Παρασκευή 19 Ιούλη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
Πώς είδαν το 4ο Συνέδριο του ΠΑΣΟΚΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Με περιεχόμενο τις εξελίξεις στο ΠΑΣΟΚ μετά το θάνατο του Ανδρέα Παπανδρέου και τη διεξαγωγή του 4ου Συνεδρίου, λάβαμε μακροσκελή γράμματα από τους επιστολογράφους μας. Παραθέτουμε ορισμένα αποσπάσματα και περιλήψεις από αυτά.

ΗΛΙΑΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΥ,από την Πεύκη Αττικής. Το "σύντροφοι και συντρόφισσες" ακούστηκε κατά κόρον από τα στόματα όλων, συνέδρων και κορυφαίων στελεχών, στο Συνέδριο του ΠΑΣΟΚ. Οι λέξεις πια έχασαν κάθε έννοιά τους.

"Σύντροφε" από δω, να μια μαχαιριά, "σύντροφε" από κει, υπονόμευση και κατηγόρια για αναρρίχηση και "καρέκλα". Μα δεν ντρέπονται καθόλου όταν ξεστομίζουν τέτοιες ιερές λέξεις; Μα να 'ταν μόνο αυτό; Μήπως τα πάντα δεν πήραν από το ΚΚΕ; Τα πάντα δεν αντέγραψαν; Τα συνθήματα, την οργάνωση του κόμματος, το λεξιλόγιο; Ναι, αυτό κάνουν, αριστερό λεξιλόγιο - δεξιά πολιτική!

Ο ΣΩΤΗΡΗΣ ΙΒΑΝΟΥΔΗΣ,από τη Νέα Ιωνία Βόλου, αναφέρεται στη βιογραφία του Α. Παπανδρέου, από την εποχή της δικτατορίας του Μεταξά, που, ενώ είχε συλληφθεί, του επέτρεψαν να πάει στην Αμερική, όπου σπούδασε και πήρε την αμερικανική υπηκοότητα. Επέστρεψε στην Ελλάδα όταν αυτό κρίθηκε αναγκαίο από τους Αμερικανούς. Αφού υπηρέτησε το κράτος της Δεξιάς, επί Καραμανλή ως οικονομολόγος, στη συνέχεια ασχολήθηκε με την πολιτική υπό τη σκέπη του πατέρα του.

Με την κήρυξη της δικτατορίας, έφυγε στο εξωτερικό, όπου ίδρυσε το ΠΑΚ (Πανελλήνιο Αντιστασιακό Κίνημα). Επανήλθε στην Ελλάδα μετά την κατάρρευση της χούντας, ιδρύοντας το ΠΑΣΟΚ. Εκμεταλλεύτηκε στο έπακρο τα αντιαμερικανικά αισθήματα του λαού. Πρόδωσε σε συνέχεια τα συνθήματα του ΚΚΕ - που τόσο καπηλεύτηκε - "ΕΟΚ και ΝΑΤΟ, το ίδιο συνδικάτο" κτλ. Δημιούργησε τον "αυριανισμό" με επικεφαλής τον "ήρωα" της Εθνικής Αντίστασης Β. Γιαννόπουλο.

Καταλήγοντας ο επιστολογράφος λέει ότι είναι καιρός πια όλοι οι παραπλανημένοι ψηφοφόροι του ΠΑΣΟΚ να επιστρέψουν στη γνώριμη και φυσιολογική τους κοίτη - που είναι το μέλλον των εργαζομένων, το μέλλον της Ελλάδας - το τιμημένο ΚΚΕ.

Ο ΒΑΣΙΛΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΥΛΑΣ,από την Αστρίτσα της Καρδίτσας, γράφει για την απήχηση που είχαν τα δυο συνέδρια που πρόσφατα έγιναν - του ΚΚΕ και του ΠΑΣΟΚ - στην περιοχή του. "Ο κόσμος εδώ - γράφει - συγκρίνοντας τα δυο συνέδρια δεν έκρυβε την προτίμησή του για την άψογη διεξαγωγή του 15ου Συνεδρίου του ΚΚΕ, που πραγματοποιήθηκε μέσα σε πλαίσια πραγματικά συντροφικά, χωρίς γιουχαϊσματα και βρισιές. Πήραν αποφάσεις δημοκρατικά για όλα τα λαϊκά προβλήματα και ασχολήθηκαν γενικά με τα σοβαρά ζητήματα της χώρας.

Το Συνέδριο του ΠΑΣΟΚ θύμιζε "χάβρα" και οι πιο πολλοί ομιλητές ασχολήθηκαν με την προσωπική τους προβολή".

Ο αντιστασιακός ΦΩΤΗΣ ΣΙΣΜΑΝΙΔΗΣ,από την Καβάλα, ανάμεσα στ' άλλα γράφει: "...Είναι θλιβερό να καταπιάνεται κανείς με ανθρώπους που δεν υπάρχουν πια, όμως είναι θλιβερότερο να μένει ο λαός απληροφόρητος. Ο Ανδρέας Παπανδρέου το 1939 πιάστηκε από την Ασφάλεια Αθηνών σαν τροτσκιστής και μ' ένα χαστούκι που έφαγε από τον αρχιφύλακα Γιάνναρο ομολόγησε όλα όσα ήξερε, με αποτέλεσμα να πιαστεί όλη η ομάδα του. Μεταξύ αυτών που πιάστηκαν, δυο παραδόθηκαν από την Ασφάλεια του Μεταξά στους Γερμανούς, οι οποίοι τους εκτέλεσαν κατά τη διάρκεια της Κατοχής". Και καταλήγει παρακάτω: "Στο Πανεπιστήμιο στην Αμερική, που είχε διοριστεί σαν καθηγητής, παρέμεινε στη θέση του και κατά την περίοδο της ψυχρομεταπολεμικής εποχής, ενώ οι προοδευτικοί συνάδελφοί του ανακρίνονταν από την επιτροπή "αντιαμερικανικής ενέργειας". Ο Παπανδρέου αντίθετα εξυμνούσε την επιτροπή αυτή του Μακ να Μάρα και για την καλή του αυτή διαγωγή, τον έκαναν μέλος της λέσχης των μελλοντικών πρωθυπουργών (For Minister Glub), που τη διοικούσαν διπλωμάτες κύρους των ΗΠΑ".

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Μηνύματα σε «μικρομάγαζα» και ΣΥΝ (2008-01-19 00:00:00.0)
Χειροκρότησαν τις αντιδραστικές προτάσεις (2007-04-03 00:00:00.0)
Προσπάθεια να σηκωθούν οι αντιπολιτευτικοί τόνοι (2005-05-04 00:00:00.0)
Ανοιχτή κρίση στη Νεολαία ΠΑΣΟΚ (2004-12-07 00:00:00.0)
Εκκωφαντική αντιλαϊκή ομοφωνία! (2001-10-16 00:00:00.0)
Οι "συνδικαλιστές" (1998-10-06 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ