττουν τις εισφορές απ' το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων απ' το ποσό που προορίζεται για τους δήμους.

Το μέγεθος των διαφυγόντων εσόδων για το ΙΚΑ το δίνει η Ομοσπονδία των Διοικητικών Υπαλλήλων του ΙΚΑ (ΠΟΣΕ - ΙΚΑ) με χτεσινή ανακοίνωσή της στην οποία τονίζει ότι με αυτόν τον τρόπο χαρίζονται 235 δισ. (δήμοι 25 δισ., δημόσιο και ευρύτερος δημόσιος τομέας 60 δισ. και ιδιωτικός τομέας 150 δισ.) χωρίς βέβαια τα πρόσθετα τέλη, που τότε φτάνουν τα 535 δισ. δραχμές. "Παρόμοιες ρυθμίσεις του παρελθόντος έχουν τελικά καταγραφεί σαν αρνητικές πολιτικές σε βάρος του Ιδρύματος" τονίζει η ΠΟΣΕ - ΙΚΑ και εκφράζει την πλήρη αντίθεσή της σε τέτοιου είδους ρυθμίσεις που τελικά αποβαίνουν σε βάρος του ΙΚΑ και των ασφαλισμένων του.

Επίσης, η ΓΣΕΕ με χτεσινή ανακοίνωσή της εκφράζει την αντίθεσή της στην τροπολογία αυτή και καλεί τον υπουργό Εργασίας να αποσύρει τη σχετική διάταξη. Με τη ρύθμιση των χρεών, επισημαίνει, το ΙΚΑ θα χάσει τουλάχιστον 152 δισ. δραχμές και τονίζει ότι τα "οικονομικά του ΙΚΑ δεν είναι θέμα που αφορά μόνο την κυβέρνηση".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ