Τρίτη 23 Ιούλη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Σταματήστε τις πολιτικές διώξεις

Αντιπροσωπεία του ΚΚΕ, αποτελούμενη από τους Μπ. Αγγουράκη, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και υπεύθυνο του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων, και τον Ελ. Βαγενά, μέλος του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων, προέβησαν χτες σε διάβημα προς την τουρκική πρεσβεία στην Αθήνα, καταθέτοντας υπόμνημα προς την κυβέρνηση της Τουρκίας, σχετικά με τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και δημοκρατικών ελευθεριών στη γείτονα χώρα, σύμφωνα με ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του Κόμματος.

Η αντιπροσωπεία του ΚΚΕ, διαμαρτυρόμενη για την άρνηση των υπευθύνων της πρεσβείας να παραλάβουν το υπόμνημα, το θυροκόλλησε στην είσοδό της.

ΤΟ ΥΠΟΜΝΗΜΑ της ΚΕ του ΚΚΕ έχει ως εξής:

"Το τελευταίο διάστημα στην Τουρκία έχουν ενταθεί οι διώξεις σε βάρος των αγωνιστών για δημοκρατικές ελευθερίες και δικαιώματα. Με ιδιαίτερη ανησυχία, πληροφορηθήκαμε το θάνατο του απεργού πείνας, συνέπεια των απάνθρωπων συνθηκών φυλάκισης. Οι απαράδεκτες συνθήκες που επικρατούν στις τουρκικές φυλακές, οι βασανισμοί, οι εξαφανίσεις κρατουμένων, το καθεστώς των απομονώσεων, η στέρηση του δικαιώματος υπεράσπισής τους και της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψής τους, οι επιθέσεις εναντίον των οικογενειών τους και άλλα, έχουν οδηγήσει σε μαζική διαμαρτυρία και απεργία πείνας εκατοντάδες πολιτικούς κρατούμενους στις φυλακές.

Συνεχίζονται και εντείνονται η τρομοκρατία και οι διώξεις σε βάρος των κομμουνιστών, συνδικαλιστικών στελεχών, νόμιμων πολιτικών κομμάτων, όπως το HADEP και το Κόμμα Εργατών, τα οποία απαγορεύονται και οι ηγέτες τους φυλακίζονται. Οι όποιες λαϊκές εκδηλώσεις διαμαρτυρίας καταλήγουν σε αιματηρούς ξυλοδαρμούς των διαδηλωτών και νέες μαζικές συλλήψεις.

Η κατάσταση αυτή παραβιάζει κάθε έννοια ελεύθερης διακίνησης ιδεών, παραβιάζει στοιχειώδη δημοκρατικά δικαιώματα και ελευθερίες.

Θεωρούμε πως η τουρκική κυβέρνηση άμεσα θα πρέπει να παραιτηθεί από την πολιτική που ακολουθεί σήμερα. Πρέπει να αποκαταστήσει τις δημοκρατικές ελευθερίες, να σταματήσει τις πολιτικές διώξεις και να αποδεχτεί τα αιτήματα των φυλακισμένων απεργών πείνας".

  • Ανακοινώσεις με τις οποίες καταγγέλλουν το τουρκικό καθεστώς, εξέδωσαν ο ΣΥΝ και η ΓΣΕΕ.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ