Τετάρτη 24 Ιούλη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΕΡΓΙΑ
Με γνώμονα τα συμφέροντα του κεφαλαίου και των πολυεθνικών

Παρέμβαση του βουλευτή του ΚΚΕ Γ. Κατσαρού κατά τη χτεσινή συζήτηση στη Βουλή

"Το νομοσχέδιο της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, ακολουθώντας κατά γράμμα τις οδηγίες της "Λευκής Βίβλου", επιδιώκει συνειδητά να κοροϊδέψει τους εργαζόμενους, να απορροφήσει με αυταπάτες "για επαγγελματική κατάρτιση" την ογκούμενη λαϊκή δυσαρέσκεια, να ενισχύσει οικονομικά το μεγάλο κεφάλαιο, να νομιμοποιήσει την αναίρεση των εργασιακών κατακτήσεων όπως αυτές της κοινωνικής ασφάλισης και του επιδόματος ανεργίας κ.ο.κ.".Αυτά υπογράμμισε χθες ο βουλευτής του ΚΚΕ Γ. Κατσαρός, μιλώντας στη Βουλή επί της αρχής του νομοσχεδίου του υπουργείου εργασίας για την ανεργία.

Ξεκινώντας την ομιλία του ο κομμουνιστής βουλευτής επισήμανε πως θα ήταν φυγή από την πραγματικότητα να μιλάει κανείς για την ανεργία και να μην αναφερθεί στο γεγονός ότι η πολυεθνική Good Year αποφάσισε να κλείσει το εργοστάσιό της στη Θεσσαλονίκη και να πετάξει 350 εργαζόμενους στο δρόμο, τη στιγμή που δεν υπήρχε πρόβλημα, τη στιγμή που το εργοστάσιο ήταν κερδοφόρο. "Φαίνεται, είπε ο Γ. Κατσαρός, ότι η πολυεθνική αποφάσισε να μεταφέρει το εργοστάσιο στον Τρίτο Κόσμο, όπου η εκμετάλλευση της εργατικής δύναμης είναι πολύ μεγαλύτερη και τα κέρδη περισσότερα. Οι πολυεθνικές κάνουν τη δουλιά τους. Το ζήτημα είναι τι θα κάνει η κυβέρνηση ώστε να διατηρηθούν οι θέσεις εργασίας και το εργοστάσιο να επαναλειτουργήσει. Πάρτε θέση, κ. υπουργέ".

Η σύνοδος των "15" στη Φλωρεντία

Στη συνέχειαο ομιλητής αναφέρθηκε στις αποφάσεις των "15" της ΕΕ στη Φλωρεντία και σημείωσε ότι αυτές οι αποφάσεις ήταν η νέα εκδοχή της "Λευκής Βίβλου". "Την ονόμασαν, είπε, σύμφωνο εμπιστοσύνης για την απασχόληση. Η συνταγή βέβαια είναι ίδια και απαράλλαχτη με τις συνταγές της "Λευκής Βίβλου": Με στόχο τη μείωση του κόστους εργασίας προωθούν πάγωμα των μισθών, κατάργηση των εργοδοτικών εισφορών για την κοινωνική ασφάλιση, διάλυση του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης και κοινωνικής πρόνοιας, επέκταση της μερικής απασχόλησης, ελαστικοποίηση της εργατικής νομοθεσίας κ.ο.κ.

Είναι χαρακτηριστικό - σημείωσε στη συνέχεια ο Γ. Κατσαρός - ότι από την αρχή το νομοσχέδιο σπεύδει να ξεκαθαρίσει πως ευθυγραμμίζεται με την πολιτική της ΕΕ. Μιλά το νομοσχέδιο για μείωση του κόστους εργασίας, την ίδια στιγμή, που, σύμφωνα με την ΕΕ, η Ελλάδα είναι η χώρα με το χαμηλότερο κόστος εργασίας μεταξύ των χωρών της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Μιλά για επιδότηση της εργασίας και όχι της ανεργίας πράγμα που σημαίνει ότι θα επιδοτούνται οι εργοδότες και θα συρρικνώνονται τα επιδόματα ανεργίας, τη στιγμή του στις χώρες της ΕΕ τα επιδόματα ανεργίας, όχι μόνο υπάρχουν, αλλά φτάνουν στο 70 - 80% του μισθού του ανειδίκευτου εργάτη, ενώ στην Ελλάδα μόλις που φτάνουν στο 47% του απαράδεκτα χαμηλού ημερομισθίου του ανειδίκευτου εργάτη. Αυτό το νομοσχέδιο πρέπει να απορριφθεί κάτω από την πίεση και το συντονισμένο αγώνα του συνδικαλιστικού κινήματος των εργαζομένων, των ανέργων, της νεολαίας, των γυναικών. Δεν είναι νομοσχέδιο που καταπολεμά την ανεργία. Είναι νομοσχέδιο που πολέμα τον άνεργο".

Μέτωπο εργαζομένων για τη δουλιά και την ανάπτυξη

Απαντώντας στο ερώτημα τι πρέπει να γίνει μπροστά στην κατάσταση που διαμορφώνεται, ο βουλευτής του ΚΚΕ σημείωσε ότι χρειάζεται να συγκροτηθεί ένα πλατύ κοινωνικό μέτωπο, που θα υπερασπίζεται και θα διεκδικεί το δικαίωμα στη δουλιά, θα αποτρέπει την εξαθλίωση της εργατικής τάξης της χώρας μας από μέτρα που παίρνουν οι πολυεθνικές και υλοποιούν οι ελληνικές κυβερνήσεις. "Το μέτωπο αυτό - υπογράμμισε - θα απαιτεί την υλοποίηση μιας προοδευτικής πολιτικής που θα ενισχύει τους δυναμικούς κλάδους της οικονομίας και θα στηρίζεται στο δημόσιο τομέα στη βάση των εθνικών μας προτεραιοτήτων και επιλογών. Αυτό σημαίνει:

- Δημόσιες παραγωγικές επενδύσεις σε παραδοσιακούς και νέους τομείς. Κλαδική πολιτική σε βασικούς κλάδους της παραγωγής.

- Σταμάτημα των ιδιωτικοποιήσεων ή μετοχοποιήσεων που έχουν εξελιχθεί σε πλιάτσικο του κεφαλαίου σε βάρος της περιουσίας του δημοσίου. Αναγόρευση των δημοσίων οργανισμών και των ΔΕΚΟ σε μοχλό ανάπτυξης.

- Αμεση δραστηριοποίηση του οργανισμού Ανασυγκρότησης Επιχειρήσεων για επαναλειτουργία των μεγάλων παραγωγικών μονάδων.

- Μέτρα ενάντια στο κλείσιμο και στη μεταφορά επιχειρήσεων σε γειτονικές χώρες. Αρνηση στις επιλογές της ΕΕ και στις απαιτήσεις του ντόπιου και ξένου μονοπωλιακού κεφαλαίου.

- Την περιφρούρηση και τη διεύρυνση των κοινωνικών και εργασιακών κατακτήσεων εργαζομένων και συνταξιούχων. Την ουσιαστική στήριξη των ανέργων όσο διαρκεί η ανεργία και την αναπροσαρμογή των επιδομάτων στο 80% του βασικού μεροκάματου, με ταυτόχρονη διασφάλιση των κοινωνικοασφαλιστικών τους δικαιωμάτων στη διάρκεια της ανεργίας.

- Την κατάργηση της υπερεργασίας και των υπερωριών.

- Την αντιμετώπιση του προβλήματος της "μαύρης εργασίας" και την παροχή στους ξένους εργάτες ίσων δικαιωμάτων αμοιβής και ασφάλισης με τους Ελληνες συναδέλφους τους.

- Την καθιέρωση εβδομάδας 35 ωρών εργασίας και 7ωρης ημερήσιας απασχόλησης χωρίς μείωση των αποδοχών και των ασφαλιστικών δικαιωμάτων των εργαζομένων".

Να αποσυρθούν οι αντεργατικές τροπολογίες

Ο Γ. Κατσαρός ζήτησε επίσης στην ομιλία του την απόσυρση δύο τροπολογιών της κυβέρνησης, οι οποίες αν μη τι άλλο είναι ιδιαιτέρως χαρακτηριστικές για τον αντεργατικό τους χαρακτήρα. Η μία από αυτές αφορά στη ρύθμιση των χρεών προς το ΙΚΑ για την οποία ο ίδιος ο υπουργός παραδέχτηκε ότι αποτελεί την 5η κατά σειρά τέτοιου είδους παρέμβαση του κράτους τα τελευταία χρόνια. Ο βουλευτής του ΚΚΕ ζήτησε την άμεση απόσυρση της τροπολογίας, τονίζοντας ότι ανοίγει μια τεράστια πληγή στα ασφαλιστικά ταμεία, ενισχύοντας ταυτόχρονα την ασυδοσία του κεφαλαίου στο οποίο χαρίζει πάνω από 160 δισ. δρχ. Η δεύτερη τροπολογία αφορά στα λεγόμενα Επιδόματα Κοινωνικής Αλληλεγγύης Συνταξιούχων. "Είχατε δεσμευτεί - είπε ο βουλευτής του ΚΚΕ απευθυνόμενος προς την κυβέρνηση - ότι θα χορηγηθούν από την 1η Ιούλη και αντί αυτού θα χορηγηθούν τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβρη. Το δε κόστος θα επιβαρύνει τα ασφαλιστικά ταμεία. Αυτό είναι διπλή κοροϊδία. Μια για τους συνταξιούχους και μια για ολόκληρο τον ελληνικό λαό, αφού με ξένα κόλλυβα, με τα χρήματα δηλαδή των εργαζομένων, προσπαθείτε να κάνετε κοινωνική πολιτική.Επίσης από την εισηγητική έκθεση της τροπολογίας φαίνεται καθαρά ότι διαγράφεται το βασικό αίτημα των συνταξιούχων για επανασύνδεση των κατώτερων συντάξεων με τα 20 ημερομίσθια του ανειδίκευτου εργάτη"


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ