Παρασκευή 19 Ιούλη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΣΤΗ ΜΝΗΜΗ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ

Ο αγωνιστής της Εθνικής Αντίστασης ΤΑΣΟΣ Γ. ΣΩΤΗΡΟΠΟΥΛΟΣ, αστυνόμος, συνταξιούχος αντιστασιακός, πέθανε στην Κοκκινιά στις 15 του Ιούνη 1996, από ανακοπή της καρδιάς. Γεννήθηκε στο χωριό Μελίσσια Αιγίου το 1910, από γονείς φτωχούς αγρότες. Στη βιοπάλη μπήκε μικρός. Τελείωσε το σχολαρχείο ενώ παράλληλα δούλευε σε φαρμακείο της Πάτρας, ως βοηθός φαρμακοποιού. Το 1933 κατατάχτηκε στην Αστυνομία Πόλεων. Το 1944 προβιβάστηκε σε αρχιφύλακα και τον Αύγουστο του ίδιου χρόνου σε ανθυπαστυνόμο. Ο ίδιος γράφει για τη δράση του: "Από το Φεβρουάριο του 1942 οργανώθηκα στο ΕΑΜ της Αστυνομίας Πειραιά. Στο Ε Αστυνομικό Τμήμα Κοκκινιάς που υπηρετούσα, ο διοικητής του Τμήματος μού είχε αναθέσει την έκδοση ταυτοτήτων. Ακόμα, έδινα πληροφορίες στην Οργάνωσή μου που βοηθούσαν τον αντιφασιστικό, αντιχιτλερικό αγώνα του λαού. Την ημέρα του Μπλόκου της Κοκκινιάς, 17 Αυγούστου 1944, έτυχε να είμαι αξιωματικός υπηρεσίας στο Τμήμα. Γλιτώσαμε πολύ κόσμο. Γεμίσαμε τα κρατητήρια με δήθεν κρατούμενους. Πολλούς τους βάλαμε στους υπνοθαλάμους μέχρι τη λήξη του πολύνεκρου Μπλόκου.

Μετά τη Συμφωνία της Βάρκιζας, για την πατριωτική μου δράση και τις εθνικές υπηρεσίες, απολύθηκα από το Σώμα. Δεκατρία χρόνια ήμουν κρατούμενος πολιτικός εξόριστος στην Ικαρία, το Μούδρο, το Μακρονήσι, τον Αη Στράτη, τη Γιούρα και το Λακκί της Λέρου. Τα υπόλοιπα χρόνια υπό αυστηρή αστυνομική παρακολούθηση στο σπίτι μου. Ζήσαμε κι εγώ και η οικογένειά μου ζωή μαρτυρική και πολύ σκληρή, γιατί έμεινα ανυποχώρητος. Το 1984 αναγνωρίστηκα ως μέλος της ΠΕΑΕΑ. Το 1985 μου απονεμήθηκε αναμνηστικό Μετάλλιο της Εθνικής Αντίστασης... Αποκαταστάθηκα στο βαθμό Αστυνόμου Β... ".

Ο Αστυνόμος Τάσος Σωτηρόπουλος από όπου πέρασε άφησε καλή αγωνιστική ιστορία.

Τον νεκρό αγωνιστή αποχαιρέτισε στην κηδεία του ο συνάδελφος και συγκρατούμενός του για πολλά χρόνια, αστυνόμος Λευτέρης Παπανάγνου.

Το 40ήμερο μνημόσυνο του Τάσου Στηρόπουλου θα γίνει την Κυριακή 21 Ιούλη, στις 9.00 π.μ., στην εκκλησία της Αγίας Μαρίνας, λόφος Δώκου Πειραιά.

Στη μνήμη του προσφέρουμε 10.000 δρχ. στο ΚΚΕ.

Γιάννης Παλαβός, Β. Γ. Καραμπάτσος

* * *


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ