Κυριακή 21 Ιούλη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Νέοι φόροι παντού

Η αρχή έγινε από το Νομαρχιακό Συμβούλιο Βοιωτίας με μία απόφαση - μπούσουλα για το σύνολο των νομαρχιών

Με δεκάδες νέους πρόσθετους φόρους, υπό τη μορφή τελών για την παροχή διαφόρων υπηρεσιών, θα επιβαρυνθούν οι πολίτες όλης της χώρας, καθώς βρίσκεται ήδη στο στάδιο της υλοποίησής της η κυβερνητική κατεύθυνση για πρόσθετη φορολόγηση των πάντων, αυτή τη φορά μέσα από το μηχανισμό των Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων. Αρχή έγινε με το Νομαρχιακό Συμβούλιο Βοιωτίας με μία απόφαση - μπούσουλα για το σύνολο των νομαρχιών. Με πρόσχημα το γεγονός ότι η κυβέρνηση θεσμοθέτησε τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση, αλλά δε μετέφερε σ' αυτήν και τους αναγκαίους πόρους για τη λειτουργία της, οι κάτοικοι καλούνται να πληρώσουν πρόσθετα τέλη για την παροχή υπηρεσιών, για τις οποίες είτε ήδη έχουν πληρώσει μέσα από το μηχανισμό των άμεσων φόρων, είτε πληρώνουν ήδη σε διάφορες άλλες κρατικές υπηρεσίες. Παράλληλα θεσμοθετούνται και μία σειρά νέοι φόροι.

Η σχετική πρώτη απόφαση, που πάρθηκε από την πλειοψηφία του Νομαρχιακού Συμβουλίου Βοιωτίας, διακρίνεται και για το θράσος των εμπνευστών της. Οπως ο ίδιος ο νομάρχης ανέφερε στη σχετική συνεδρίαση, το κράτος παρά τη συνταγματική του υποχρέωση να δώσει στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης ποσά που θα εξασφαλίσουν την οικονομική αυτοτέλειά τους, δεν το έπραξε. Κι αντί αυτή η διαπίστωση να γίνει το έναυσμα για δυναμική διεκδίκηση αυτών που το ίδιο το Σύνταγμα επιβάλλει, ο νομάρχης καλεί τους κατοίκους να πληρώσουν αυτοί τα σπασμένα!

Το κάλπικο της διαμαρτυρίας του για το ότι η κυβέρνηση δε δίνει αυτά που πρέπει να δώσει στις νομαρχίες, αποκαλύπτεται όταν ο νομάρχης αμέσως μετά δηλώνει πως δεν υπάρχει πρόβλημα με την κυβερνητική στάση, αφού ο νόμος 2218/94 επιτρέπει στη ΝΑ να επιβάλλει πρόσθετα χαράτσια στους πολίτες, αρκεί να βαπτιστούν οι νέοι φόροι ως εξυπηρετούντες την άνοδο της ποιότητας της ζωής στην περιοχή! Ακόμα πιο προκλητικό είναι το γεγονός ότι και ο ίδιος αναγνωρίζει πως "οι πολίτες μας έχουν σημαντικές φορολογικές επιβαρύνσεις, ώστε η φοροδοτική τους ικανότητα να μην αφήνει περιθώρια νέων επιβαρύνσεων".

Και παρ' όλα αυτά πρότεινε και το ΝΣ αποφάσισε το χαράτσωμα των πολιτών για έργα όπως οδοποιία, επισκευές και συντήρηση σχολικών κτιρίων, αθλητικές εγκαταστάσεις βάσεως για το μαζικό αθλητισμό, ίδρυση και λειτουργία βρεφονηπιακών σταθμών. Εργα, δηλαδή, για τα οποία ο λαός έχει ήδη πληρώσει και με το παραπάνω μέσω της φορολογίας εισοδήματος. Και μόνο από την επίκληση αυτών των αναγκών γίνεται καθαρό πως η νομαρχία αναλαμβάνει μόνη της να απαλλάξει το κράτος από τις υποχρεώσεις που έχει αυτό απέναντι στους πολίτες.

Η νέα πραγματικότητα, που τείνει να διαμορφώσει αυτή η απόφαση, δεν επιβεβαιώνει μόνο το ΚΚΕ, που από το 1994 προειδοποιούσε πως οι διατάξεις του Ν. 2218 θα χρησιμοποιηθούν σε βάρος του λαού, αλλά επιβάλλει και τη συγκρότηση έγκαιρα του αναγκαίου λαϊκού μετώπου αντίστασης σ' αυτές τις επιλογές, που φέρουν "κατάφατσα" τη σφραγίδα της Ευρωπαϊκής Ενωσης και της γενικότερης αξίωσής της για "λιγότερο κράτος", που στο συγκεκριμένο μεταφράζεται σε μεταφορά κι άλλων βαρών στις πλάτες του λαού.

Καθώς σήμερα είναι το Νομαρχιακό Συμβούλιο Βοιωτίας που προχωρά σε αυτές τις κατάπτυστες αποφάσεις - πιλότο για τις άλλες νομαρχίες, καθίσταται απαραίτητο σήμερα να ανατραπούν αυτές οι παράνομες αντιλαϊκές αποφάσεις. Να ανακληθούν αμέσως από το Νομαρχιακό Συμβούλιο. Οι μαζικοί φορείς της Βοιωτίας, εργατικά σωματεία, αγροτικοί σύλλογοι, επαγγελματικά σωματεία, επιστημονικοί σύλλογοι πρέπει να συσπειρωθούν και να ενώσουν τη διαμαρτυρία τους και την απόφασή τους να αντισταθούν στα καταστροφικά για το λαό μέτρα των κυβερνητικών υπαλλήλων της Βοιωτίας και οποιασδήποτε άλλης νομαρχίας τολμήσει να πάρει τέτοια φορομπηχτικά μέτρα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ