Κυριακή 21 Ιούλη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
"Σκουλήκια, με πουλήσατε"!

Του Νίκου ΑΝΤΩΝΑΚΟΥ

Τυχεροί όσοι πέθαναν όταν η τηλεόραση ήταν, ακόμα, ασπρόμαυρη. Τότε που τα πράγματα κρατιόταν δοκιμαστικά - και γι' αυτό αναγκαστικά - στις περιοχές, έστω του γκρι. Τότε που τα κοντράστ του άσπρου και του μαύρου ήταν - από αμηχανία και αναμονή, αν θέλεις - αρκετά μαλακά και ίσως, γι' αυτό, ακόμα, κάπως ανθρώπινα. Τότε που τα μικρόφωνα δεν είχαν γίνει, ακόμα, σπαθιά να σου καρφώνουν τα στήθια. Τότε που μπορούσες, ακόμα, να γύρεις σε μιαν άκρη και να πεθάνεις ήσυχα. Τότε που όλες αυτές οι Λερναίες Υδρες, αυτά τα κοράκια, αυτά τα βαμπίρ, που κάνουν τους δημοσιογράφους, δεν έπεφταν - με τόση χυδαιότητα - απάνω στη δυστυχία να βγάλουνε είδηση. Τότε, τέλος πάντων, που δεν είχαμε - όλοι - καταλάβει το κακό που θα μας συνέβαινε στο μέλλον.

Σήμερα το "χρώμα" ζητάει - οπωσδήποτε - άρρωστο κίτρινο και σκοτωμένο κόκκινο. Χρώματα που μόνο ο εξευτελισμός και η βία μπορεί να παράγουν. Οι κάθε λογής Μινώταυροι - αχόρταγοι - πρέπει οπωσδήποτε να πιουν αίμα. Πρέπει να κοπούνε κεφάλια, να πέσουνε παρθενιές, να γεμίσει η οθόνη κοπριές. Και αν όλα αυτά δεν τα παράγει η ζωή ή τα παράγει σε μικρότερες δόσεις ή - από κακό συντονισμό - τα παράγει σε στιγμές μικρής ακροαματικότητας, τότε τα ξαναστήνουν από την αρχή ή, ακόμα, και το χειρότερο, τα σκηνοθετούνε. Το ζητούμενο είναι ο άνθρωπος να σιχαθεί τον άνθρωπο. Να φτύνει ο ένας τον άλλον - στα μούτρα - με αηδία. Να γυρίσουμε, ολοταχώς, στην εποχή των σπηλαίων.

Και ανοίγει αυτός ο χρωματιστός, πια, σήμερα, οχετός, αυτός ο τραγικός εφιάλτης και πετάγονται μέσα από τα αμέτρητα κανάλια του του κόσμου οι κακοσμίες. Ξεχύνονται, μέσα στα μυαλά μας και μέσα στα σπίτια μας, τα ορμητικά ποτάμια της κακογουστιάς και της φρίκης. Μας πιάνουν από το λαιμό... Μας κολλάνε στον τοίχο και μας ανακρίνουν - με ανάκριση τρίτου βαθμού. Μας πατάνε με το γόνατο στο στομάχι να "ομολογήσουμε". Και όταν αποκαμωμένοι, νικημένοι, έστω, τους πούμε αυτά που θέλουν και αναγκαστούμε, τελικά, να φωνάξουμε, για να απαλλαγούμε - επιτέλους - από τα βασανιστήρια, "ναι, εμείς το κάναμε", πάλι δε βρίσκουμε λύτρωση. Δε μας ελευθερώνουνε, όπως θα έκαναν όλοι οι ανακριτικές που πέρασαν στην ιστορία. Αντίθετα... Ετούτοι, επιμένουνε, με περισσότερη δύναμη, να μας πατάνε σαδιστικά, μέχρι να ξεράσουμε. Μας πιέζουνε μέχρι να κάνουμε αιμόπτυση.

Και δέστε πρωτόγνωρη ντροπή και αίσχος για τον άνθρωπο και τον πολιτισμό μας. Μηχανές, μικρόφωνα, φώτα, σκατόφατσες "ασφαλιτών", που παριστάνουν τους δημοσιογράφους, να στριμώχνουν - από όλες τις μεριές - το θύμα, στην Εισαγγελία, στο νεκροταφείο, στο υπόγειο, στην κρεβατοκάμαρα, στο ασανσέρ και να το πυροβολούν. Και το θύμα - χειρότερο από σκυλί κυνηγημένο - να σηκώνει το πουκάμισο για να κρύψει τα κλάματα και τον πόνο. "Βοήθεια, πνίγομαι. Χριστιανοί σώστε με". Και να βλέπεις μια εικόνα, που το λιντσάρισμα να λες, τελικά, μοιάζει διασκέδαση. Και να μην περισσεύουν οι "χριστιανοί" να αρπάξουν όλες αυτές τις βδέλλες και να τις αποβάλουν από την κοινωνία μας. Να μη βρίσκονται εθελοντές "χριστιανοί" να μπούνε μπροστά από τα φώτα και να τον προστατέψουν

Αντίθετα, και εδώ είναι η μεγαλύτερη ντροπή και το μεγαλύτερο αίσχος - και ο μεγαλύτερος κίνδυνος, φυσικά - να παριστάνουν, οι "χριστιανοί", τους απλούς θεατές. Μια κοινωνία ολόκληρη να βλέπει το "θέαμα" και να παριστάνει την αδιάφορη. Να κάνει πως δε βλέπει και πως δεν ακούει τα άγρια μηνύματα, που εκπέμπουν οι εικόνες. Να θεωρεί πως το σπίτι της δεν κινδυνεύει. Ξεχνάει πως ο φασισμός δεν κάνει διακρίσεις. Πως όταν τα τάγματα ασφαλείας σπάνε τα τζάμια του διπλανού σου θα σπάσουν, οπωσδήποτε - στη συνέχεια - και τα δικά σου. Πως η βία δεν είναι αποτέλεσμα πλήξης. Δε γίνεται, έτσι, για πλάκα. Είναι μέθοδος επιβολής. Πως κανείς, τελικά, δεν ξεφεύγει από αυτή και από τα φίδια της. Πως, σήμερα, πια, οι "τηλεοπτικές ώρες" μεγάλωσαν. Πως τα "ανατριχιαστικά προγράμματα" πρέπει να γίνουν ανατριχιαστικότερα, για να τραβήξουνε τις "διαφημίσεις". Πως, τελικά, όλοι είμαστε στο στόχαστρο.

Καθημερινά πληθαίνουν τα κρούσματα και οι "χριστιανοί" επιμένουν να σφυρίζουν αδιάφορα. Ακόμα και συλλήψεις πραγματοποιούνται και αυτοί προσποιούνται πως δεν καταλαβαίνουν. Δεν καταλαβαίνουν πως ο καθένας μας έγινε μέρος αυτού του φρικιαστικού σκηνικού. Πως ο καθένας μας έχει τις δικές του - προσωπικές - ευθύνες γι' αυτή την άθλια παράσταση. Αυτό το κακό - και τραγικό - για τον άνθρωπο θέατρο. Αυτή την ντροπή, που μπροστά της η ανθρωποφαγία θα μοιάζει αθώα. Δεν καταλαβαίνουν πως κανένας δεν πρέπει να μένει ασυγκίνητος μπροστά σε αυτά τα συμπτώματα. Αυτές τις αναγνωριστικές βολές του "μεταμοντέρνου" φασισμού, που έσκασε μύτη και που, όμοιό του, δε γνώρισε η ιστορία του κόσμου. Που τα αποτελέσματα αυτής της λαίλαπας που έρχεται - αν δεν την εμποδίσουμε - θα κάνει όλα τα προηγούμενα εγκλήματα, που κατέγραψε η ιστορία, απλά περιστατικά.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ