Τρίτη 23 Ιούλη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΟΣΝΙΑ
Πιέζουν για τις συλλήψεις

ΠΑΛΕ.-

Εντείνονται οι πιέσεις για τη σύλληψη των δύο Σερβοβόσνιων ηγετών, Ράντοβαν Κάρατζιτς και Ράτκο Μλάντιτς, όμως υπάρχουν διαφορές ανάμεσα στους Δυτικούς πολιτικούς για το πώς ακριβώς πρέπει να συλληφθούν.

Συγκεκριμένα, ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Χαβιέρ Σολάνα, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα "ABC" δηλώνει ότι "αργά ή γρήγορα ο Κάρατζιτς θα καθίσει στο εδώλιο του κατηγορουμένου" του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου της Χάγης.

Σε ερώτηση εάν θα συλληφθεί από τις δυνάμεις του ΝΑΤΟ, ο Σολάνα απαντά: "Εάν τον βρουν, προφανώς θα τον συλλάβουν".

Ωστόσο, ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Κλάους Κίνκελ υποστήριξε ότι ο Κάρατζιτς θα έπρεπε να συλληφθεί μόνο στην έσχατη περίπτωση από τις δυνάμεις του ΝΑΤΟ που εδρεύουν στη Βοσνία.

Σε συνέντευξή του στη "Ζιντ Ντόιτσε Τσάιτουνγκ" ο Κίνκελ τονίζει ότι τόσο ο Κάρατζιτς όσο και ο Μλάντιτς πρέπει να προσαχθούν σύντομα σε δίκη. Προσθέτει όμως ότι "η σύλληψή τους από τις δυνάμεις της IFOR θα έπρεπε να είναι η έσχατη λύση", διότι "η χρήση βίας θα ήταν δύσκολη αυτή τη στιγμή, θα είχε και άλλες συνέπειες και ήδη υπήρξε αρκετή βία".

Στο μεταξύ, η μεταβατική Πρόεδρος των Σέρβων της Βοσνίας, Μπιλιάνα Πλάβσιτς, δήλωσε ότι η πολιτική της "Σερβικής Δημοκρατίας" της Βοσνίας "δε θα αλλάξει" μετά την αποχώρηση του Κάρατζιτς από τα καθήκοντά του ως Προέδρου της "Σερβικής Δημοκρατίας" και του Σερβικού Δημοκρατικού Κόμματος. "Η πολιτική του κράτους και του κόμματος χαράσσεται από μια ομάδα ατόμων", τόνισε η Πλάβσιτς και πρόσθεσε πως επομένως "στην πολιτική αυτή δε θα υπάρξουν πρακτικά αλλαγές, διότι οι απόψεις του Κάρατζιτς είναι εξίσου σεβαστές με αυτές των άλλων ατόμων που διοικούν το κράτος και το κόμμα".

  • Αμερικανικό μαχητικό αεροσκάφος F-18, που μετείχε σε εκπαιδευτική άσκηση, εξαπέλυσε, την Κυριακή, κατά λάθος βόμβα 230 κιλών κοντά σε αμερικανική βάση στη βορειοανατολική Βοσνία, χωρίς όμως να τραυματιστεί κανείς, ανακοίνωσαν αξιωματικοί του αμερικανικού στρατού. Η βόμβα εξερράγη σε απόσταση μόλις 200 μέτρων από βάση της IFOR.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ