Τετάρτη 24 Ιούλη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Σύγχρονες αδηφάγες τάσεις

Κατά 15% αυξήθηκαν τα επίσημα κέρδη των 500 μεγαλύτερων εταιριών του πλανήτη το 1995, σύμφωνα με την ετήσια έκθεση του περιοδικού "Φόρτσιουν" και ξεπέρασαν τα 323 δισεκατομμύρια δολάρια. Ωστόσο, σύμφωνα με την ίδια έκθεση, ο αριθμός των απασχολουμένων στις εταιρίες αυτές αυξήθηκε μόνο κατά 1,8% στο ίδιο διάστημα, φτάνοντας τα 35 εκατομμύρια άτομα, ενώ αρκετές ήταν οι εταιρίες που προχώρησαν σε μαζικές απολύσεις. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η βρετανο-ολλανδική πολυεθνική του πετρελαίου "Royal Dutsh Shell Group", η οποία από τη μια είναι η πλέον επικερδής εταιρία και από την άλλη εφαρμόζει ήδη πρόγραμμα περικοπής του εργατικού δυναμικού της κατά 25%.

Αριθμοί και στοιχεία, τα οποία είναι ιδιαίτερα χαρακτηριστικά και εύγλωττα για τις αντεργατικές και αδηφάγες τάσεις του σύγχρονου καπιταλισμού, τους "νόμους της ελεύθερης αγοράς" και της περιβόητης "απελευθέρωσης".

Αν διαιρέσετε δε το σύνολο των κερδών με τον συνολικό αριθμό των εργαζόμενων σ' αυτές, μπορείτε να έχετε και τα ετήσια κέρδη ανά εργαζόμενο. Ενα νούμερο καθόλου ευκαταφρόνητο και ιδιαίτερα ενδεικτικό του βαθμού εκμετάλευσης και του ξεζουμίσματος των εργαζόμενων απο τις πολυεθνικές...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ