Τρίτη 23 Ιούλη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Ανταλλαγή αιχμαλώτων και νεκρών

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε μέσα στο Σαββατοκύριακο η επιχείρηση ανταλλαγής αιχμαλώτων και νεκρών ανάμεσα στη φιλοϊρανική οργάνωση "Χεζμπολάχ" και το Ισραήλ. Η συμφωνία επιτεύχθηκε, αργά το βράδυ του Σαββάτου, μετά τη διαμεσολάβηση γερμανικής αντιπροσωπείας, με επικεφαλής τον αρχηγό των γερμανικών μυστικών υπηρεσιών Μπενρτ Σμιντμπάουερ, ο οποίος και εξήρε (!) τη βοήθεια του Ιράν, στην όλη προσπάθεια. Εξελίξεις, όμως, φαίνεται ότι θα δρομολογήσει και η σημερινή συνάντηση του Παλαιστινίου ηγέτη Γιάσερ Αραφάτ με τον νέο υπουργό Εξωτερικών του Ισραήλ, Νταβίντ Λεβί.

Η διαδικασία

Διά μέσου του Ερυθρού Σταυρού έφτασαν στο Ισραήλ, την Κυριακή, τα πτώματα των δύο Ισραηλινών στρατιωτών που είχαν σκοτωθεί στο Νότιο Λίβανο το 1986. Λίγες ώρες αργότερα, αφέθηκαν ελεύθεροι και 17 άνδρες της φιλοϊσραηλινής λιβανικής πολιτοφυλακής, που κρατούνταν αιχμάλωτοι από τη "Χεζμπολάχ". Και οι 17 απελευθερωθέντες αρνήθηκαν να επιστρέψουν στην κατεχόμενη, από τις ισραηλινές δυνάμεις, ζώνη του Νοτίου Λιβάνου.

Κατά τη διάρκεια της νύχτας του Σαββάτου προς την Κυριακή έφτασαν στη διαχωριστική γραμμή της κατεχόμενης ζώνης και του Λιβάνου οι φυλακισμένοι μαχητές της "Χεζμπολάχ", καθώς και τα πτώματα όσων είχαν σκοτωθεί κατά τη διάρκεια μαχών στην κατεχόμενη ζώνη. Ετσι, 45 κρατούμενοι στις ισραηλινές φυλακές του Χιάμ, στην κατεχόμενη ζώνη, αφέθηκαν ελεύθεροι και τα πτώματα 123 μαχητών, από τα οποία τα 78 αναγνωρίστηκαν ως μέλη της "Χεζμπολάχ", πέρασαν το διαχωριστικό φυλάκιο στο Κφαρ Τεμπνίτ. Επί τόπου είχαν σπεύσει, τουλάχιστον, 10.000 μέλη και οπαδοί της "Χεζμπολάχ", οι οποίοι πανηγύρισαν για αρκετές ώρες και φώναζαν συνθήματα υπέρ της οργάνωσής τους.

Εκτιμήσεις

Την ικανοποίησή του για την επίτευξη της συμφωνίας καθώς και για την ταχύτατη και επιτυχημένη εφαρμογή της, εξέφρασε, χτες, ο Γερμανός διαμεσολαβητής, Μπενρτ Σμιντμπάουερ, υπεύθυνος των γερμανικών μυστικών υπηρεσιών. Ο Σμιντμπάουερ, δραττόμενος της ευκαιρίας, φρόντισε να ασκήσει, έστω και έμμεση, κριτική στην τακτική του εμπάργκο της Ουάσιγκτον, που επιμένει στην απομόνωση του Ιράν, που φέρεται να υποστηρίζει και να κατευθύνει τις ενέργειες της "Χεζμπολάχ". Στις δηλώσεις του υπογράμμισε τη θετικότατη παρέμβαση της Τεχεράνης στην επίτευξη της συμφωνίας και άφησε να εννοηθεί ότι κάτι τέτοιο έγινε εφικτό χάρη στην πολιτική του "κριτικού διαλόγου και των εμπορικών συναλλαγών" που ακολουθεί η Γερμανία και όλη η Ευρωπαϊκή Ενωση απέναντι στο Ιράν. Στις δηλώσεις του Γερμανού αξιωματούχου προστέθηκαν και οι αποκαλύψεις του πρώην Ισραηλινού πρωθυπουργού Σιμόν Πέρες, σύμφωνα με τις οποίες το Ισραήλ είχε μυστικές επαφές με την Τεχεράνη.

Ο Αραφάτ με τον Λεβί

Την πρώτη του συνάντηση με ανώτερο αξιωματούχο της νέας ισραηλινής κυβέρνησης έχει, σήμερα, ο Παλαιστίνιος ηγέτης Γιάσερ Αραφάτ. Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, που επιβεβαιώθηκαν μόνο από παλαιστινιακές πηγές, ο Παλαιστίνιος ηγέτης πρόκειται να συναντηθεί, σήμερα, με τον Ισραηλινό υπουργό Εξωτερικών Νταβίντ Λεβί.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ