Τρίτη 23 Ιούλη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Στο τέλος του '96 ή του '97, η καρατόμηση των κοινωνικών δαπανών;

Η προσφυγή ή όχι σε πρόωρες εκλογές θα καθορίσει την εφαρμογή των νέων, ακόμη σκληρότερων, μέτρων λιτότητας. "Για εξάντληση της τετραετίας", πιέζουν τα μεγάλα συγκροτήματα

Ενώ συνεχίζει να αιωρείται το δίλημμα περί πρόωρων ή μη εκλογών (τα μεγάλα συγκροτήματα του Τύπου πιέζουν την κυβέρνηση για εξάντληση της τετραετίας), στο οικονομικό πεδίο έχουν προγραμματιστεί συσκέψεις, οι οποίες θα πραγματοποιηθούν μέχρι το τέλος του Ιούλη, με θέμα τη διαμόρφωση του οικονομικού κυβερνητικού προγράμματος. Ευνόητο είναι ότι η επιλογή του χρόνου προσφυγής στις εκλογές θα παίξει καθοριστικό ρόλο στους άμεσους οικονομικούς στόχους που θα θέσει η κυβέρνηση και ιδιαίτερα στο χρόνο εφαρμογής των νέων, ακόμη σκληρότερων, μέτρων μονόπλευρης λιτότητας.

Σύμφωνα με χτεσινές πληροφορίες, η σύσκεψη των οικονομικών υπουργών με τη συμμετοχή και του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας αναμένεται να γίνει είτε την ερχόμενη Παρασκευή, είτε την επόμενη Δευτέρα, ενώ αμέσως μετά θα πραγματοποιηθεί και νέα σύσκεψη υπό την προεδρία του πρωθυπουργούΚ. Σημίτη,όπου και θα καθοριστούν οι γενικές κατευθύνσεις της οικονομικής πολιτικής. Πληροφορίες, επίσης, μεταθέτουν την έναρξη ιδιωτικοποίησης της ΔΕΘ στο α τρίμηνο του 1997.

Το κρίσιμο, πάντως, θέμα που διχάζει το οικονομικό επιτελείο ακούει στο όνομα "Κρατικός Προϋπολογισμός 1997", η υλοποίηση του οποίου απαιτεί καρατόμηση των κοινωνικών δαπανών στους χώρους υγείας - παιδείας - κοινωνικής ασφάλισης, κάτι που αναμένεται να προκαλέσει κοινωνικές εκρήξεις και θα ενισχύσει παραπέρα τη λαϊκή δυσαρέσκεια. Η εμπειρία, άλλωστε, μιας σειράς χωρών της ΕΕ (Γερμανίας, Γαλλίας, Βελγίου), οι κυβερνήσεις των οποίων προώθησαν ανάλογα μέτρα, όπως αυτά που επιχειρεί να περάσει η κυβέρνηση Σημίτη, έδειξε ότι οι αντιδράσεις των εργαζομένων κάθε άλλο παρά αμελητέες ήταν. Και αυτό είναι και το βασικό πρόβλημα της κυβέρνησης. Προσφυγή στις εκλογές τον Οκτώβρη του 1997 και παράλληλη εφαρμογή ενός προϋπολογισμού, ο οποίος αναμένεται να προκαλέσει θύελλα αντιδράσεων και αγωνιστικών κινητοποιήσεων, είναι δύο πράγματα μεταξύ τους αλληλοαποκλειόμενα. Αυτός, άλλωστε, είναι και ο λόγος που ο υπουργός Οικονομικών υποστήριζε και συνεχίζει να υποστηρίζει την άποψη, για την ανάγκη της άμεσης προσφυγής (μέσα στο 1996) στις κάλπες, ώστε η κυβέρνηση, με "λαϊκή εντολή" πλέον, να προχωρήσει στην ισοπέδωση των κοινωνικών δαπανών. Από την πλευρά της, η υπουργός Ανάπτυξης Β. Παπανδρέου,σε συνέντευξή της προς την "Ελευθεροτυπία", επικαλούμενη το "σοσιαλιστικό" χαρακτήρα του ΠΑΣΟΚ, παίρνει υπό την προστασία της το "κοινωνικό κράτος", καθώς φέρεται να δηλώνει ότι "δεν μπορεί να συνεχιστεί το χτύπημα στο κοινωνικό κράτος (από ποιους, άραγε;).

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Κυβερνητική σύσκεψη για οικονομία - Ολυμπιακά έργα (2004-04-20 00:00:00.0)
Αγώνας ενάντια στην ιδιωτικοποίηση (1998-09-18 00:00:00.0)
Αντιδρούν οι εργαζόμενοι στα μέτρα της κυβέρνησης (1997-11-05 00:00:00.0)
Εξάμηνος απολογισμός λιτότητας (1997-04-10 00:00:00.0)
Χρονιά αποφάσεων και κοινωνικών συγκρούσεων (1997-01-09 00:00:00.0)
"Δύσκολος" ο προϋπολογισμός του 1997 (1996-09-28 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ