Τρίτη 23 Ιούλη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΔΙΕΘΝΗ
Ολοταχώς για το ΝΑΤΟ και την ΕΕ

Με την έκκληση - απαίτηση, για ταχύτατη ένταξη της Αυστρίας στο ΝΑΤΟ, που προβάλλει ανοιχτά πλέον, ο πρώην εκπρόσωπος του Σοσιαλιστικού Κόμματος Αυστρίας, Γιόζεφ Καπ, σπάει και ένα ταμπού δεκαετιών: Η πολυ-υμνημένη αυστριακή ουδετερότητα, η οποία για πολλά ανώτατα ηγετικά στελέχη του ΣΚΑ "εξορίζεται στα αρχεία της ιστορίας", κάτι, που απαιτούσε πριν μερικούς μήνες και ο ίδιος ο Αυστριακός Ομοσπονδιακός Πρόεδρος, Τόμας Κλεστίλ.

Σε σχετικές του δηλώσεις στον Τύπο, ο Καπ πρότεινε τη "διεξαγωγή μιας πολύ σύντομης διαδικασίας", προκειμένου να ενταχθεί η χώρα του στην ιμπεριαλιστική συμμαχία του ΝΑΤΟ και στον "σιδηρούν" του βραχίονα, τη Δυτικοευρωπαϊκή Ενωση. Ταυτόχρονα, οι ένοπλες δυνάμεις θα πρέπει να αναδομηθούν και να μετατραπούν σε επαγγελματικό στρατό. Και να σκεφτεί κανείς, ότι το ανώτατο αυτό σοσιαλδημοκρατικό στέλεχος, στη διάρκεια της δεκαετίας του 80, ήταν ο κύριος οργανωτής των διαδηλώσεων για την ειρήνη και ενάντια στην ένταξη της Αυστρίας στο ΝΑΤΟ.

***

Με τις προωθημένες αυτές θέσεις στελεχών του ΣΚΑ, γίνεται πλέον έκδηλη η προσέγγιση με αυτές του δεξιού Λαϊκού Κόμματος Αυστρίας (ΛΚΑ), σύμφωνα με τις οποίες, εδώ και δυο χρόνια, απαιτείται η ένταξη της χώρας στη Βορειοατλαντική Συμμαχία. Ηδη, όμως, αυτή τη στιγμή, κάτω από τις διαταγές του ΝΑΤΟ, 120 Αυστριακοί στρατιώτες βρίσκονται στη Βοσνία - Ερζεγοβίνη, ενώ κατά τη διάρκεια του πολέμου στον Περσικό Κόλπο, η τυπικά ακόμα ουδέτερη Αυστρία είχε επιτρέψει σε μαχητικά αεροπλάνα των ΗΠΑ να διασχίζουν τον εναέριο χώρο της.

***

Τώρα, όμως, ήρθε η ώρα του σοσιαλδημοκράτη καγκελάριου, Φραντζ Βρανίτσκι, να πάρει ανοιχτά θέση σχετικά με το κρίσιμο αυτό πρόβλημα της χώρας. Ηδη, ο Αυστριακός Ομοσπονδιακός Πρόεδρος, κάλεσε τον Βρανίτσκι ακόμα μια φορά να διατυπώσει ξεκάθαρα τη σχέση της Αυστρίας με το ΝΑΤΟ. Η απάντηση, όμως, του καγκελάριου ήταν διφορούμενη... Και για πρώτη φορά, απέφυγε συστηματικά να διατυπώσει την αναγκαιότητα του ουδέτερου ρόλου της Αυστρίας στη νέα Ευρώπη.

Ετσι, λοιπόν, όλα δείχνουν, ότι μετά την πρόσφατη ένταξη της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ενωση, ο σημερινός κυβερνητικός συνασπισμός του Σοσιαλιστικού και λαϊκού Κόμματος είναι έτοιμος να οδηγήσει την Αυστρία στην ιμπεριαλιστική Συμμαχία του ΝΑΤΟ και τη Δυτικοευρωπαϊκή Ενωση..

Νίκος - ΗΛΙΑΔΗΣ - ΗΛΙΟΥΔΗΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ