Κυριακή 21 Ιούλη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Με τον Ροντέν και την Καμίγ στην Ανδρο

Η όμορφη χώρα της Ανδρου είναι ίσως ένας από τους καλύτερους τόπους που θα μπορούσαν να φιλοξενήσουν έργα μεγάλων δημιουργών. Εργα σαν του Ροντέν, που αντανακλούν την ομορφιά και το "πνεύμα" του ανθρώπινου σώματος, γλυπτά που υμνούν τον έρωτα και το γυναικείο σώμα. Από τις 6 Ιουλίου στο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης λειτουργεί η έκθεση με έργα του μεγάλου Γάλλου γλύπτη Ροντέν και της Καμίγ Κλοντέλ. Καθοριστική για τη ζωή και για την καλλιτεχνική πορεία της Κλοντέλ, στάθηκε η γνωριμία της και η σχέση της με τον Ροντέν. Η μακρόχρονη σχέση τους επηρέασε αποφασιστικά και το έργο του μεγάλου καλλιτέχνη.

Την έκθεση, η οποία θα διαρκέσει έως τις 22 του Σεπτέμβρη, οι τηλεθεατές θα έχουν την τύχη να τη δουν από το πρώτο κρατικό κανάλι, σε σκηνοθεσία Γιώργου Δάμπαση.

Εκτίθενται συνολικά 18 ακουαρέλες του Ροντέν και 55 γλυπτά του, καθώς και 10 γλυπτά της μαθήτριάς του Κλοντέλ. Οι επισκέπτες θα έχουν τη μεγάλη ευκαιρία να δουν έργα ενός από τους μεγαλύτερους γλύπτες, του σημαντικότερου γλύπτη του 19ου αιώνα. Ο "Αγιος Ιωάννης", ο "Βαπτιστής", "Το φιλί", "Ο στοχαστής", "Η αιώνια άνοιξη", "Μινώταυρος", "Ο άσωτος υιός", "Μπαλζάκ" και "Μορφές του μνημείου των Προκρίτων του Καλαί", είναι μερικά από τα έργα που θα βρίσκονται στο Μουσείο της Ανδρου. Μαζί με τα γλυπτά του Ροντέν εκτίθενται και έργα της Κλοντέλ, μεταξύ των οποίων "Το βαλς", "Η αυγή", "Σακούνταλα" και "Η ικέτις". Τα εκθέματα προέρχονται από μουσεία, ιδρύματα και ιδιωτικές συλλογές, κυρίως της Γαλλίας και της Ελβετίας.

Ο διευθυντής του Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης Κυριάκος Κουτσομάλλης, μιλώντας για τον Ροντέν, λέει ανάμεσα σε άλλα ότι ο Ροντέν θέλει τον εαυτό του γέφυρα που ενώνει το παρελθόν με το παρόν. "Σμιλεύοντας ή πλάθοντας την άμορφη ύλη, η αδέσμευτη χειρονομία, με κριτήρια υποκειμενικά την επενδύει με αισθήματα, με συγκινήσεις και βιωμένες εμπειρίες, που το ίδιο το αντικείμενο ενέπνευσε προηγουμένως στον καλλιτέχνη" (ΕΤ-1 Δευτέρα 19.00).


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ