Πέμπτη 18 Ιούλη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
"Αξιοθρήνητη" η οικονομική κατάσταση της ΕΡΑ

Διήμερο μουσικής και ποίησης στις 27 και 28 Ιούλη

Λίγο πριν από την απομάκρυνσή του από τη θέση του γενικού διευθυντή της ΕΡΑ, ο Παύλος Ναθαναήλ έδωσε χτες την πρώτη συνέντευξη Τύπου, με αφορμή το διήμερο μουσικής και ποίησης που διοργανώνεται από την ΕΡΑ. Ενώ είναι βέβαιη η απομάκρυνσή του από τη θέση αυτή το αμέσως επόμενο διάστημα - θέση την οποία θα καταλάβει ο Γιάννης Τζαννετάκος - ο Παύλος Ναθαναήλ, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, είπε ότι δεν έχει ενημερωθεί για τίποτε σχετικό και ότι το διάβασε στις εφημερίδες.

Ο Παύλος Ναθαναήλ, με την ευκαιρία της παρουσίασης του ποιητικού και μουσικού διημέρου, δεν παρέλειψε να αναφερθεί στα προβλήματα που αντιμετωπίζει η ΕΡΑ, προβλήματα που έχουν άμεση σχέση με τη δεινή οικονομική κατάσταση στην οποία βρίσκεται η κρατική ραδιοφωνία. Χαρακτήρισε την οικονομική κατάσταση της ΕΡΑ, όχι μόνο "κακή", αλλά και "αξιοθρήνητη". Αυτό έχει σαν συνέπεια, όπως είπε, η ΕΡΑ να οδηγείται κάθε τόσο σε περικοπές συνεργατών και άλλων δαπανών, που έχουν ως αποτέλεσμα την αναβολή της πραγματοποίησης των σχεδίων της ΕΡΑ για το άμεσο μέλλον.

Ο γενικός διευθυντής της ΕΡΑ θεωρεί ότι η διεύρυνση του έργου της κρατικής ραδιοφωνίας στο μέλλον εξαρτάται αποκλειστικά από την αλλαγή νοοτροπίας, μιας νοοτροπίας που θέλει να αντιμετωπίζει το ραδιόφωνο σαν "φτωχό συγγενή της τηλεόρασης".

Παρ' όλες όμως τις αντιξοότητες, η ΕΡΑ δεν παύει να είναι ένα ραδιόφωνο, που διαφέρει ριζικά, από το προσφερόμενο πρόγραμμα της ιδιωτικής ραδιοφωνίας. Βασικός μοχλός των προγραμμάτων της ΕΡΑ είναι ο πολιτισμός. Οι δραστηριότητες του Τρίτου Προγράμματος, όπως ανέφερε ο Παύλος Ναθαναήλ, είναι περισσότερο γνωστές, γιατί δεν περιορίζονται μόνο σε συγκεκριμένες εκπομπές, αλλά επεκτείνονται και σε δημόσιες εκδηλώσεις. Πάντα παρών, όμως, είναι ο πολιτισμός και στα άλλα προγράμματα της ΕΡΑ.

Για το διήμερο μουσικής και ποίησης, που θα πραγματοποιηθεί στις 27 και 28 Ιούλη στον ευρύτερο χώρο της Ακρόπολης, μίλησε ο Γιάννης Μαρκόπουλος, ο οποίος, αφιλοκερδώς, θα έχει την επιμέλεια της εκδήλωσης. Η πρώτη βραδιά θα είναι αφιερωμένη σε μεγάλους Ελληνες ποιητές, όπως στους Διονύσιο Σολωμό, Ανδρέα Κάλβο, Κωνσταντίνο Καβάφη, Γιάννη Ρίτσο, Οδυσσέα Ελύτη και Γιώργο Σεφέρη. Η δεύτερη βραδιά θα είναι αφιερωμένη σε νεότερους ποιητές, όπως στην Τζένη Μαστοράκη, στον Γιάννη Κοντό και στον Χριστόφορο Λιοντάκη. Θα υπάρξει ειδική παρουσίαση στους ποιητές Μανώλη Αναγνωστάκη και Εκτορα Κακναβάτο. Θα ακουστούν μελοποιημένα τραγούδια σε μουσική, μεταξύ άλλων, των Μίκη Θεοδωράκη και Μάνου Χατζιδάκι, αλλά και μουσική του Σκαλκώτα και του Μητρόπουλου εμπνευσμένη από την ελληνική ποίηση. Οι εκδηλώσεις μουσικής και ποίησης θα συνεχιστούν και την επόμενη περίοδο με την παρουσίαση και άλλων μεγάλων Ελλήνων ποιητών, όπως των Αγγελου Σικελιανού, Ανδρέα Εμπειρίκου και Νίκου Εγγονόπουλου.

Κ. Α.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ